Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Talentenontwikkeling coachen - Een krachtig proces in vier stappen

Ben jij een (loopbaan)coach of leidinggevende? Met het boek Talentenontwikkeling coachen geeft Ilse Gauthier je heldere handvatten om te bouwen op vaak onbenutte talenten van mensen. In deze preview geeft Gauthier 5 redenen om talentgericht in plaats van competentiegericht te werken.

Ilse Gauthier | 15 januari 2021 | 3-4 minuten leestijd

1. Als mensen hun talenten niet kunnen inzetten, worden ze ongelukkig
Veel mensen denken dat als ze dingen doen waar ze goed in zijn, hen dat automatisch gelukkig maakt. En dat ze maar gelukkig worden als ze iets echt goed kunnen of hard genoeg hun best doen om er beter in te worden. Jarenlang blijven ze in die overtuiging hangen en zetten ze door, ook bij dingen die hen niet liggen. Maar hoe meer ze hun best doen om door te zetten, hoe meer ze voelen dat die overtuiging niet klopt.

Ik kom regelmatig mensen tegen die niet gelukkig zijn in wat ze doen. Jarenlang dingen doen waar je goed in bent, maar niet blij van wordt (lees: competentiegedreven) is funest voor je gezondheid. Je talenten niet kunnen inzetten, beperkt je in je zijn en maakt dat je niet gelukkig bent.

Als talentencoach zie ik telkens wat de kracht is van talentenontwikkeling. Het doet mensen stralen. Wanneer ze hun talenten ontdekken, komt er een proces op gang dat hen in beweging zet. Er komt energie vrij om aan de slag te gaan met het potentieel dat in hen zit. Ik noem het de intrinsieke motivatie die wordt aangewakkerd. En zodra ze op het spoor van hun talentenontwikkeling zitten, voelt het alsof ze eindeloze energie kunnen putten uit een innerlijke krachtbron.

2. Mensen weten vaak niet waar ze goed in zijn
Omdat heel wat mensen voor hun 18 jaar niet voldoende kennis vergaren over hun talenten, kunnen zij hun studietijd daar ook niet op afstemmen. Na hun schoolcarrière gaan ze dan aan de slag op de arbeidsmarkt en zetten ze wat ze geleerd hebben op de schoolbanken in bij het uitoefenen van een job. Ze worden getest op hun vaardigheden en competenties en bekleden een functie in een bedrijf of organisatie waarbij ze het geleerde toepassen in de praktijk.

Mensen kiezen nog te vaak voor een job op basis van hun competenties en te weinig op basis van talenten. Omdat velen niet weten waar ze van nature goed in zijn. Met een talenteninterview maak je mensen bewust van hun talenten.

3. Het potentieel aan talenten is al aanwezig
Wist je dat we maar een klein percentage van onze dagelijkse dingen bewust vanuit onze talenten doen? We halen het meeste uit wat we geleerd hebben op school, in onze opvoeding en uit ervaringen.

Dat wil zeggen dat er veel potentieel verborgen blijft en niet wordt benut. En dat is jammer. Want die natuurlijke aanleg is al aanwezig. Het enige wat je ermee hoeft te doen, is die naar buiten brengen. Die waardevolle talenten kun je het best tot ontwikkeling brengen.

4. Coaching is essentieel
Dat mensen niet leven en werken vanuit hun talenten, daar zijn uiteenlopende redenen voor. Jij ziet wel potentieel in hen, maar zelf zien ze het niet. Of ze kunnen het niet zien of ze durven het niet te tonen. Zo blijft er heel wat potentieel verborgen. Coaching is nodig om het pad vrij te maken zodat ze aan de slag kunnen met hun talenten. Elke organisatie verdient een talentencoach.

5. Omdat een andere aanpak nodig is ...
Met Talentenontwikkeling coachen krijg je als coach of leidinggevende inzicht in hoe jij mensen kunt helpen om meer werkgeluk te genereren. Zodat ze van een ongelukkige (lees: competentiegedreven) job kunnen evolueren naar een job die beter bij hen past (lees: talentgedreven). Zo bouw jij mee aan een wereld waarin mensen niet alleen worden ingezet op basis van hun competenties, maar ook hun talenten mogen ontdekken en die vervolgens maximaal kunnen ontwikkelen. Omdat een andere aanpak nodig is ...

Ilse Gauthier is als coach en trainer gespecialiseerd in talentgedreven coachen. Als medeoprichter van Het Talentenhuis helpt zij mensen en organisaties om het aanwezige potentieel te benutten. Dat doet ze door talentencoaches op te leiden en bedrijven te ondersteunen naar een talentgedreven organisatiecultuur. Zij ontwikkelde een begeleidingsprogramma voor coaches en leidinggevenden die ondersteuning zoeken bij hun eigen persoonlijke talentenontwikkeling. Ze is de auteur van Talentontwikkeling Coachen.

Over Ilse Gauthier

Ilse Gauthier is als coach en trainer gespecialiseerd in Talentgedreven Coachen. Als medeoprichter van Het Talentenhuis helpt zij mensen en organisaties het aanwezige potentieel te benutten door Talentencoaches op te leiden en bedrijven te ondersteunen naar een talentgedreven organisatiecultuur. Zij ontwikkelde een begeleidingsprogramma voor coaches die ondersteuning zoeken bij hun eigen persoonlijke talentenontwikkeling.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden