Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Houd je feedback! - Eindbaas over je werkgeluk

Of het nu gaat om een functionerings-, voortgangs- of tweegesprek; als medewerker sta je altijd met 0-1 achter. Puur om het feit dat je manager jou het gesprek oplegt en dit leidt. Dat kon naar mijn idee best anders. Om die reden schreef ik Houd je feedback!

| 23 februari 2021 | 2-3 minuten leestijd

Bij relaties en in zeker ook binnen mijn eigen bedrijf hoorde ik steeds vaker dat mensen als een berg opzagen tegen gesprekken met hun leidinggevende. Neem mijn dochter bijvoorbeeld: een slimme meid van 31 jaar, die echt wel haar mondje bij zich heeft. Een uitblinker in haar baan als facilitymanager. Maar al dagen voor het gesprek schoot ze  in een kramp, omdat ze geen idee had wat ze te horen ging krijgen en of het gesprek eigenlijk ook wel over haar werkplezier zou mogen gaan.

Slimme mensen pakken de regie

Het zogeheten Goede Gesprek, dat tegenwoordig bij organisaties wordt ingezet als vervanger van het functioneringsgesprek, is in mijn beleving geen alternatief. Dat is niet meer dan oude wijn in nieuwe zakken. De gelijkwaardige inbreng van de leidinggevende en werknemer staat daarbij nog steeds niet centraal. Met als gevolg dat bedrijven en instellingen lang niet altijd het beste in mensen naar boven halen.

Of zoals wijlen Apple-baas Steve Jobs ooit over zìjn HR-beleid zei: ‘Het heeft geen zin om slimme mensen in te huren en hen te vertellen wat ze moeten doen. Wij huren slimme mensen in zodat zij ons kunnen vertellen wat we moeten doen.'

Vandaar in mijn boek de Job Reflector en vandaar ook opgenomen het omgekeerde functioneringsgesprek. Medewerkers op alle niveaus kunnen nu voortaan zelf de regie pakken. Gewoon door eerst voor zichzelf vast te stellen hoe ze scoren op meetbare factoren van werkgeluk. Om met de uitkomst daarvan het gesprek met hun manager aan te gaan over waar het werkelijk om gaat: de actuele werkbeleving. Om daar vervolgens verbeterafspraken over te maken.

Tips en tricks

In Houd je feedback! geef ik tips en tricks over hoe je als werknemer je werkbeleving onder de loep neemt en vervolgens kunt verbeteren. Het boek is er voor eenieder die de zelfregie wil voeren op meetbaar (!) werkgeluk.

Onderdeel ervan is de Job Reflector, bestaande uit 38 stellingen, waarmee de werkbeleving concreet vastgesteld kan worden. Je meet je werk-privébalans, of je voldoende wordt uitgedaagd, de relatie met jouw leidinggevende en hoe veilig je je voelt op de werkvloer. Zie het als een APK-rapport, maar dan voor werkbeleving. Dit korte en concrete document kun je vervolgens onder je arm meenemen om zo je motivatiekicks en motivatiekillers met je manager te bespreken.

Gelijkwaardigheid

Ook voor de coachende leidinggevende is het omgekeerde functioneringsgesprek een verademing. Hij krijgt hiermee immers een middel in handen om een ècht gesprek te voeren, waarbij bovendien heel concrete punten aan bod komen. Door de werkbeleving van de werknemer in kaart te brengen, heb je iets concreet op tafel liggen, waaruit precies blijkt aan welke knoppen gedraaid kan worden om tot een optimale werkverhouding te komen.

Happy People

Met Houd je feedback! - Eindbaas over je werkgeluk met het omgekeerde functioneringsgesprek- hoop ik eerst en vooral bij te dragen aan happy people. Aan het samengaan van goed werknemerschap en goed werkgeverschap. Op basis van een win/win

Over Evert Hatzmann

Evert Hatzmann is auteur, keynotespreker en ondernemer. Eerder verschenen van zijn hand onder meer Droombaan of brood op de plank en de bestseller Houd je feedback! (NRC: **** “een verademing”).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden