Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Jakob van Wielink

‘Een leider die niet inspireert brengt geen verandering’

Een transitie vormgeven is de toekomst belangrijker maken dan het verleden en echt bereid te zijn te doen wat daarvoor nodig. Een stelling uit de Taal van transitie, een van de vijf boeken op de Shortlist voor Managementboek van het Jaar 2021. Auteur Jakob van Wielink is te gast in deze aflevering van de Boekenpraktijk.

Karin de Zwaan | Aad Goudappel | 8 april 2021 | 1-2 minuten leestijd

Jakob van Wielink: ‘Een transitie kun je het beste uitleggen aan de hand van waar het verschilt met een verandering. Bij verandering hebben we een beeld dat we gaan van situatie A naar B. Je verhuist, je voegt een team samen. Dat is niet wat de leider over het algemeen kopzorgen geeft. Wat dat wel doet is de transitie. Transitie is het emotionele, het cognitieve, het fysieke proces dat zich afspeelt aan de andere kant van de verandering.'

In de aflevering gaat Willem van Leeuwen uitgebreid in gesprek met Jakob over transitie, roeping en wat er werkelijk belangrijk is. Praktijkgast is Maurice Unck, de algemeen directeur van vervoersorganisatie RET in Rotterdam. Toen hij vier jaar gelden bij de RET begon is hij begonnen met luisteren, eerst de organisatie en de mensen leren kennen. Verbinding maken. Pas daarna heeft hij een assessment gemaakt van de organisatie om met zijn roeping ‘problemen oplossen' de organisatie verder te helpen. Hij zit midden in een transitie.

LUISTER DE AFLEVERING

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk. Luister naar de nieuwe aflevering van De Boekenpraktijk hieronder.

Of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle PodcastsYouTube of in je eigen favoriete podcastapp. 

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Jakob van Wielink, Riet Fiddelaers-Jaspers, Leo Wilhelm
Taal van Transitie

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden