Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Startersgids voor ondernemers - Juridische, administratieve en fiscale aspecten

Fiscalist, jurist en ondernemer Sep Breukers merkte hoeveel tijd hij kwijt was met het vergaren van informatie voor het opstarten van zijn bedrijf. Dus besloot hij een handboek te schrijven met daarin alles wat een startende ondernemer nodig heeft.

Sep Breukers | 13 april 2021 | 3-4 minuten leestijd

Het starten van een eigen bedrijf is een ontzettend mooi maar ook spannend proces. Ineens sta je er alleen voor en moet je een complete administratie opzetten, contracten onderhandelen, je sociale zekerheid en verzekeringen regelen en naar de gemeente voor vergunningen bijvoorbeeld. Ik merkte als startende ondernemer dat ik zocht naar een bron waarin ik alle informatie kon vinden die ik nodig had. Maar die was er niet. Voor één onderwerp had ik vaak tien websites en vijf boeken nodig. Daarnaast richten veel boeken zich maar op één onderdeel, zoals bijvoorbeeld de marketing of boekhouding. Andere boeken zijn dan weer veel te theoretisch. Dus besloot ik mijn ervaringen als jurist en fiscalist te koppelen aan mijn ervaringen als startende ondernemer. En dat heeft geresulteerd in dit handboek.

In de Startersgids voor ondernemers beschrijf ik alles op het gebied van contracten, administratie en aangiften. Daarbij ga ik niet alleen in op de theorie maar geef ik ook voorbeelden, tips en waar mogelijk screenshots zodat je als ondernemer ook een plaatje bij het verhaal hebt. Je kunt nog zo goed uitleggen hoe de aangifte btw werkt maar als je dan uiteindelijk de aangifte op de website van de Belastingdienst opent, is dat weer een ander verhaal.

Ik ben zelf breed opgeleid en heb naast fiscaal economie tevens rechten gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht, waar ik sinds kort ook les geef. Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan als fiscalist. Ik merkte dat deze achtergrond mij met name hielp om het boek volledig te maken en te schrijven in begrijpelijke taal. Er zijn namelijk veel zaken waarbij ik als ondernemer niet direct stil bij stond, maar wel als jurist of fiscalist. Als ondernemer ben je toch gefocust op het verkopen van je product of dienst. En dat is ook logisch denk ik, iedereen wil toch een goede boterham verdienen. Bovendien zijn juridische en administratieve zaken voor veel ondernemers niet hun favoriete bezigheid. Ik zal ook zeker niet ontkennen dat ik ook veel blijer word wanneer ik een klant kan helpen aan een mooi paar schoenen van mijn eigen merk PERLIE, dan wanneer ik de administratie moet doen of verzekeringszaken moet regelen. Maar het zijn wel ontzettend belangrijke aspecten van het ondernemerschap. Je hoeft geen expert te zijn op alle gebieden, maar het helpt wel enorm als je de basis onder de knie hebt.

Ik wilde bovenal een boek maken dat voor iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond, opleidingsniveau of kennis, te begrijpen is. Een boek dat ik als ondernemer ook zelf waardevol zou vinden. Er is namelijk niks mooier dan het ondernemerschap en ik wil iedereen dan ook de tools geven om zijn/haar droom waar te kunnen maken. Dat hield in dat ik bij elke fase van mijn bedrijf de belangrijke en/of moeilijke dingen onderzocht en opschreef. Zo biedt het boek een zeer praktijkgerichte kijk op het ondernemerschap.

Ik wens iedere ondernemer ontzettend veel succes. Het starten van je eigen onderneming is namelijk een ontzettend mooie en dappere stap. Voor hen die door Covid-19 moeilijke tijden beleven, ook voor jullie zullen er betere tijden aanbreken!

Sep Breukers is naast jurist en fiscalist ook ondernemer. Als fiscaal adviseur en oprichter van het schoenenmerk Perlie geeft hij trainingen, workshops en advies aan startende ondernemers. Hij is de auteur van Startersgids voor ondernemers.

Over Sep Breukers
Sep Breukers is naast jurist en fiscalist ook ondernemer. Als fiscaal adviseur en oprichter van het schoenenmerk Perlie geeft hij trainingen, workshops en advies aan startende ondernemers.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden