Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Confrontaties met compassie - Meeleven vraagt moed

Confrontaties met compassie geeft geen stappenplan, geen adviezen of uitgestippelde paden, maar nodigt de lezer - gever óf ontvanger van hulp - uit om zijn vragen over compassie lief te hebben en ermee aan de slag te gaan. In zijn preview vertelt de auteur over zijn boek.

Pieter Grimbergen | 6 september 2021 | 2-3 minuten leestijd

Geen softe praat: compassievraagstukken zijn coachingsvraagstukken en gaan over mensen! Compassie gaat namelijk ook over datgene aankijken waar je liever niet naar kijkt. Ik heb Confrontaties met compassie geschreven voor dienstverleners en hulpverleners, onder wie coaches, trainers, (para)medici en voor hun cliënten. Maar ik richt mij beslist ook tot leidinggevenden. Denk bijvoorbeeld aan personeelsmanagers, HR-managers, teamleiders, en afdelingsleiders.

Mijn boek onderscheidt zich van de reeds bestaande (overigens zinnige en fraaie) boeken over compassie: ik laat 15 mensen aan het woord die ik compassiewerkers noem. Denk daarbij aan een verpleegkundige, arts, personeelsmanager, hospice-medewerker, wijkagent politie, ambulancechauffeur, pastor, uitvaartzorger, maatschappelijk werker, activist, loopbaanbegeleider, een geestelijk verzorger in oorlogssituaties, kortom, aan mensen die constant met compassievraagstukken te maken hebben maar het op dat moment niet benoemen. Zij vertellen over hun werk en één belangrijke zaak kwam steeds naar voren: compassie doé je, het is een way of life, en compassie is geen theorie. Compassie is mooi maar heeft rafels. Verhalen van mensen die met de poten in de klei staan.

Graag maak ik je in dit boek ook deelgenoot van mijn eigen confrontaties met compassie. Je gaat een casus ten tijde van COVID lezen uit mijn coachingspraktijk waarbij ik op daverende knelpunten in compassie uitkwam. Ook deel ik volop mijn eigen reflecties op compassie, o.a. door een artikel in dit boek op te nemen waarin mijn arts mij zei ‘Piet, en wie coacht de coach!'

Om de lezer niet te laten verstikken in de intensiteit van de tekst koos ik voor een paar prachtige schilderijen van Fred Couprie (Nederlands schilder) met als thema compassie die je verspreid in het boek aantreft. Aan het einde van ieder hoofdstuk tref je een link naar mijn auteurspagina waarop je even een heerlijk stukje muziek kunt beluisteren, speciaal voor dit boek door mij geschreven en gespeeld. De dichter Benno de Graaf heeft 16 gedichten achtergelaten: ieder gedicht is gebaseerd op input van de 15 geïnterviewden. Kortom, in dit boek gaat het anders...

Ik ben op zoek gegaan naar wie er in onze westerse samenleving op een pakkende wijze spreken over compassie. Omdat zij mij dagelijks mateloos inspireren noem ik ze in mijn boek ‘de drie wijzen uit het westen'. Het zijn Brené Brown (bekend van vele TED-Talks en van haar boeken), Henri Nouwen (een priester, en ook een docent aan Harvard en Yale University die zijn professorenleven inruilde voor werk met verstandelijk gehandicapten) en Parker Palmer (PhD filosofie, auteur met name op gebieden als onderwijs/maatschappij, en public speaker). Je treft hun visies aan op compassievraagstukken, zonder praatspiritualiteit, maar met menselijkheid en warmte.

Je treft geen stappenplannen aan, geen uitgestippelde paden, geen adviezen, maar met dit boek wil ik je uitnodigen om je vragen over compassie naar boven te laten komen en vooral om ermee aan de slag te gaan. ‘Heb uw vragen lief' is een motto van iedere coach. Vragen zijn het fundament om in beweging te komen. Vragen brengen je dichterbij jezelf.

Over Pieter Grimbergen

Pieter Grimbergen maakte in 2012 om gezondheidsredenen een carrièreswitch van concertpianist naar coach voor mensen met tegenslag in gezondheid. Hij schreef eerder het boek Zorg zingeving en waardigheid, dat in de vakpers mooie recensies oogstte en onderdeel is geworden van de bibliotheek van de Henri Nouwen Society University Toronto.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden