Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Martijn Aslander

‘Niemand leert ons hoe we met informatie moeten omgaan’

‘We zijn de dienaar van de computer en onze mobiele telefoon geworden in plaats van andersom en juist daardoor zijn we druk, moe en overbelast.’ Deze schokkende constatering doet Martijn Aslander in  Ons werk is stuk waarin hij ons terug wil brengen naar de tekentafel om digitaal fit te gaan worden. We spreken met Aslander in de Managementboek podcast De Boekenpraktijk.

Karin de Zwaan | Aad Goudappel | 14 april 2022 | 2-3 minuten leestijd

Ons werk is stuk gaat over de kennis- en schermwerkers die meer dan vier uur per dag achter een beeldscherm werken. Dat zijn zo'n vijf miljoen Nederlanders. Het gebrek aan digitale fitheid bij deze groep zorgt ervoor dat ze zich te veel laten afleiden door mails, notificaties en andere digitale berichten. Hierdoor komen zij minder toe aan hun echte werk. En erger nog het leidt tot meer stress en meer burn-outs. Dit gebrek aan digitale fitheid ligt niet aan de kenniswerkers zelf: niemand leert ons immers hoe we met alle informatie om moeten gaan. 

Martijn Aslander: 'Bijna al het geld in IT is naar de T van Technologie gegaan en we zijn de I van Informatie vergeten. We negeren het belang van informatie en hebben nooit geleerd hoe we informatie moeten opslaan. Waar moet je het opslaan, hoe moet je een bestand noemen en moet je daar afspraken over maken met je collega's? En kan je de informatie ook terugvinden? Onze informatiestructuur is gebaseerd op de jaren '70 kantooromgeving met mappen en ordners. En dat is met de huidige hoeveelheid informatie niet meer de beste manier. We zijn te veel tijd kwijt met zoeken.'

Later in de podcast maakt Aslander ook duidelijk waarom het best begrijpelijk is dat minister Hugo de Jonge zijn privé e-mail gebruikte: 'Als je een Rolls-Royce hebt dan is het goed als je die én goed verzekerd én goed beveiligd. maar dat doe je niet met je boodschappenfiets. Als je daar 18 sloten op zet, ga je hem niet meer gebruiken. En dat is precies wat we gedaan hebben met de software van de mensen op de werkvloer. Door alle verboden kunnen we ons werk niet meer doen.'

LUISTER DE AFLEVERING

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

Martijn Aslander schetst niet alleen de problemen met informatie, hij geeft ook een oplossingsrichting en geeft een aantal concrete tips om jouw digitale fitheid te verbeteren.

Luister naar De Boekenpraktijk hieronder of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

Voor meer informatie over digitale fitheid en de zelftest vind je hier alle links.

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boeken bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden