Net als veel leiders, ben ik gevraagd om leidinggevende te worden, omdat ik goed was in mijn professie. Ik was productmanager en als ondernemersdochter was ik in mijn vak altijd bewust van toegevoegde waarde, brede belangen, prioritering en kosten-baten afwegingen. In mijn nieuwe rol was ik echter niet meer degene die zelf mooie producten ontwikkelde. Ik was degene die leiding gaf aan de ménsen die mooie producten ontwikkelden. En als leider wilde ik graag dat zij keuzes maakten zoals ik dat zelf altijd had gedaan: vanuit vakmanschap, eigenaarschap en ondernemerschap. Maar dat vroeg een heel andere invulling van mijn rol dan tot dan toe.
Hoe maak je leiderschap concreet?
Iedereen heeft zijn mond vol met mooie termen over wat je als leider moet doen: zorgen voor purpose en creëren van high performing teams waarin mensen tot bloei komen. Kaders stellen. Richting geven. Verbinden. Er wordt verwacht dat je mandaat geeft. Dat je leiderschap distribueert. Dat je inspirerend bent. Faciliterend. Moedig. Krachtig. Dienend… Maar hoe doe je dat?
Leadership Treasure Map
Toen ik zelf begon aan mijn leiderschapsreis, ben ik gewoon maar aan de slag gegaan. Er was geen pad en er was geen kaart. Maar als ik terugkijk, zie ik het spoor. Zie ik waar ik geweest ben. Welke gebieden dat waren. En wat ik daar te doen had. Ik besloot die kaart te maken. Een praktische kaart om de verborgen schatten in organisaties en in jezelf te ontdekken. Ik noemde het de Leadership Treasure Map.
Structuur – Cultuur – Persoonlijk Leiderschap
De Leadership Treasure Map bestaat uit drie belangrijke lagen. Als eerste is er de ‘buitenwereld’ waarin je de juiste, ondersteunende structuur aanbrengt zodat teams eigenaarschap kúnnen nemen. Hierbij gaat het over hoe je de keten verbindt. Over wie je nodig hebt om een ‘minibedrijf’ te vormen. Over hoe je visie vormt en teams samenstelt. Het gaat over continue focus op het bereiken van resultaat en over hoe je concreet invulling geeft aan mandaat.
Als tweede is er de ‘binnenwereld’. Hierin wordt een cultuur gecreëerd van ondernemerschap en plezier. Het gaat over kernwaarden en over welke verhalen aandacht krijgen. Maar ook gaat het over het tonen van moed, bijvoorbeeld om duurzame beslissingen te nemen. En het gaat hier over kameraadschap en over zelfzorg.
Als derde deel is er het hart van het model. En hierin gaat het over wie jij in de kern bent en over persoonlijk leiderschap. Het gaat over welke belangen, behoeftes en motieven er bij jezelf spelen waar je je bewust van mag zijn om zuiver invulling te kunnen geven aan je rol als dienend leider.
Dienend Leiderschap. #Hoedan?!
Voorwaartse Kracht! is een boek uit de praktijk waar je als leider echt iets aan hebt. Een boek vol échte verhalen over successen, inzichten, fuck-ups en onzekerheden. Met aan het einde van elk hoofdstuk drie concrete tips om meteen mee aan de slag te gaan. Ik hoop dat de Leadership Treasure Map andere leiders zal helpen en inspireren. Immers, ik ben vast niet de enige die na de opdracht van dienend leiderschap, achter z’n bureau is gaan zitten met de vraag: #hoedan..?!
Over Diana van Kaam-Duijndam
Vanaf 2013 heeft Diana verschillende leidinggevende en leiderschapsrollen vervuld. Veelal in de hoek van productontwikkeling, procesmanagement, IT en het digitaliseren en automatiseren van processen bij grote dienstverleners.