Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De Kunst van Zelfreflectie, nieuwsgierig zijn naar onszelf

Zelfreflectie is een must voor iedere leidinggevende. En voor iedereen die in de publieke belangstelling staat. Je bewust worden van waar je gedrag vandaan komt en waar het toe leidt, en daar van leren, zorgt ervoor dat je niet misverstaan wordt. Dat je bereikt wat je beoogt.

Paul Ansems, Rieteke Nijhof | 6 maart 2024 | 2-4 minuten leestijd

De Kunst van Zelfreflectie gaat over wat we geleerd hebben van het uitvoeren van honderden executive assessments, bij leidinggevenden, toezichthouders en leading professionals in de top van organisaties in profit en not for profit.

We onderzoeken gedragspatronen, waar ze vandaan komen en kijken naar het effect ervan. De lezer kan dit gebruiken om persoonlijk in balans te komen, beter samen te werken en meer werkplezier te hebben.

De bronnen van je gedrag kennen

Een deel van ieders gedrag wordt bepaald door het temperament waarmee mensen zijn geboren en door wat ze vroeg in hun leven hebben geleerd. En wat mensen later in leven en werk ervaren voegt extra repertoire toe dat er ook toe doet.

Door mensen in een assessment een spiegel voor te houden, begrijpen ze wat het effect is van wat ze ambiëren, denken en voelen. En gaan ze zien hoe hun emoties en schaduw invloed hebben op het verder ontwikkelen van hun talenten. Zonder zelfreflectie loop je het risico op herhalen van fouten en missen van kansen in de interactie met anderen.

Geen kleurtjes

We gaan verder dan het opplakken van een kleur. Omdat kleuren iemand kunnen reduceren tot een karikatuur, maar vooral omdat menselijk gedrag daar te complex voor is. Executives en commissarissen die echt willen weten hoe effectief hun interventies zijn, leren daar veel meer over door zich af te vragen wat hun drijfveren zijn, hoe evenwichtig ze zijn en wat hun zelfbeeld en werkelijkheidsbeleving is.

De complexiteit van gedrag overzien

Gedrag is gelaagd, waarbij elke laag zichtbaar wordt door de manier waarop mensen zich manifesteren. We diepen die lagen een voor een uit. We gaan in op temperament en schaduwgedrag en onderzoeken hoe wij onze emoties reguleren en onze kwaliteiten inzetten. We laten zien hoe een evenwichtige basishouding er uitziet en hoe we onze mentale kaart zodanig kunnen inrichten dat we verbinding teweeg brengen met anderen. We laten aan de hand van een alledaags vocabulaire zien waar we die lagen aan kunnen herkennen, bij onszelf en bij degenen waar we mee samenwerken of leiding aan geven.

Beter worden als groepsdier met een ego

Niemand wil een marionet zijn van eigen temperament en emoties of geframed worden. Ook wil iedereen erbij horen en betekenis toevoegen. Om dat te bereiken is zelfreflectie een essentiële competentie.

Gedrag doet ertoe. Executives bepalen er het teamklimaat en de organisatiecultuur mee. Het gaat om effectief blijven onder uiteenlopende omstandigheden. Dat valt niet altijd mee. Onder druk kun je vervormen in je gedrag of verkeerde keuzes maken. Door inzicht in waar je gedrag vandaan komt, kun je je gedrag in de goede richting sturen en valkuilen vermijden.

Een boek om over na te denken

Feedback wordt niet makkelijk gegeven aan of ontvangen door executives. Daarom moeten ze zelf reflecteren op hun eigen gedrag. Dit boek helpt daarbij. Het heeft een heldere structuur en er staat veel bruikbare informatie in, die je gedoseerd tot je moet nemen. We maken daarbij regelmatig korte uitstapjes, onder andere naar politiek en geschiedenis om de blik te verbreden en alles in perspectief te plaatsen. En het bevat per hoofdstuk korte samenvattingen waarmee je leert je eigen gedrag te analyseren en dat van anderen te herkennen.

Over Paul Ansems

Paul Ansems is socioloog en bedrijfskundige. Hij was consultancy partner bij een big four firma, interimmanager en bestuursvoorzitter in ziekenhuizen. Parallel hieraan toezichthouder en commissaris in culturele, commerciële en zorgorganisaties, leiderschapscoach en loopbaan counselor. Hij gaf les aan universiteiten, hogescholen en invitational programma’s voor bestuurders over leiderschap.

Over Rieteke Nijhof

Rieteke Nijhof is politicoloog en bestuurskundige. Ze was manager in de jeugdzorg en -ggz en is adviseur, assessor en analytisch coach. Ze begeleidt teams, executives en professionals die hun ambitie en verlangen willen koppelen aan zelfkennis en balans. Gaan staan voor wie je bent, jezelf nog beter leren kennen en van daaruit met vertrouwen je bijdrage leveren, dat is het doel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden