Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Een zetje voor het denkvermogen

‘Denken is moeilijk. Nadenken over sommige problemen is zo moeilijk dat alleen al het denken over het denken eraan je hoofdpijn kan bezorgen.’ Zo begint de Amerikaanse filosoof Daniel C. Dennett (1942) zijn boek Gereedschapskist voor het denken dat zojuist in Nederlandse vertaling is verschenen.

Jeroen Ansink | 8 oktober 2013

Gelukkig voor ons heeft Dennett, die landelijke bekendheid kreeg na zijn bijdrage aan het VPRO-programma ‘Een schitterend ongeluk’, in zijn glanzende carrière de nodige middelen ontwikkeld om dat denken te vergemakkelijken. Op basis van zijn eigen favoriete denkgereedschappen laat Denett zien hoe we scherper kunnen denken en hoe we ideeën overtuigender over het voetlicht kunnen krijgen.

Volgens Dennett, een van de belangrijkste denkers op het gebied van bewustzijn en kunstmatige intelligentie en overtuigd atheïst, is de menselijke geest niet meer dan ‘een verzameling computerachtige informatie-processen, die toevallig plaatsvinden in hardware die is opgebouwd uit koolstof, in plaats van silicium’.

Net zoals het calculatievermogen van computers kan worden opgeschroefd kunnen we ook ons eigen denkvermogen versterken, bijvoorbeeld door middel van analogieën en metaforen waarmee we complexe concepten kunnen begrijpen en onthouden.

Hiertoe introduceert Dennett de lezer ook met gedachte-experimenten waarmee ideeën kunnen worden getest. Zoals de hoofdbreker van ‘de grillige cipier’ die ‘s nachts als de gevangenen slapen alle cellen openmaakt om ze ‘s ochtends, voordat iedereen ontwaakt, weer te sluiten. Zijn de gevangenen in de tussentijd vrij of niet? En zo niet, wat zegt dat over het concept van vrijheid?

Over Jeroen Ansink

Jeroen Ansink is journalist in New York. Hij schrijft en schreef onder meer voor HP/De Tijd, Elsevier Weekly Magazine en Fortune.com. Voor Managementboek schrijft hij interviews. Ansink voltooide een vrij doctoraal in de Letteren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en behaalde het certificaat Business Journalism aan de Wharton Business School aan de Universiteit van Pennsylvania.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden