Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Verslag van het duurste hersenproject ooit

De Volkskrant biedt op de nieuwe site een verslag van een van de meest ambitieuze ondernemingen van deze tijd: het Human Brain Project.

Ger Post | 14 november 2014 | 1-2 minuten leestijd

Een beetje managementboek heeft minimaal een hoofdstuk over het brein. Hoe vallen de theorieën te rijmen met de kennis over de hersenen? Wat zeggen neurologen eigenlijk over de angst voor verandering? Of verleiding? Waar zit precies De koopknop in die anderhalve kilo hersenkwabben?

Nu zijn er niet veel hersenstructuren gevonden die relevant lijken voor managers. Vaak gaan de inzichten uit het brein niet verder dan het ‘oude brein’, waar structuren die dieper liggen in het brein en waar de instincten huizen, en het ‘nieuwe brein’, de cortex die over de oudere structuren heen ligt en die belangrijk is voor de ’hogere cognities’ als redeneren en plannen. Je zou bijna vergeten dat de hersenen uit honderden miljoenen hersencellen bestaan, die via verschillende kanalen met elkaar communiceren.

Alleen daarom is breinproject van De Volkskrant de moeite waard; het voedt de fascinatie voor wat sommigen hebben omschreven als de meest ingewikkelde structuur in het heelal. Wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen (auteur van Eet mij) biedt een reis door het brein, verteld door wetenschappers die zich met de allerkleinste deeltjes bezig houden en computerdeskundigen die het brein proberen na te bouwen. Filmpjes wisselen elkaar af met geschreven interviews en animaties volgen op historische platen van het brein.

Over Ger Post
Ger Post (1981) studeerde journalistiek en cognitieve neurowetenschappen en is nu docent brain and cognitive sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Naast handboeken over interdisciplinair onderzoek, schrijft hij als journalist stukken over hersenonderzoek voor De Neuroloog en Managementboek Magazine.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden