Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Wat kan mij nou gebeuren?

Ondernemingswaarde is een vrije keuze, zo stellen Pieter Geelhoedt en Wil Jansen in Wat kan mij nou gebeuren? Uitgangspunt is dat ondernemingen zich niet te hoeven laten overvallen door de realiteit die op hen af komt. Een preview.

Wil Jansen | 7 januari 2016 | 3-4 minuten leestijd

Begrijp ik de wereld om mij heen écht? En hoe past mijn ondernemersdroom daarin? Als je weet dat garderobes veelvuldig gewisseld worden, ben je dan bezig met de collectie voor het volgende seizoen of zorg je dat je toeleveringsketen elk moment kan meeveren? Als je ziet dat digitaliteit, flexibilisering en financiering wezenlijk veranderen, wacht je dan met voorsorteren? Doe dat en je bent te laat. Het kost je onnodig ondernemingswaarde. Pak het dus anders aan en ga prodynamisch ondernemen!

We beschrijven pragmatisch hoe je leiderschap ontwikkelt in hoogdynamische bedrijfsomgevingen. Disruptie is alleen ontwrichtend voor hen die de veranderingen niet kunnen bijbenen. Kijk naar de retailketens in zwaar weer. Of naar de industrieën die zich niet aanpasten. Posters voor de ramen of tussen de tegels groeiend gras zijn de stille getuigen. En werkelijk, het is allemaal niet nodig.

We raadpleegden 16 ondernemers en 30 bedrijfscases voor de ‘Prodynamische Onderneming’. In het boek leer je hoe jouw organisatie de toekomst kan omarmen, een cultuur van ‘há fijn, verandering!’ creëert. Je gaat zien dat je kunt inschatten hoe jouw bedrijfstak er over 5 jaar uitziet. En wat je nu kunt organiseren om straks niet voor verrassingen te staan. Duurzame waardegroei, het kán!

Strategieën en businessplannen, ze zijn niet uit. Ze gaan alleen minder lang mee. En dus moet je jouw beleid realtime kunnen veranderen. Daar is een radicaal ander organisatieconcept voor nodig. Maar ook een ondernemersteam dat een droom naar een inspirerende bedrijfscultuur omzet. Een cultuur die de onderneming laat voorsorteren op de behoeftes van straks. Zodat je toegang creëert tot het talent, de technologie en het kapitaal dat je over 5 jaar nodig hebt.

Voor sommige bedrijven is de toekomst al aangebroken. Zij moeten een inhaalactie doen. Maar lukt dat nog? Misschien, maar zeker is dat ze door een moeilijke periode heen moeten. Hun financiële positie zal er onder lijden. Hun veerkracht zal afnemen. En aan innovatie komen ze voorlopig niet toe. Vaak waren de signalen er al: vertrekkend talent, de kritische bank, lagere groei, hogere kosten, een dalend bedrijfsrendement en kwaliteitsproblemen. Ze dachten dat het wel beheersbaar zou worden.

De regels van het spel veranderen, of je het wilt of niet. Zakelijke netwerken zijn fluïde. En het concept van de bedrijfskolom is allang versleten. Het verliezen van de aansluiting is een sluipend proces. Met wat meer inspanning gaat het nog wel, tot dat het opeens niet meer gaat. Had je een Prodynamische Onderneming gehad, dan had je de toekomst begrepen. Je had de signalen van teruggang herkend en niet gedacht dat het vanzelf wel weer beter zou gaan.

De Prodynamische Onderneming gaat over dromen, over je organisatie als energiecentrale, over het ontmantelen van traditionele opvattingen. Het is zeker geen rozebrilverhaal. Excellence op alle gebied is noodzakelijk. Echter, excellence alleen biedt op de lange duur onvoldoende concurrentievoordeel. De concurrent werkt er even hard aan en na 5 jaar sta je weer gelijk. Nee, het moet ánders. Dat jij de regels van het spel naar je hand zet.

Je hebt uniek talent nodig, namelijk talent dat aansluit op jouw droom én bij de prodynamische cultuur. Zorg dat de lijnteams doen wat ze moeten doen. Verkoop moet verkopen, Productie produceren. Maar het gedienstige leven van de stafteams is voorbij. Zij moeten de randvoorwaarden scheppen voor het prodynamisch ondernemen. Het pad vrijmaken voor de lijnteams. Teams dus, flexibel aanpasbaar. En zo komt er een einde aan de beruchte afdelingsmuren en de afdelingen met eigen doelen en culturen.

Wat kan mij nou gebeuren? Vul het zelf in en bepaal je eigen toekomst. We reiken je niet alleen visie en inspiratie aan. Je kunt concreet aan de slag met praktische checklists en een roadmap.

Wil Jansen is als interim manager, coach en adviseur verbonden aan Geelhoedt & Jansen. Hij is een van de auteurs van Wat kan mij nou gebeuren?

Over Pieter Geelhoedt
Nadat Pieter als chemisch-technisch ingenieur afgestudeerd was, trad hij in dienst bij het Brusselse Petrofina (nu Total). Hier vervulde hij diverse commerciële functies, voordat hij in Antwerpen de statutaire directie over een zelfstandige dochteronderneming ging voeren. Pieter is Register Marketeer en gespecialiseerd in strategisch ondernemen. Na enkele jaren het commerciële beleid van een familiebedrijf te hebben gevoerd, werd Pieter vertrouwensman voor ondernemers in het grootzakelijke bedrijfsleven. Daarna trad hij toe tot de Raad van Bestuur van een familiebedrijf, waar hij verantwoordelijk was voor operations en strategie. Inmiddels is Pieter actief als trusted advisor en bij gelegenheid als interim-directeur.
Over Wil Jansen
Na zijn ingenieursstudie elektrotechniek, vervulde Wil diverse (management)functies bij Philips Medical Systems en Digital Equipment Corporation. Hierna trad hij in dienst bij Possehl Electronics, waar hij algemeen directeur werd van zowel de Nederlandse als de Franse vestiging. Wil specialiseerde zich in operational excellence. Met die bagage op zak managede hij op interimbasis tal van projecten in binnen- en buitenland. Wil is gewend aan grote, complexe opdrachten en heel verschillende bedrijfsculturen. Het is zijn passie om mensen en organisaties in beweging te brengen, en hen boven zichzelf te laten uitstijgen. Een aanpak die helemaal aansluit op zijn tweede passie als trainer/coach van een marathonloopgroep.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden