Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - 10 gezonde werkgewoontes

Rogier van Hoorn is fysiotherapeut en executive coach en geeft je in 10 gezonde werkgewoontes inzichten en praktische tips over hoe je in kleine stapjes jouw wensen kunt realiseren en hoe je gezond gedrag volhoudt. Een preview.

Rogier van Hoorn | 20 september 2016 | 3-4 minuten leestijd

De afgelopen twintig jaar heb ik de werkdruk bij bedrijven flink zien toenemen. En ook de dynamiek. Veranderingen volgens elkaar steeds sneller op, en medewerkers hebben moeite om er ontspannen onder te blijven.

Heb jij ook wegens een reorganisatie gesolliciteerd op je eigen functie? Is de IT-afdeling geoutsourcet? Ben je papierloos gaan werken en heb je je vaste werkplek zien veranderen in een flexplek? Als je bij een grote organisatie werkt, is er een grote kans dat je op een van deze vragen bevestigend zal antwoorden.

Om optimaal te presteren, is het belangrijk dat medewerkers in balans zijn. Bij onze cliënten – wij helpen personeel om fysiek en mentaal fit te blijven – zie ik een aantal stereotypen van medewerkers die veel stress ervaren.
- de medewerker die zijn werk niet kan loslaten;

- de jonge moeder die weer aan het werk gaat;

- de vaak jonge medewerker met een onzeker flexcontract;

- de oudere medewerker met angst voor de toekomst.

Deze mensen hebben vaak het gevoel dat anderen hun lot bepalen. Wat ze vooral nodig hebben, is coaching om weer zelf het heft in handen te nemen en hun eigen koers te varen.

Ook de mensen aan de top hebben vaak grote moeite om zich staande te houden en in balans te blijven. Ik heb dit jaar tien toppers geïnterviewd, en allemaal hebben ze ervaren hoe de werkdruk hen boven het hoofd groeit als ze niet ingrijpen door bijvoorbeeld gedisciplineerd te sporten en tijd voor hun privéleven in te ruimen.

Johan van Hall (ABN AMRO) vertelde bijvoorbeeld dat hij een zware tijd had bij de opdeling van de bank. ‘Als ik ’s nachts een mail stuurde, kreeg ik ook nog antwoord. Je maakt elkaar gek. Ik sport nu veel meer en weet dat 100 uur werken niet sustainable is.’ Klaas Knot (De Nederlandsche Bank): ‘Mijn weekend begint vrijdagavond en pas zondagavond gaat mijn tas weer open.’ Suzanne Jungjohann (Delta Lloyd): ‘Ik sport vijf tot zes keer per week, dan krijg ik goede ideeën.’

Het probleem is meestal niet dat mensen niet weten dat ze uit balans zijn, of dat ze niet weten hoe ze gezonder kunnen leven en werken. Wat meestal niet lukt, is om in kleine stapjes gezonder gedrag aan te leren, het vol te houden en er een gewoonte van te maken. In onze praktijk hebben we een verandermodel ontwikkeld dat wel succes heeft.  Medewerkers leren om hun ideaal te formuleren, en gaan vervolgens kleine eerste stapjes zetten om het te bereiken.

Als je haalbare doelen stelt en werkt aan kleine gezonde gewoontes, dan kun je je ideaal bereiken. Een kleine gewoonte is bijvoorbeeld een korte wandeling maken na de lunch. Als je dat dagelijks doet, wordt het routine. Dan heb je er geen wilskracht meer voor nodig maar is het net zoiets als tanden poetsen.

Er zijn uiteraard ook werkgevers nodig die oog hebben voor medewerkers die uit balans zijn, of uit balans dreigen te raken. In 10 gezonde werkgewoontes vertel ik hoe je vitaal blijft onder stress en hectiek, thuis en op het werk. Ik geef praktische tips en een model om je gedrag blijvend te veranderen, zodat je thuis en op je werk weer optimaal presteert.

Rogier van Hoorn is fysiotherapeut en oprichter van HCHealth, dat grote organisties helpt om hun personeel vitaal te houden. Hij is de auteur van 10 gezonde werkgewoontes.

Over Rogier van Hoorn

Van jongs af aan is Rogier van Hoorn (1971) gefascineerd door alles wat met sport te maken heeft. Op zijn twaalfde gaat hij met een vriendje mee naar de Haagse squash en hij is sindsdien een fervent squashbeoefenaar. Tijdens zijn studie fysiotherapie stimuleert hij als fitnesstrainer in het Amstel Hotel mensen in beweging te komen.

Na de opleiding fysiotherapie en manuele therapie richt hij samen met Sander de Casparis HC Health op (1997). Samen geloven ze dat vitale medewerkers de wereld in beweging brengen en hebben ze de passie om medewerkers van organisaties weer de regie terug te geven over hun eigen gezondheid.

Met HC Health ontwikkelden ze in 2010 HelloFysio. Daarmee waren ze de eerste in Nederland om fysiotherapie in e-health vorm aan te bieden. Deze online fysiotherapie ondersteunt de cliënten om zelf aan de slag te gaan met oefeningen en tips. Organisaties zoals KLM, CSU en IKEA maken gebruik van deze online dienstverlening. Samen met zeventig professionals dragen ze met inhouse interventies zoals arbeidsfysiotherapie, beweegcoaching, stoelmassage en coaching en training bij aan de mentale en fysieke vitaliteit van medewerkers van grote organisaties zoals ABN AMRO, Delta Lloyd en ANWB.

De afgelopen tien jaar ondersteunt Rogier organisaties en hun executives in het optimaliseren van de gezondheid en vitaliteit. Rogier is een expert op het gebied van corporate wellbeing en een veelgevraagd executive coach en spreker.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden