Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Slow beleggen

Geloof niet alles wat u over beleggen hoort. U behaalt een hoger rendement en u slaapt een stuk beter als u kiest voor veilig langetermijnbeleggen. Waarom dat zo is leest u in Slow beleggen. Een preview.

Peter van der Slikke | 29 september 2016 | 2-3 minuten leestijd

Passief beleggen is het moeilijkste wat er is, want een oefening in niet-ingrijpen. Peter van der Slikke, ervaren vermogensbeheerder, geeft 3 tips waarom geduld zo’n schone zaak is. Als u wilt profiteren van de voordelen van beleggen, zult u meer afstand moeten nemen en u vaker passief opstellen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het werkt! Alleen, het is lastiger dan u denkt. Drie tips voor slow beleggen.

1 Blijf op uw handen zitten

Als u een goed rendement wilt realiseren zonder veel stress, laat dan de dynamiek van de aandelenmarkten het werk voor u doen. Grijp niet in, heb geduld en besteed uw tijd aan andere activiteiten. Dat is de essentie van passief of slow beleggen. Dat zal lastiger blijken te zijn dan u denkt, want de mens is nu eenmaal geneigd zich ergens mee te blijven bemoeien.

2 Heb vertrouwen

Slow beleggen houdt in dat u durft te vertrouwen op het langetermijnrendement van de markt. Tijd is daarbij uw vriend. Het makkelijkst om dat te doen, is te gaan beleggen in belangrijke aandelenmarkten door middel van indextrackers. Dit zijn mandjes waarin honderden aandelen zitten van gemiddeld topkwaliteit. In zo’n index zitten namelijk alleen de beste bedrijven. Bovendien zijn indextrackers goedkoop, makkelijk verhandelbaar en transparant. Over de jaren heen blijkt dat het rendement van deze indextrackers heel stabiel is.

3 Beschouw uzelf als grootste risico

Het grootste risico van beleggen is niet het beleggen an sich: dat is de belegger zelf! Het blijkt dat vooral de mens achter de belegger emotioneel op marktsituaties reageert, daardoor geen verstandige keuzes maakt en zo povere beleggingsresultaten haalt. Het zijn dan ook vaak beleggers die denken de markt te kunnen verslaan, die kiezen voor de actieve vormen van beleggen. Merkwaardig eigenlijk, omdat uit talrijke onderzoeken overtuigend is gebleken dat ruim 90% van de actieve beleggers de markt niet weet te verslaan. Actief beleggen is dus eigenlijk jezelf voor de gek houden. Met passief beleggen doe je jezelf wel een plezier.

Peter van der Slikke is onafhankelijk vermogensbeheerder en veelgevraagd spreker. Hij kreeg landelijke bekendheid met zijn boek Ontmaskerd waarin hij afrekende met de graaicultuur van de grootbanken en het opportunisme van beleggingsadviseurs. In zijn boek Slow Beleggen geeft hij talrijke suggesties, relativeringen, aanbevelingen, inzichten en feiten die behulpzaam zijn voor verantwoord beleggen.

Over Peter van der Slikke
Peter van der Slikke is onafhankelijk vermogensbeheerder en veelgevraagd spreker. Naast ondernemer is hij schrijver en heeft twee boeken op zijn naam staan: Ontmaskerd en Slow beleggen. In de bestseller 'Ontmaskerd, hoe de financiële sector écht werkt' (2012) schetst hij een verontrustend beeld van de dagelijkse praktijk in de financiële wereld. In ‘Slow beleggen’ (2016) beschrijft hij hoe u met nuchter langetermijnbeleggen het beste rendement kunt behalen. In zijn 'Geldscheurkalender (2022)' biedt hij concrete handvatten om verstandig met uw geld of vermogen om te gaan, met elke dag een kritische noot, een nuchter feit, een anekdote of een inspirerend financieel vergezicht. De netto opbrengst van deze scheurkalender gaat volledig naar KiKa, Stichting Kinderen Kankervrij.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden