Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Toolkit voor agile leiders - Leidinggeven aan wendbare teams

Veel kersverse Agile leidinggevenden krijgen vaak het advies om de teams te vertrouwen en ze los te laten. Dit is goedbedoeld advies dat in de praktijk erg gevaarlijk kan zijn.

Peter Koning | 13 december 2017 | 3-4 minuten leestijd

Het is belangrijk om op een goede manier wél grip te houden over de Agile teams. Helemaal loslaten kan resulteren in lage prestaties, chaos, onduidelijkheid en teleurstelling bij klanten. Hoe zorgt een succesvolle Agile leider dan wel voor een succesvol team en goede resultaten? Peter Koning licht in deze preview zijn Toolkit voor agile leiders toe.

De Agile leidinggevende moet op een nieuwe manier de inspirerende omgeving creëren voor de teams. Net zoals een boer niet aan het gewas kan trekken om het harder te laten groeien maar de omgeving creëert zodat het groeit en bloeit. Zo moet ook de Agile leider precies die omgeving creëren die de wendbare teams nodig hebben. Daarvoor zijn nieuwe tools, overzichten, metrics en overleggen nodig. In mijn boek Toolkit voor Agile leiders introduceer ik 8 vernieuwende tools om daarbij te helpen. Deze tools zijn onderverdeeld in vier delen:


Daarmee krijgt de Agile leider een stuur in handen om op een innovatieve manier zijn organisatie bij te sturen en te optimaliseren.

Inspireer op het doel
Agile leiders zorgen ervoor dat de teams geïnspireerd worden met een helder doel. In traditionele bedrijven moeten medewerkers vooral veel doen. Dit werkt als er een lineair verband is tussen datgene wat we doen en wat we willen bereiken. Hoe meer tomaten iemand plukt of hoe meer banden iemand monteert op een auto, hoe groter zijn bijdrage aan het grote resultaat. De markt van veel bedrijven is echter complex. Er is geen lineair verband meer tussen datgene wat iemand doet en wat het bedrijf wil bereiken. Levert meer functionaliteit in een app ook meer gebruikers op? Levert meer verkoopgesprekken ook meer tevreden klanten op? Teams moeten weten hoe hun klanten hun wedstrijd kunnen winnen. Met de tool KVI en Impact ladder kan de Agile leider hier concreet mee aan de slag.

Succesvolle Agile Leiders hebben daarom de vaardigheden om te inspireren, om voor (grote) groepen kwetsbaar zichzelf te zijn en om keuzes te maken die bijdragen aan het grote doel.

Faciliteer Eigenaarschap
Agile leiders zorgen ervoor dat de teams eigenaarschap pakken over hun werkzaamheden en hun doelen. Ze denken daardoor in oplossingen, gaan door als het tegenzit, werken samen, geven elkaar feedback, zijn open-minded en leren continu.

Hiervoor is het belangrijk dat de nieuwe leiders de juiste vrijheid geven aan de teams. Te weinig vrijheid resulteert in demotivatie, fouten, frustratie en teleurstellingen. Te veel vrijheid resulteert in chaos, fouten en ook teleurstellingen. Succesvolle leiders herkennen de volwassenheid van hun teams. Met de tools Eigenaarschapsmodel en Vrijhedenmatrix kan de Agile leider hierover duidelijkheid creëren richting zijn teams en weet hij beter wat hij kan doen om de omgeving te verbeteren.

Leer sneller
Agile leiders zorgen ervoor dat de teams en de strategische thema’s een korte leerlus hebben met de klant. In een complexe markt is het belangrijk om snel feedback te krijgen en daarvan te leren. Het is eenvoudig om geblinddoekt in de trein te zitten. Maar het is onmogelijk om geblinddoekt auto te rijden. Een snelle leerlus met de gebruikers verwijdert de blinddoek van de teams, waardoor ze snel kunnen reageren op wensen en veranderingen. De tool Time2Learn meet de totale doorlooptijd van een idee of verbetering tot leren van feedback van echte gebruikers. Dit is dus inclusief het maken, in de markt zetten, door klanten laten gebruiken en het verzamelen van feedback op dit gebruik.

Succesvolle Agile leiders creëren een veilige omgeving om te experimenteren en leren.

Ontwerp betere gewoontes
Een gewoonte is een handeling of gedrag waar men aan gewend is. Agile leiders zijn zich bewust van de gewoontes die bijdragen aan de Agile cultuur en gewoontes die dit (nog) niet doen. Ze zijn zich extra bewust van hun eigen gewoontes en het voorbeeldgedrag wat ze daarmee geven. Ze sturen bewust op het creëren van gezonde gewoontes die de organisatie en het systeem beter maken. Ze kunnen hiervoor de tool Gewoontematrix gebruiken.

Ze creëren daarmee een cultuur van inspiratie, focus op de doelen, samenwerken in teams, leren van klanten en kwetsbaar openstaan voor feedback.

Over Peter Koning

Peter Koning is auteur, spreker en oprichter van Re:lead. Hij adviseert, coacht, inspireert en traint leidinggevenden. Met ruim 15 jaar ervaring begeleidt hij managementteams met hele praktische tips en handvatten. Samen met enkele bedrijven heeft hij praktische tools ontwikkeld die door steeds meer bedrijven worden gebruikt.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden