Medewerkers willen best hun sociale media kanalen inzetten voor hun werkgever, maar weten niet welke berichten ze kunnen plaatsen. Successen blijven uit en de inzet blijft ad hoc, zonder samenhang. Hoe kom je erachter aan welke content je klanten behoefte hebben? Of nog belangrijker: waarom je klanten ooit klanten werden?
Vroeger ging een reclamebureau met de directie een dag ‘op de hei zitten’ en kwam dan met een positionering en campagne. Deze positionering ging uit van de gewenste identiteit (Van Riel, 2010) en niet van de werkelijke identiteit, gevormd door de medewerkers. Die medewerkers hebben in hun contact met de klanten het grootste effect op het imago bij deze klanten. Om de marketing en communicatie optimaal af te stemmen op de klant, moeten organisaties daarom niet zomaar een positionering kiezen, maar moeten ze op zoek naar de klik die de klant met hun organisatie heeft. Noem het de Why (Sinek, 2011) of het DNA van de organisatie.
De zakelijk-DNA-methode helpt je verder
Dit boek is een handvat voor marketing- en communicatieprofessionals die wel middelen hebben ingezet, maar nog geen duidelijke rode draad vinden in het geheel, en die weten dat medewerkers een belangrijke rol spelen, maar moeite hebben met het motiveren van hun collega’s. De zakelijk-DNA-methode kun je zelf toepassen, zodat je zelf de inzichten behoudt, of je kunt de methode door een externe consultant laten uitvoeren. Het is tevens een boek dat aan laatstejaarsstudenten van een hbo-opleiding Communicatie en marketing of Commerciële economie een handvat biedt voor hun afstudeeropdracht of stage. Het biedt hun een duidelijke richtlijn om abstracte hedendaagse theorieën in kaart te brengen en te onderzoeken en laat zien hoe ze een concreet advies kunnen opstellen.
Start met het vaststellen van je unieke DNA. Wat maakt jouw organisatie tot een succes? Wat is de klik die jouw klant heeft met je organisatie? Dit boek biedt een concrete aanpak om dat samen met medewerkers en klanten te onderzoeken. Je leert de kern van je DNA vast te stellen en die te vertalen naar een concrete contentstrategie en -planning. Het is een ontzettend leuk proces om samen met de medewerkers en klanten écht inzicht te krijgen in de kracht van je organisatie.
De opbouw van het boek
De zakelijk-DNA-methode vormt de leidraad in dit boek. Deze methode is een opeenvolging van stappen die gebaseerd zijn op bekende en minder bekende theorieën. Elke theorie krijgt een toelichting, maar dan wel gelijk op een toegepaste wijze. Het boek start met de ontwikkelingen waar we mee te maken hebben en hoe die het vak van marketing en communicatie veranderd hebben. Vervolgens lees je meer over de rol en werking van deze methode. Het wordt duidelijk welke vragen je ermee kunt beantwoorden, hoe de methode is opgebouwd, waarom bepaalde keuzes in de onderzoeksaanpak zijn gemaakt en welke modellen eraan ter grondslag liggen. Maar alleen uitleggen wat de methode inhoudt is niet voldoende; je kunt het met de omschrijving die volgt de methode ook stap voor stap toepassen.
Als je het onderzoek hebt uitgevoerd, weet je waarom je klant jouw klant is en kun je de basis leggen voor al je content. In de laatste hoofdstukken wordt duidelijk hoe je de informatie die je hebt verkregen, kunt vertalen in een contentmarketingaanpak en ook hoe je de organisatie kunt betrekken bij de uitvoer.
Elke organisatie heeft een uniek DNA waar haar klanten op afkomen. Het ontdekken daarvan is een belangrijk en mooi proces. Gewoon doen!
Karin Garritsen is mede-eigenaar van marketingadviesbureau Contentvisie. Tevens was zij ruim negen jaar hoofddocent Online Communicatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Vanuit haar praktijk ontwikkelde ze de zakelijk-DNA-methode om het DNA van organisaties in kaart te brengen. Ze is de auteur van Contentmarketing vanuit je zakelijke DNA.