Gelukkig is het niet binnen alle organisaties kommer en kwel en zijn er ook bazen die het beste voor hebben met hun personeel en daar ook naar handelen. De kans is echter groot dat je als medewerker toch opgescheept zit met een lastige baas en dat je lijdt aan bazenstress, waardoor je met steeds minder plezier naar je werk gaat. Als je niet op tijd ingrijpt om deze vorm van stress te verminderen, loop je het risico op overspannenheid en burn-out.
Om de relatie tussen jou en je lastige baas te verbeteren en je te beschermen tegen de barre omstandigheden waar je in terecht kunt komen, is het belangrijk dat je zelf mentaal sterker wordt en stevig in je schoenen staat. Zo kun je beter omgaan met de tegenwind die je ervaart, blijf je overeind in de zwaarste storm en kun je jezelf beschermen tegen verwoestende orkanen.
Uit de tientallen interviews die ik voor dit boek heb gehouden met medewerkers, leidinggevenden en deskundigen, is naar voren gekomen dat het van belang is om vooral op tijd te signaleren dat er iets mis is. Als je te diep verzeild bent geraakt in een situatie waarin de emoties al te hoog opgelopen zijn, kun je niet meer helder denken en wordt het steeds lastiger om eruit te komen. Als je het ontspoorde gedrag van je baas te lang tolereert, heeft dat een negatief effect op je zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde. Jezelf voor de gek houden en denken dat het aan jou ligt, helpt je niet verder. Om erger te voorkomen, kun je beter aandacht geven aan allerlei signalen die je lijf afgeeft dat er iets misgaat.
De meeste medewerkers met een lastige baas ervaren hun situatie als onrechtvaardig. Zo zou het niet moeten zijn. Zij vinden het niet eerlijk als hun baas er een zooitje van maakt en dat zij dan degenen zijn die hun gedrag moeten aanpassen of het veld moeten ruimen. Medewerkers die de strijd aangingen en niet wilden opgeven, trokken vaak toch aan het kortste eind. Zij kwamen pas achteraf tot de conclusie dat ze al veel eerder eieren voor hun geld hadden moeten kiezen, omdat het gevecht ze te veel energie kostte of hun gezondheid en welzijn ondermijnde. Als zij uiteindelijk een andere werkplek hadden gevonden, binnen of buiten de organisatie, waren ze vooral opgelucht. Door de knoop door te hakken wisten ze in elk geval waar ze aan toe waren en hoefden ze niet meer bang te zijn voor hun onzekere toekomst. Zij gaven aan blij te zijn om gekozen te hebben voor hun gezondheid en levensgeluk.
Samengevat is dit de top 10 voor het slimmer omgaan met je lastige baas:
1. Houd je hoofd koel
2. Neem de regie
3. Verdiep je in je baas en in jezelf
4. Stel je professioneel op
5. Verander je kijk op de situatie
6. Ontwikkel een gebruiksaanwijzing voor je baas
7. Communiceer helder en assertief
8. Bewaak je grenzen
9. Maak een plan B
10. Zoek op tijd hulp
Naast deze tips ontdek je in Slimmer omgaan met je lastige baas hoe het komt dat je zo’n moeite hebt met je baas, hoe je daar verandering in kunt brengen en ontwikkel je een ‘gebruiksaanwijzing’ voor een betere relatie met je baas.
Jolanda Meijer is sinds 2007 eigenaar van de Ruimtewinner Coaching & Training waar zij, als work-lifecoach, mensen helpt die door allerlei oorzaken uit balans zijn geraakt. Haar specialisaties zijn (werk)stressvermindering en burn-outpreventie. Hierover schreef zij haar eerste boek Een opgeruimd hoofd in 7 stappen (2016). Ze is de auteur van Slimmer omgaan met je lastige baas.