Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Een puzzeldieet voor me, myself en anderen

Het is januari, dus gaan we ervoor. Honderdduizenden gaan aan het sporten, diëten of een maandje alcohol passen. Het is dus slimme timing van Maven Publishing om nu het boek De afvalpuzzel van Martijn Bond uit te brengen.

Bertrand Weegenaar | 30 januari 2019 | 2-3 minuten leestijd

‘Ontdek jouw unieke aanpak voor een gezonder leven.’ Geen gewoon ‘dit moet je niet eten en zo hard moet je trainen’ boek. Bond volgt de psychologische route en één heel duidelijk dieetadvies: stop met koolhydraten. De rest van de adviezen zijn lifestyle en motivatieadviezen. Voor de betere adviezen, hoe kleed ik mij in de sportschool en dergelijke, moet je in dit boek niet zijn. Er is weinig aandacht voor fysieke activiteiten als aanjager voor afvallen.

Voor iedereen is afvallen anders. De gemeenschappelijke deler: het is heel moeilijk om vol en de afvalwinst vast te houden. Blijkt, want anders waren veel mensen niet al jaren bezig om naar een bepaald gewicht te komen. Of als je dan met hard werken en jezelf veel ontzeggen een bepaald niveau haalt, is dat er in no time weer aan. Veel onderzoek toont dat ook aan. Diëten zonder permanente eet- en lifestyleaanpassingen heeft geen zin. In je eentje doen en heel lang volhouden is super ingewikkeld. Er zit in ons miljoenen jaren oude brein heel veel in de weg.

Wat biedt dit nu anders? Waarom heb ik hier goede hoop op? Allereerst is de insteek planmatig. Afvallen is een bijna permanente activiteit die in gedrag en voedingsinname gepland moet worden. Bond legt een aantal leeslijnen in zijn boek uit. Je kunt de puzzel op een aantal verschillende manieren leggen. Iedereen zijn eigen manier. Die van mij: eerst de korte route, daarna uitvogelen wat voor eter je bent. Dan de hoofdstukken “obstakels” en tot slot alle uitsteller-puzzelstukje (voor zover jou dat betreft).

En het tweede aspect is meten = weten. Niet voor elke calorie of koolhydraat, maar voor de afspraken en de planningen. Want wil je iets duurzaams aan je levensstijl aanpassen dan wordt dat pas na maanden of jaren zichtbaar. Het gaat dan over gezondere darmbacteriën, een goede lever (geen alcohol), vetverbranding zonder crashdieet. Dus afspraken maken, deze meetbaar maken en volgen.

En dan de belangrijkste winst van dit boek: te veel en ongezond eten is een mindset. Dat afvallen weer niet gaat lukken, is dat ook. Het helpt dus heel erg om je te realiseren wat voor type eter je bent. Dat gedrag zal je dus in de weg zitten om anders te eten, vet te gaan verbranden en geleidelijk minder te gaan wegen. Gebruik de tips en doorverwijzers uit dit boek. Realiseer je hoe je in elkaar zit en wat dat betekent voor je eetgedrag. Succes met de kilo’s!

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. In 2020-2021 schreef hij 8 artikelen Uit de boeken voor jonge leiders. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden