Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Waardecreatie met het Internet of Things

We staan aan de vooravond van een connected leven. In 2020 is naar verwachting 95 procent  van alle nieuwe producten verbonden met het internet, waaronder je spijkerbroek, kinderwagen, bureaustoel, hoogwerker en plant(enbak).

Marco Heida | 25 april 2019 | 3-4 minuten leestijd

Voor organisaties levert die verandering ontelbare, vaak verrassende toepassingen op. Toch staat Internet of Things nog lang niet op de agenda van alle executives. Het ontbreekt vaak aan kennis. Hier wil ik graag verandering in brengen.

Mogelijkheden van IoT in vogelvlucht

We traceren koffers op Schiphol en containers op schepen met zogenaamde track & trace-oplossingen. Daarmee kun je nu ook al je bestelling bij de webwinkel of het pakket dat je naar je familie in het buitenland stuurt volgen van het distributiecentrum via het pakketsorteercentrum naar je voordeur. Maar deze functionaliteit wordt op meer plekken gebruikt, bijvoorbeeld om bij te houden waar reserveonderdelen liggen, voorraden aan te vullen en routes af te stemmen.

Ook worden steeds meer machines uitgerust met sensoren en connectiviteitsmogelijkheden. Daardoor weet een producent van elektronisch gereedschap bijvoorbeeld hoeveel productie er wordt gedraaid, maar ook hoe zijn machines door zijn klanten worden gebruikt en hoe vaak. Met deze kennis kan hij klantvriendelijker werken. Maar hij kan ook een heel ander businessmodel toepassen, waarbij de klant afrekent per gebruik in plaats van de machine te kopen of per dag te huren.

Voordelen voor alle betrokkenen

Met Internet of Things verzamel je vooral data vanuit de klant. Dat is het mooie van deze digitale ontwikkeling: je krijgt continu feedback van de klant over het gebruik van je product of dienst. Laten we de keten van een relatief simpel product bekijken: een fiets. Wat als we die uitrusten met een sensor en connectiviteit? Wat biedt dat aan toegevoegde waarde voor de gehele keten?

De klant krijgt terugkoppeling over het gebruik van de fiets in een app van bijvoorbeeld de fietsfabrikant. Die fabrikant kan er bovendien voor kiezen om een andere app ter beschikking te stellen aan wielrenners dan aan zestigplusvrouwen of aan gezinnen; ze hebben immers allemaal andere behoeftes.

De winkelier kan – na toestemming van de klant – automatisch bericht krijgen als de fiets aan een onderhoudsbeurt toe is en de klant zo een mooi aanbod doen. Bijvoorbeeld: ‘Je hebt inmiddels de eerste duizend kilometer gefietst en de komende twee weken ontvang je 20 procent korting op een kleine beurt, waarbij we de fiets schoonmaken en nakijken.’

De producent van de fiets krijgt continu (anoniem) terugkoppeling over het gebruik. De connectiviteit zorgt ervoor dat hij gedurende de gehele levensduur van de fiets in contact blijft met zijn klant. Per model fiets kan hij zien in welke gebieden, voor welke afstanden en met welke snelheden die wordt gebruikt. Dat is belangrijke informatie voor marketing. Maar ook de onderdelen van een fiets kunnen informatie terugsturen, waardoor  de producent weet welke onderdelen het snelst slijten.

De producent kan er ook voor kiezen om de fiets niet te verkopen, maar als service aan te bieden, bijvoorbeeld voor korte periodes of bepaalde routes. Hij weet immers waar en wanneer welk type fiets het handigst is.

Focus op de klant

Dankzij Internet of Things kan een bedrijf zijn focus echt helemaal op de klant leggen. De producent of verkoper kan dankzij de continue feedback van IoT vertrouwen op zijn aanbod. Hij hoeft zijn product niet langer te verkopen aan de hand van theorieën en strategieën; het moet enkel worden ‘afgestemd’ op de klant aan de hand van sensoren en big-data-applicaties. Service zal daardoor boven productie komen te staan, en kennis boven intuïtie. Dit vereist een radicale omslag in de manier waarop het bedrijfsleven denkt. Business zal worden getransformeerd.

Graag nodig ik je uit om dit traject in te gaan. Dat kan met mijn boek Waardecreatie met het Internet of Things. Hierin bespreek ik het wat en waarom van IoT, de IoT-keten en hoe je er zelf mee aan de slag kunt.

Marco Heida is ondernemer, strategisch adviseur en business developer voor techgedreven businessmodellen en go-to-marketprojecten. Hij is de meest zichtbare en actieve IoT-professional in Nederland en is dan ook een veelgevraagd keynote speaker. Hij is de auteur van Waardecreatie met het Internet of Things.

Over Marco Heida
Marco Heida is ondernemer, strategisch adviseur en business developer voor tech-gedreven businessmodellen en go-to-marktprojecten. Al in 2001 was hij betrokken bij een van de grootste IoT-projecten in Nederland. Door de combinatie van Marco's platform/kennisbank en zijn IoT Masterclasses is hij de meest zichtbare en actieve IoT-professional in Nederland. Hij is dan ook regelmatig keynote speaker om mensen te inspireren om waarde te creëren met IoT.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden