Een verandering die op je afkomt omzetten in een ontwikkeling is een heldenreis. Jij bent de held in je eigen reis. Iedere held heeft overigens ook een mentor of een adviseur die op belangrijke momenten net dat ene weet te zeggen waardoor de held de goede afslag neemt. Zo'n adviseur noem ik een reisleider. En ja, ook jij bent een reisleider!
Organisaties in ontwikkeling kunnen wel degelijk een reisleider gebruiken. Dit boek is er voor iedereen die de opdracht heeft gekregen om een organisatieontwikkeling in goede banen te leiden. Of je nu HRM'er, manager of leidinggevende bent. Dit boek is jouw reisgids en ik ben jouw reisleider.
Mijn naam is Marc Oonk. Ik heb een passie voor het in beweging brengen en houden van individuen, teams en organisaties vanuit persoonlijk leiderschap. Als directeur van Mensium voel ik mij als een vis in het water op het snijvlak van mens en werk. Ik ontwikkel mezelf door studie, praktijkervaring en onderzoek. Dit laatste heeft ertoe geleid dat ik aan de basis heb gestaan van het model DNA van ontwikkeling. Dit model staat in dit boek centraal. Samen met Marthe Walter schreef ik deze praktische reisgids voor organisatieontwikkeling.
Jouw reisgids voor organisatieontwikkeling
In dit boek neem ik je mee in de 12 fases die je tegenkomt als je een grote of kleine verandering om wilt zetten in een ontwikkeling. Ik ondersteun je door in iedere fase voldoende tools en technieken aan te reiken om een succes te maken van het ontwikkelverhaal van jou en je organisatie. Dat lukt alleen als iedereen de juiste rol krijgt toebedeeld.
Als we spreken over organisatieontwikkeling is die rolverdeling weleens lastig. Er bestaan erg veel waardevolle en zeker ook minder waardevolle modellen en theorieën over verandermanagement.
We doen massaal ons best om nieuwe methodes en technieken te ontwikkelen en zo verandering vóór te zijn, te zien aankomen en te bevechten met cijfers, data en (digitale) tools. Daardoor ontstaat er regelmatig meer rolverwarring en is er weinig ruimte voor vragen en verlangens van de mensen die het aangaat: de medewerkers in een organisatie. Die verwarring kan leiden tot onduidelijkheid, onrust en onvrede. Wellicht had de Griekse filosoof Heraclitus het jaren geleden al bij het rechte eind toen hij zei: ‘Panta Rhei', oftewel: 'Alles stroomt, niets is blijvend'. Ruimte geven aan verandering zou een constante factor moeten zijn om te kunnen overleven. Met dit boek heb ik getracht veelgebruikte en actuele modellen en theorieën samen te brengen.
Van verandering naar ontwikkeling
Na uitgebreid onderzoek in mijn dagelijkse praktijk en het verfijnen van het model DNA van ontwikkeling, durf ik de belofte te doen dat verandering kan transformeren naar ontwikkeling. Althans, als je de 12 fases van het model volgt. Het DNA van ontwikkeling brengt samenhang in alles wat er gebeurt tijdens het aangaan of vlottrekken van een ontwikkeltraject. Met behulp van een overzichtelijk model, voorbeelden uit mijn dagelijkse praktijk en inspirerende kijktips, kun jij jouw rol als HRM'er of (lijn)manager goed invullen. Lees dit boek, doorloop de fases en ik beloof dat je een duurzaam resultaat behaalt bij jezelf en je collega's en binnen je team en organisatie.
Marc Oonk, directeur van Mensium, spreker en inspirator, heeft een passie voor het in beweging brengen en houden van individuen, teams en organisaties vanuit persoonlijk leiderschap. Na zijn afstuderen aan de Academie Mens-Arbeid heeft hij zich verder gespecialiseerd op deze vlakken door studie, praktijkervaring en onderzoek. Hij is de auteur van DNA van ontwikkeling.
Over Marc Oonk
Over Marthe Walter
Marthe Walter is schrijver en spreker. Ze is een echte multi-passionate die trainingen geeft, boeken schrijft, schrijvers en ondernemers coacht én mensen leert salsadansen. Marthe gelooft dat inspiratie de beste motivatie is en deelt daarom verhalen over de lessen die ze in haar leven leert.