Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Open grenzen voor buitenlands toptalent

Nu veel Nederlanders door de crisis vrezen voor hun baan, groeit ook het aantal ingezetenen dat van mening is dat we rigide moeten zijn in het toelaten van buitenlands talent. De ‘eigen volk eerst’ gedachte heeft partijen als de PVV van Wilders een niet te onderschatten aantal stemmen bezorgd. Met een groeiend aantal werklozen, hebben we voorlopig geen exotisch talent nodig, zo lijkt de gedachte. Maar hoe gefundeerd is die opinie en wat kunnen we leren van buitenlandse aanpak en lessen uit het verleden?

Ralf Knegtmans | 2 maart 2010 | 2-3 minuten leestijd

‘De komende decennia krijgen we te maken met meer werk en minder mensen’, zo concludeerde de Commissie Arbeidsparticipatie onder leiding van Peter Bakker van TNT medio 2008. Door vergrijzing zal de potentiële beroepsbevolking afnemen en de hoeveelheid werk toenemen. De arbeidsparticipatie in Nederland is laag ten opzichte van andere landen. Maar los van het kwantitatieve argument is er ook de kwalitatieve kant van de discussie. Hebben we wel het beste talent voorhanden om de economische motor op gang te krijgen en de concurrentie in een sterk mondialiserende wereld aan te kunnen?

Ooit was Amsterdam het financiële hart van de wereld. En hoewel dat al weer enige tijd geleden is, kunnen we volgens Professor Piet Eichholtz (hoogleraar vastgoedfinanciering aan de Universiteit van Maastricht) anno 2010 veel leren van de lessen uit die tijd. Gedurende de gloriejaren van Mokum was er sprake van een structureel sterfteoverschot. Hier doet zich een parallel voor met de problemen van vandaag. Niet op basis van sterfte maar cynisch genoeg door het spiegelbeeld daarvan: vergrijzing ten gevolge van een langere levensduur van mensen. Omdat de baby boomers de komende jaren de arbeidsmarkt massaal verlaten, staan we zodra de economie weer enigszins aantrekt voor vergelijkbare problemen: onvoldoende passend aanbod bij de vraag naar arbeid.

In de zeventiende en achttiende eeuw werd het sterfteoverschot opgevangen door een permanente instroom van gekwalificeerde immigranten. Dat laatste was vooral mogelijk omdat de lonen in Amsterdam significant hoger lagen dan elders in Europa en - minstens zo belangrijk - er open grenzen waren. De Europese Unie snapt inmiddels ook dat ze voor een deel afhankelijk wordt van de import van hoog opgeleide kennis werkers.

Terwijl nu nog een deel van de ongeschoolde arbeid uit ontwikkelingslanden van Europa terechtkomt, moet een ‘Blue of Orange Card-systeem’ in de nabije toekomst zorgen voor het aantrekken van hooggekwalificeerd talent. De Verenigde Staten van Amerika stellen al decennia een jaarlijks quotum van circa 140.000 mensen vast, voor toelating van buitenlands talent. Er worden verschillende categorieën onderscheiden, meestal gekoppeld aan zogenaamde ‘shortage occupations’. Beroepen waarvoor geen- of onvoldoende gekwalificeerd Amerikaans talent voorhanden is. Verder gaan de ‘groene kaarten’ naar uitzonderlijke wetenschappers, zakenmensen, sporters, kunstenaars of mensen die een vaste baan bemachtigd hebben. Het risico dat deze groep een beroep doet op sociale bijstand is derhalve te verwaarlozen. Waar wachten we dus nog op met de invoering van die Blue Card?

Over Ralf Knegtmans
Ralf Knegtmans is Managing Partner en mede-eigenaar van De Vroedt & Thierry: een van de oudste executive search-bureaus van Nederland met een ruim 35-jarige historie. Dit gerenommeerde bureau richt zich van oudsher op het vervullen van senior management- en directiefuncties en het formeren van Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht. Ralf Knegtmans studeerde rechten (UvA) en volgde postacademisch onderwijs (kopstudie Bedrijfskunde) aan de Nyenrode Business University en aan IMD te Lausanne (Business Marketing). In 2005 leverde Knegtmans een bijdrage aan het door de Nederlandse Federatie van Management geïnitieerde boek 'Top Potentials in organisaties' (Koninklijke van Gorcum). In 2007 deed hij een uitgebreid onderzoek naar de doorslaggevende eigenschappen van toptalent. Verschillende CEO's, commissarissen, wetenschappers en toptalenten uit allerlei werelden werden aan de tand gevoeld. Het resultaat is het door uitgeverij Boom uitgegeven boek Toptalent: De 9 universele criteria van toptalent. Naast zijn activiteiten voor De Vroedt & Thierry leverde Ralf Knegtmans de afgelopen jaren periodiek als columnist bijdragen aan o.a. het Financieele Dagblad (www.fd.nl), De Financiële Telegraaf, Management Team en Managementboek Magazine. Verder is Knegtmans wekelijks te gast bij Business News Radio (BNR) in het programma Aan de slag met Paul van Liempt. Wilt u reageren? @ralfknegtmans

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden