Toch is er, dwars tegen die negatieve stroom in, volop innovatie. Juist nu is dat belangrijker dan ooit. Want of je nu aan het begin van je carrière staat of al jarenlange ervaring hebt: we zien allemaal dat de wereld steeds complexer wordt. In het onderwijs zijn we niet blind voor de uitdagingen waar het bedrijfsleven mee te maken krijgt. Docenten en onderwijsmanagement zijn voortdurend bezig met verandering, verdieping en vernieuwing – altijd met oog voor duurzame resultaten en praktische haalbaarheid binnen organisaties.
HBO
Laat ik het betrekken op mijn eigen domein: het hoger beroepsonderwijs (hbo). We leiden professionals op voor een steeds complexere wereld. En we doen dat met studenten voor wie covid een stempel heeft gedrukt op hun jonge jaren. Vakinhoudelijke kennis is belangrijk voor een toekomstig professional, maar minstens zo belangrijk is de persoonlijke ontwikkeling. Zeker in de eerste jaren van hun studie leren studenten zich als jonge volwassenen te verhouden tot die complexe, soms sombere wereld – vol eisen, afleidingen en onzekerheid. Daar kun je behoorlijk gestrest van raken.
Wicked
Niet alleen de wereld wordt complexer, ook de vraagstukken waar studenten mee te maken krijgen. Of je ze nu ‘complex’ of ‘wicked’ noemt: ze zijn er, en ze worden gesteld. De simpele vragen? Die zijn vaak al opgelost – of daar wordt hard aan gewerkt. Maar de andere vragen, over bijvoorbeeld vergrijzing, vrede en veiligheid, een gezonde leefomgeving, of omgaan met afleidingen en verslavingen, vragen om een andere aanpak. Vanuit elk perspectief – gezondheid, techniek, onderwijs, bedrijfskunde – valt er iets zinnigs over te zeggen én te leren. En steeds meer beseffen we: je kunt die vraagstukken niet oplossen vanuit één enkel perspectief.
Living labs
Een belangrijke onderwijsinnovatie die hierop inspeelt, is het werken met Living Labs. In deze leeromgevingen werken studenten uit verschillende opleidingen samen aan actuele, complexe vraagstukken. Ze leren door te doen, te experimenteren en mogen fouten maken. Ze ontwikkelen vaardigheden als creatief denken, probleemoplossend vermogen en effectief samenwerken. Coaches en praktijkprofessionals brengen realistische vraagstukken in, begeleiden het proces en leren actief mee. Docenten krijgen een coachende rol en begeleiden studenten in het organiseren, plannen en behalen van concrete resultaten.
Een paar inspirerende voorbeelden uit de Nederlandse onderwijspraktijk:
Living Lab Eerst een Thuis (Hogeschool Utrecht)
– Studenten uit onder andere gezondheidszorg en techniek werken samen aan maatschappelijke uitdagingen, zoals duurzame stadsontwikkeling en zorginnovatie.Meer info
Amsterdam City Lab (HvA)
– Een stadslab waarin studenten en organisaties onderzoeken hoe toerisme en vrijetijdsbesteding een positieve bijdrage kunnen leveren aan de stad.Meer info
HAN Smart Region (Hogeschool Arnhem Nijmegen)
– Interdisciplinaire samenwerking rond regionale vraagstukken op het gebied van energie, technologie en sociaal ondernemerschap.Meer info
Living Lab Goed Leven (Hogeschool Windesheim)
– Studenten ontwikkelen samen met ouderen producten en diensten die het leven aangenamer maken. Design thinking staat centraal, evenals co-creatie, creativiteit en gelijkwaardige samenwerking.Meer info
Waardevolle gids
Een uitstekende bron voor wie met Living Labs aan de slag wil, is het boek Learning in a Living Lab van Mirthe van den Hee, Lieven Desomviele, Zac Woolfitt en Isabelle Vandevyvere. Zij combineren praktijkervaring en onderzoek tot een waardevolle gids voor onderwijsprofessionals.
Je zou kunnen denken: 400 studenten in een collegezaal stoppen met één deskundige is toch veel efficiënter? Misschien wel, vanuit het perspectief van kennisoverdracht. Misschien kan een goede digitale les dat zelfs vervangen. Maar studenten leren dan niet wat er de komende jaren écht van hen gevraagd wordt in de praktijk – in het onderwijs, het bedrijfsleven, de zorg of de techniek. Sectoren waarin de druk hoog is, en de noodzaak tot vernieuwing nog hoger.
Juist deze innovatieve plekken – soms letterlijk midden in de wijk – bieden studenten de beste leerervaringen. Dáár raken ze betrokken, dáár maken ze fouten, dáár doen ze ertoe.
Over Bertrand Weegenaar
Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business.