Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Adjiedj Bakas over 2010: hard, moeizaam, onrustig

Volgens de Chinese kalender is 2010 het Jaar van de Tijger. De traditie wil dat zulke jaren hard, moeizaam en onrustig zijn, met veel onverwachte wendingen. Trendwatcher Adjiedj Bakas liet zich door deze volkswijsheid inspireren bij zijn vooruitblik op de trends voor komend jaar. ‘Grandeur en armoede gaan hand in hand. Liefde en passie worden belangrijke thema's. De tijger houdt niet van een saai bestaan.’

Pierre Spaninks | 27 november 2009 | 1-2 minuten leestijd

Om maar met het slechte nieuws te beginnen: de economische crisis is nog niet voorbij . Het herstel dat we nu zien op de beurs is louter te danken aan de wereldwijde overheidsinvesteringen in de economie. Bakas vreest dat we in 2010 eerst nog door een tweede dip heen meten voordat we vanaf 2011 voorzichtig kunnen gaan denken aan echt herstel. Omdat niet iedereen daar meteen veel van zal merken, kon het kabinet wel eens stevig onder vuur komen liggen. Zeker als de werkloosheid een probleem blijft, waar het voorlopig wel naar uitziet.

Het wantrouwen jegens de financiële sector blijft. Na DSB en Afab in 2009 komen in 2010 weer andere banken en verzekeraars in de problemen. Saneringen in de branche gaan veel banen kosten, en de salarissen (nu nog gemiddeld 30-50 procent hoger dan in andere branches) worden soberder. Toezichthouders eisen van banken dat ze grotere buffers aanhouden. Tegelijkertijd moeten ze nog veel verliezen afschrijven. Daardoor kunnen ze nog minder uitlenen aan bedrijven en burgers dan ze nu al doen. Dat leidt tot een toename van peer-to-peer-banking, hedging, en ruilhandel met assets.

De maakindustrie begint zich in 2010 wat te herstellen, evenals de technologiesector. De komst van Windows7 geeft volgens Bakas een innovatieve impuls aan de hard- en softwarebranche. De echte opgave is echter het bedenken van een beter verdienmodel voor het internet: hoe voorkomen we dat we alles gratis moeten weggeven? In 2010 wordt daar het antwoord nog niet op gevonden, vreest de trendwatcher. Waar wel steeds meer oplossingen voor worden gevonden is het thema duurzaamheid. Bakas ziet een overgang naar een nieuw tijdperk, dat van de Greentech. Na de klimaat-top in Kopenhagen komen daar meer fondsen voor beschikbaar. Net als voor kernenergie overigens, waar de Chinezen op gokken als middel om de toename van hun CO2-uitstoot een halt toe te roepen.

Het volledige trendrapport voor 2010 van Adjiedj Bakas is te downloaden op www.bakas.nl Een dezer dagen verschijnt ook een nieuw boek van de productieve trendwatcher: De toekomst van werk, geschreven samen met PiCompany-diecteur Martijn van der Woude.

Over Pierre Spaninks

Pierre Spaninks (Eindhoven, 1955) was tot zijn pensionering in 2021 zelfstandig professional in journalistiek en communicatie. Hij kreeg landelijk bekendheid als ZZP-expert. Voordien had hij gewerkt in het hoger onderwijs en de consultancy. Hij studeerde Tekstwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en volgde op Harvard het Senior Manager in Government Program. Tegenwoordig legt hij zich toe op de Egyptologie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden