Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Tweede Kamer wil opheldering over censuur Rijkswaterstaat

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) over Rijkswaterstaat. De ambtelijke top houdt het manuscript achter van een kritisch boek over de reorganisatie van de dienst.

Pierre Spaninks | 11 december 2009 | 1-2 minuten leestijd

Onderzoeksjournalist Marcel Metze zou in het door uitgeverij Balans aangekondigde maar nog niet gepubliceerde boek ‘Veranderend getij’ ingaan op de reorganisatie die Rijkswaterstaat sinds 2003 heeft doorgemaakt. De leiding van de dienst had zelf opdracht gegeven voor het boek, maar was met het resultaat niet tevreden.

Om te voorkomen dat het boek van Metze op de markt zou komen, sloot Rijkswaterstaat een deal met de Staatsdrukkerij en Uitgeverij om komend voorjaar een gekuiste versie uit te brengen. Metze stapte naar de rechter om zelf alsnog de integrale, ongecensureerde versie te mogen publiceren maar ving daar deze week bot.

Opmerkelijk was wel dat de Haagse rechter in zijn uitspraak aantekende ‘dat het er op zijn minst de schijn van heeft dat Rijkswaterstaat poogt een deels haar onwelgevallig boek van de hand van een kritisch onderzoeksjournalist, met wie Rijkswaterstaat willens en wetens in zee is gegaan en die is aangemoedigd om openhartig en onafhankelijk te werk te gaan, niet (integraal) te laten verschijnen’.

Tweede-Kamerlid Lia Roefs van de PvdA vraagt zich af waarom er belastinggeld wordt uitgegeven aan een gecensureerd boek, terwijl het volgens haar toch de bedoeling was een openhartige en onafhankelijke geschiedenis te laten schrijven. Zij heeft kamervragen gesteld aan minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat, die politiek verantwoordelijk is voor de dienst. Daarin dringt zij er bij de minister op aan om het ongekuiste manuscript ter inzage naar het parlement te sturen. ‘Ik wil graag lezen wat er fout gaat bij Rijkswaterstaat’, verklaart Roefs op de website InOverheid.nl.

De politieke steun voor Marcel Metze in zijn strijd om de waarheid te mogen publiceren over Rijkswaterstaat volgt op het nodige rumoer in de journalistiek en in de wereld van schrijvers en vertalers. De Stichting Rechtshulp Auteurs voorzag Metze van juridisch advies, en de besturen van de FreeLancers Associatie (FLA) en de Vereniging van Schrijvers en Vertalers (VSenV) schaarden zich publiekelijk achter hem. De VSenV drong er bovendien bij de Tweede Kamer op aan om minister Eurlings ter verantwoording te roepen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Over Pierre Spaninks

Pierre Spaninks (Eindhoven, 1955) was tot zijn pensionering in 2021 zelfstandig professional in journalistiek en communicatie. Hij kreeg landelijk bekendheid als ZZP-expert. Voordien had hij gewerkt in het hoger onderwijs en de consultancy. Hij studeerde Tekstwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en volgde op Harvard het Senior Manager in Government Program. Tegenwoordig legt hij zich toe op de Egyptologie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden