Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Omstreden boek over Rijkswaterstaat 1 maart in de winkel

‘Veranderend getij’, het boek van onderzoeksjournalist Marcel Metze over Rijkswaterstaat, ligt rond 1 maart in de winkel. Lange tijd probeerde de rijksdienst, die zelf opdracht had gegeven voor het boek, publicatie van het als al te kritisch ervaren manuscript te verhinderen. Na de nodige publiciteit en politieke druk ging de ambtelijke top in december alsnog om. Er moesten nog wel wat details worden uitonderhandeld, en dat is nu gelukt.

Pierre Spaninks | 1 februari 2010

Metze kan zijn boek naar eigen zeggen integraal publiceren, met slechts enkele minimale aanpassingen in verband met de bescherming van zijn bronnen. ‘Die paar aanpassingen, in omvang alles bijeen misschien een halve pagina, hebben geen invloed op de weergave van de feiten of op de analyse,’ aldus de opgeluchte auteur.

Dat het toch nog zo lang heeft geduurd voordat de kogel echt door de kerk was, had volgens Metze een louter praktische oorzaak. ‘Rijkswaterstaat maakte zijn bereidheid mij alsnog toestemming te geven medio december kenbaar. Om praktische redenen kon pas begin januari een gesprek plaatsvinden. Daarna ging het snel.’

Metze’s volgende boek is een biografie van Royal Dutch Shell. Dat had eind vorig jaar moeten verschijnen, maar heeft door de kwestie met Rijkswaterstaat nogal wat vertraging opgelopen. ‘Ik denk er medio 2010 mee klaar te zijn. Dit boek is geen opdracht en ik heb geen enkele contractuele relatie met Shell, dus vergelijkbare problemen als met Veranderend getij hoef ik niet te vrezen.’

Over Pierre Spaninks

Pierre Spaninks (Eindhoven, 1955) was tot zijn pensionering in 2021 zelfstandig professional in journalistiek en communicatie. Hij kreeg landelijk bekendheid als ZZP-expert. Voordien had hij gewerkt in het hoger onderwijs en de consultancy. Hij studeerde Tekstwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en volgde op Harvard het Senior Manager in Government Program. Tegenwoordig legt hij zich toe op de Egyptologie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden