Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Meer Moois -Metamorphosen, zwijgen en De wereld van Sofie

Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van Meer Moois zetten we weer enkele aanbevolen boeken op een rij.

Marjan Maandag | Aad Goudappel | 12 april 2024 | 2-3 minuten leestijd

Zwijgende vaders

Wat is dat toch met die vaders van vroeger, dat ze nooit praatten en vooral niet over wat hen echt dwars zat, wat hen gehavend had, hun nederlagen? Tim Overdiek, voormalig NOS-correspondent in Amerika en therapeutisch coach, had zo’n vader. Van ’43 tot ’45 in Duitsland geweest op een staalfabriek, maar geen woord. Alleen een foto, bijna vergeten achterin een fotoboek: zestien jonge Nederlandse mannen, zich groot houdend, op het terrein van de fabriek. Wie zijn die mannen? Waar komen ze vandaan? Wat bracht ze daar? Spraken zij wel over hun ervaringen?

In Zwijgende vaders gaat Overdiek op zoek. Hij vindt een flink aantal van de afgebeelde mannen of hun kinderen en komt veel te weten over de tewerkstelling in Duitsland. Alle angst en ongemak, alle schaamte en gemis. En hij komt erachter dat bijna al die vaders erover zwegen: want te pijnlijk die tijd, want beschouwd als landverraders bij terugkeer, want de schouders eronder omdat het land moest opgebouwd.

In het laatste hoofdstuk neemt coach Overdiek het woord: leed en zwijgen zijn erfelijk. Ga op zoek, vertel het verhaal en erken het leed van je vader, de vaders. Dan stopt het. Een zinnig advies lijkt me – en niet alleen als we het hebben over zwijgende vaders met een oorlogstrauma.

De wereld van Sofie

April is de Maand van de Filosofie. Geen toeval dus dat ik vandaag ineens aan De wereld van Sofie moest denken, het boek over de geschiedenis van de wijsbegeerte dat ik vele jaren geleden las. De Noor Jostein Gaarder schreef het in 1991 en het is nog steeds verkrijgbaar: inmiddels beleeft het zijn 75ste druk! Het is dan ook niet zo maar een boek. Het gaat over de veertienjarige Sofie, die van een mysterieuze leraar lessen in filosofie krijgt en zo op speelse wijze vertrouwd wordt gemaakt met de gedachtewereld van de grote Westerse denkers: van Aristoteles tot Sartre, van Erasmus tot Kant. Tussen de theoretische gedeeltes door worden we meegenomen in de belevenissen van Sofie, wat het boek allesbehalve saai maakt. Een bijzonder boek, voor jong en oud. Een boek dat bij mij na dik dertig jaar nog scherp op mijn netvlies staat.

Metamorphosen

Het is ook de Week van de Klassieken! Niet iets waar een groot publiek voor naar de boekhandel draaft. Zou je zeggen… Want vergis je niet: neem nou de Metamorphosen van Ovidius, die bundel van beroemde en stuk voor stuk prachtige verhalen, elk over de gedaanteverwisseling van iets of iemand. Onvergetelijk vind ik al sinds mijn schooltijd het tragische wedervaren van Pyramus en Thisbe: een verliefd stel dat stiekeme afspraakjes met elkaar maakt, maar op treurige wijze de dood vindt. Doordat ze van elkaar denken dat ze om het leven gekomen zijn, storten ze zich na elkaar in het zwaard. Shakespeare gebruikte het gegeven eeuwen later voor zijn Romeo en Julia. Maar Ovidius verklaarde met dit verhaal de metamorfose van de vruchten van de moerbeiboom die getuige is van al dit leed: ze hebben sindsdien een bloedrode kleur…

Lees!! Boeken bieden rust, verdieping en kennis. Bij Managementboek en Jongbloed vind je naast management-, juridische en computerboeken gewoon alle boeken. Bekijk ons totale aanbod.

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden