Karins keuze: All Fours
In haar podcast noemde Aaf Brandt Corstius meerdere keren All Fours van Miranda July. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, en het boek stelde niet teleur. Het begint nog vrij normaal: een kunstenares – haar naam krijgen we nooit te weten – besluit haar vlucht naar New York te annuleren en er een roadtrip van te maken. Maar in plaats van een groot avontuur te beleven stopt ze al na een half uur rijden en eindigt bij een simpel motel. Daar blijft ze. Dagen, weken. Haar kamer laat ze verbouwen, ze begint een affaire, maar weet dat ze niet bij hem zal blijven. Haar leven verandert er ingrijpend, terwijl zijzelf op een plek blijft. All Fours is een intrigerende roman over een midlifecrisis, de overgang, over jezelf kwijtraken en vinden. Het boek blijft in je hoofd spoken. Misschien is de beste omschrijving wel: een coming-of-age-verhaal voor veertigers.
Daans keuze: Het huis van de moskee
Het huis van de moskee, van Kader Abdolah, behandelt een tweetal vragen die mij altijd al hebben beziggehouden: wat gebeurt er met menselijkheid als devote scherpslijpers langskomen? En waarom worden (religieuze) overtuigingen gekaapt door mensen die het nodig vinden deze te interpreteren en strenge regels te maken? Een eenduidig antwoord heb ik niet gevonden, maar het lijkt mij te maken te hebben met een te grote macht van de rede over het gevoel. Het leven is, net als religie of filosofie, niet eenvoudig. Probeer dit niet terug te brengen tot een paar regels in de hoop dat het daarmee eenvoudiger wordt. Want dat wordt het niet, het leidt alleen tot tegenstellingen, verwarring, onrecht en gebrek aan mededogen. Allemaal prachtig beschreven in dit boek vol met echte mensen.
Berts keuze: Vleugelman - Godfried Bomans 1913-1971
Gé Vaartjes probeert, zegt hij zelf, in Vleugelman een compleet beeld te schetsen van de mens Godfried Bomans. En dat beeld is niet onverdeeld positief. Bomans was arrogant, een pestkop, nam het niet altijd zo nauw met de waarheid en de huwelijkstrouw en kon mensen gebruiken voor zijn eigen glorie.Het kan me niet schelen. Ik ben een Bomansfan. Mijn ouders lazen me voor uit Wonderlijke nachten (‘nog meer erretjes’). Ik herinner me zijn verblijf op Rottumerplaat en de consternatie rond zijn overlijden – ik was toen tien. Uit mijn vaders boekenbezit erfde ik een stukgelezen pocket van Pieter Bas. En nog later (eigenlijk nog steeds!) kon ik onbedaarlijk lachen om opmerkingen als ‘had mijn vrouw maar één zo’n been’. Eigenlijk was het een dieptrieste man. Vervormd door een ijdele, dominante vader en een kille moeder tijdens een hysterisch roomse jeugd. Altijd op zoek naar het verloren paradijs van de eerste kinderjaren. Niet op zijn plaats in de twintigste eeuw. Een paar minuten na zijn overlijden vatte zijn vrouw dit alles samen met: ‘Ach, arme jongen.’
Marjans keuze: Willem die Madoc maakte
De donkere Middeleeuwen bevatten veel raadsels. Zo is het bijvoorbeeld volstrekt onduidelijk wie de schrijver is van het beroemde dierenepos Van den Vos Reynaerde uit de dertiende eeuw. De eerste regels van het dichtwerk, ‘Willem die Madocke maecte…’, wijzen op ene Willem als auteur. Een Willem, die blijkbaar ook al een boek op zijn naam had staan dat Madocke heet: een boek dat tot op heden nog nooit iemand gezien heeft… Raadsels, raadsels… Rasverteller Nico Dros wist wel raad met dit gegeven. Zijn lijvige roman Willem die Madoc maakte bevat het totaal fictieve, maar meeslepende levensverhaal van Willem. Spannend, soms gruwelijk door de minutieus beschreven middeleeuwse strijdmethodes en sexuele aberraties binnen de muren van de in naam zo kuise kloosters, vaak verrassend door het prachtig weergegeven middeleeuwse bestaan in dorpjes en steden… Een boek dat je niet meer kunt wegleggen als je er eenmaal aan begonnen bent. En dat, hoe fictief ook, de lezer achterlaat met het gevoel dat het raadsel dat Willem heet eindelijk is opgelost.
Lees!! Boeken bieden rust, verdieping en kennis. Bij Managementboek en Jongbloed vind je naast management-, juridische en computerboeken gewoon alle boeken. Bekijk ons totale aanbod.
Over Marjan Maandag
Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.