Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Hoe meet je het succes van je leven?

Het boek De succesfactor (‘De weg naar een succesvol, gelukkig en betekenisvol leven’) van Clayton Christensen (geassisteerd door James Allworth en Karen Dillon) heeft maanden gezworven over mijn bureau. Uit de aantekeningen in het boek blijkt de gestage consumptie van het materiaal. Het boek leent zich voor rustig en bedachtzaam lezen.

Bertrand Weegenaar | 5 oktober 2015 | 1-2 minuten leestijd

Elk hoofdstuk is een thema waar Christensen een bedrijfskundige theorie koppelt, aan hoe dit in je persoonlijk leven toe te passen. De Ontdekkingsgedreven planning bijvoorbeeld, uitgewerkt door Ian MacMillan en Rita McGrawth in The Entrepreneurial Mindset geeft je een strategie om door het snelle en goedkope testen van aannames te kijken of je verwachtingen wel realistisch zijn.

Christensen, hoogleraar, ondernemer, auteur, vader en diepgelovig mens heeft zich op een kritiek moment in zijn leven de vraag gesteld: hoe meet ik het succes van mijn leven? In 2010, na gediagnosticeerd te zijn met kanker, heeft hij dit thema besproken met zijn studenten. Het leidde tot één van de meest bestelde artikelen in Harvard Business Review.

Toen Christensen aan de beterende hand was, heeft de uitgever hem benaderd om in samenwerking met een student die bij de eerste lecture aanwezig was het artikel uit te werken tot een boek. Dat is De succesfactor geworden. Het is een indringend boek geworden waarin alle kennis én levensovertuigingen van Christensen samenkomen.

Christensen steekt het beroep van managen ook nog een hart onder de riem: ‘Ik geloof oprecht dat management een van de nobelste beroepen is als het goed wordt uitgevoerd. Geen andere baan biedt meer manieren om anderen te helpen om te leren en te groeien, verantwoordelijkheid te nemen en erkenning te krijgen voor prestaties, en bij te dragen aan het succes van een team.’

Christensen doet deze uitspraak ook in het licht van de ontspoorde Harvard Business School alumni waar hij mee gestudeerd heeft. Een deel ‘Uit de gevangenis’ blijven, refereert onder andere naar zijn studiegenoot Jeffrey Skilling.

Christensen heeft in 2012 in TedxBoston het verhaal aan een groter publiek verteld. Bekijk de TedTalk hier.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. In 2020-2021 schreef hij 8 artikelen Uit de boeken voor jonge leiders

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boeken bij dit artikel

Clayton Christensen, James Allworth, Karen Dillon
De succesfactor
Rita Gunther McGrath, Ian MacMillan
The Entrepreneurial Mindset

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden