Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Series bouwen

Binnen de managementliteratuur kennen we er maar een paar: auteurs die een succesvolle serie boeken aan elkaar rijgen. In Nederland Jos Burgers rond het thema ‘klant’. En Menno Lanting voegt met Hoe word ik een speedboot? een nieuw deel toe aan zijn snelgroeiende oeuvre over veranderende organisaties.

Bertrand Weegenaar | 11 november 2015 | 2-3 minuten leestijd

De thrillerschrijver (en in zijn kielzog de fantasy auteur) hebben het makkelijker. Je creëert een krachtig karakter dat steeds een misdrijf voorgeschoteld krijgt en deel voor deel voeg je meer over de hoofdrolspeurder toe. Als de juiste toon gezet is, is de lezer hooked. Met het oog op de aankomende feestdagen en cadeautip een paar recente nieuwe werken van seriespeurders.

Jaar in jaar uit komt successchrijver Lee Child met een nieuwe Jack Reacher. ‘Lone wolf’ Reacher verzeilt elke keer weer in een uithoek van Amerika met niets dan wat kleding en reislust. In Daag me uit verzeilt Reacher in het nagenoeg uitgestorven Mother’s Rest in de problemen. Na een overnachting wacht hem een reeks verrassingen. Bij Lee Child weet je wat je krijgt: spanning, actie, weinig psychologische diepgang en een reeks onverwachte en verrassende wendingen. Wat klappen en vuurgevechten van man tegen man. En een actueel maatschappelijk thema.

Ook bijna jaarlijks komt commissario Brunetti in actie in zijn geliefde Venetië. De hoofdpersoon van Donna Leon is meer van het puzzelen en onderzoeken dan van de harde actie. Nauwelijks een pistool komt eraan te pas. De moord in Tussen de regels (ik moet zeggen een mindere vertaling van het oorspronkelijke By its cover dat meer de lading van het verhaal dekt) is bruut maar bijna niet misdadig te noemen. Brunetti is meer een teamplayer en socializer. Afspraken en verhoren vinden doorgaans plaats op een terras in bella Venezia onder het genot van koffie of een lunch. In het voorbijgaan worden de misdrijven wel opgelost.

Nee, dan is het veel harder werken voor inspecteur Bennie Griessel. De hoofdpersoon van de thrillers van Deon Meyer kwamen we voor het eerst tegen in het spectaculaire 13 uur. Griessel resideert met zijn team ‘de Valken’ in Kaapstad. De misdaden die hij voor de voeten geworpen krijgt, zijn hard. Zo ook in het meest recente Icarus.
Bennie Griessel is wel het grootst uitgewerkte karakter van alle hier genoemde speurders. Privé gebeurt er bij hem van alles, dat hem in de verhaallijnen vooral tegenwerkt. Scheiding en drank: Griessel heeft er allemaal mee te maken. Auteur Meyer vlecht veel Zuid-Afrikaanse (politieke) thema’s in zijn verhalen. Nu weer internet en sociale media. Bennie Griessel’s verhalen zijn meer nog dan Jack Reacher puntje van je stoel boeken, of zoals de boekenmarketeers graag zeggen: pageturners.

De ruim 1.000 pagina’s van deze drie werken gingen er in een krap weekend wel doorheen. Heerlijk!

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden