Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Beter met eHealth in 60 minuten

Digitale toepassingen bieden nieuwe kansen voor de gezondheidszorg. De verwachtingen zijn hooggespannen, de praktijk is weerbarstig. En... 'we zijn nog maar net op weg,' zegt Liesbeth Meijnckens in haar preview op Beter met eHealth in 60 minuten.

Liesbeth Meijnckens | 6 juni 2016 | 3-4 minuten leestijd

Digitale toepassingen bieden nieuwe mogelijkheden voor de gezondheidszorg. Denk daarbij aan praktische diensten zoals online een vraag kunnen stellen aan je huisarts, digitaal toegang tot je dossier, thuis bloedprikken bij trombose, maar ook aan hoogtechnologische ontwikkelingen zoals gebruik van robots in de thuiszorg en het zelf meten van gezondheidswaarden. Er zijn hoge verwachtingen van het gebruik van digitale toepassingen door zorggebruikers en zorgverleners, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Vijftien jaar ontwikkelingen op het gebied van eHealth hebben nog niet geleid tot een gangbaar aanbod van eHealth-basisdiensten in de gezondheidszorg. Vanuit innovatie bekeken kan je zeggen ‘we zijn nog maar net op weg.’

Waarom dit boek?

In mijn werk als adviseur kom ik dagelijks mensen tegen die nog onbekend zijn met mogelijkheden die internet biedt voor eigentijdse gezondheidszorg. Een korte uitleg opent de ogen en zet mensen aan denken over hoe het anders kan. ‘Niet willen’ blijkt vaak ‘niet weten’ of ‘niet kunnen’ te zijn. Er is nog veel te winnen met basiskennis over eHealth: kennis over de verschillende toepassingen, maar ook over de impact op de gezondheidszorg, de voor- en nadelen en de dilemma’s.

Met dit boek in de ‘60 minuten’-reeks van Frankwatching heb ik het boek geschreven wat ik in mijn werkpraktijk steeds miste: goede, bondige informatie die op een no-nonsense manier snel wegwijs maakt op het werkterrein en inspireert om er mee aan de slag te gaan.

Wat kun je lezen in ‘Beter met eHealth’?

Het eerste hoofdstuk gaat in op de definitie van het begrip ‘eHealth’ en andere veelgebruikte termen. Daarnaast wordt stilgestaan bij het huidige gebruik van beschikbare eHealth-toepassingen door zorggebruikers en zorgverleners in Nederland. Het hoofdstuk sluit af met een kort overzicht van aankomende technologische ontwikkelingen.

In het tweede hoofdstuk vind je een overzicht van veel gebruikte e-Healthtoepassingen, geordend naar gebruikssituaties: e-informatie, e-preventie, e-services, e-zorg en e-wonen. Na het lezen van de hoofdstukken 1 en 2 heb je dus kennis van het begrip én de reikwijdte van eHealth.

Hoofdstuk 3 gaat in op de kansen die eHealth biedt – waarom wordt erop ingezet als onderdeel van eigentijdse (zelf)zorg? – en op belangrijke keerzijden en vragen. Hoofdstuk 4 neemt je mee naar de kennis van en ervaringen met realisatie en implementatie: hoe krijg je eHealth werkend in de praktijk en wat komt daarbij kijken?

Door het boek heen staan praktijkvoorbeelden van zorggebruikers en zorgverleners. De verwijzingen achter in het boek bieden je een wegwijzer naar meer verdiepende informatie.

Voor wie

Beter met eHealth in 60 minuten is geschreven voor iedereen die betrokken is bij de inzet en het gebruik van digitale toepassingen op het terrein van gezondheid, zorg, preventie en welzijn. Dit boek is een inleiding. Het is met name bedoeld om degenen die recent in aanraking zijn gekomen met het onderwerp en er meer van willen weten, snel wegwijs te maken.

eHealth als onderdeel van eigentijdse zorg

Ik hoop dat je door het overzicht, de praktijkvoorbeelden en praktische tips geïnspireerd en gemotiveerd raakt om (verder) aan de slag te gaan en het boek daarbij helpt. Eén ding staat vast: digitale ontwikkelingen gaan door en eHealth zal deel uit gaan maken van zorg, preventie en welzijn, en impact gaan hebben op werkprocessen en werkverhoudingen. Er zullen beroepen verdwijnen, veranderen en ontstaan. Gezondheid en gezondheidszorg raken ons allemaal. Afwachten is geen optie. Er is dus een uitdaging aan iedereen om bij te blijven en om ideeën te vormen, uit te proberen, te selecteren en te implementeren. 

Liesbeth Meijnckens (www.liesbethmeijnckens.nl) is werkzaam als zelfstandig adviseur eHealth en ruim 20 jaar actief op het terrein van innovatie, internet en gezondheidszorg. Zij is auteur van het boek Beter met eHealth in 60 minuten, een uitgave van in de serie Digitale trends in 60 minuten van Haystack en Frankwatching.

Over Liesbeth Meijnckens
Liesbeth Meijnckens is werkzaam als adviseur eHealth & social media. Zij is ruim 20 jaar actief op het terrein van innovatie, internet en gezondheids(zorg) en werkte ondermeer als adviseur bij Radboud REshape & Innovation Center (Radboudumc), adviseur eHealth bij bureau Redmax en als hoofd digitale media van het Trimbos-instituut. Zij studeerde Gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Maastricht. Sinds april 2013 werkt Meijnckens als zelfstandig adviseur en projectleider voor opdrachtgevers in de gezondheidszorg. Daarnaast verzorgt zij presentaties, workshops en trainingen over eHealth en social media. Liesbeth Meijnckens is auteur van het boek Beter met eHealth in 60 minuten. Een uitgave in samenwerking met Frankwatching en uitgeverij Haystack.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden