Een boek over de kredietcrisis mag in deze opsomming natuurlijk niet ontbreken. Het boek verschijnt pas in januari, maar is nu al aangekondigd: de NRC-journalisten Egbert Kalse en Daan van Lent komen met ‘Uit balans, waarom de kredietcrisis ons allemaal raakt’. In de zomer van 2007 waren enkele huiseigenaren in Orange County in Californië de eersten die in problemen raakten en sindsdien heeft de kredietcrisis in hoog tempo talloze slachtoffers gemaakt. Kalse en Van Lent laten in hun boek zien hoe deze financiële crisis de hele wereldeconomie heeft ontwricht en hoe ook wij worden geraakt.
De kredietcrisis heeft, met name in de Angelsaksische landen, keihard blootgelegd dat banken misschien wel minder betrouwbaar zijn dan wij altijd denken. Hans Ludo van Mierlo, al jarenlang werkzaam in de financiële sector, heeft een boek geschreven over de morele kant van het bankwezen: ‘Gepast en ongepast geld, een zoektocht naar het geweten van banken’ (Scriptum, september). De bancaire sector is de laatste jaren niet altijd een toonbeeld van zuiverheid en betrouwbaarheid gebleken, waardoor het vertrouwen in de financiële sector onder druk is komen te staan. Banken doen hun best om het vertrouwen terug te winnen, soms met diepe buigingen, vaker met ruime schadevergoedingen, want het vertrouwen in de financiële sector is van wezenlijk belang voor de gehele maatschappij. En dat stelt hoge eisen aan de mensen die er werken, betoogt Van Mierlo.
De columnisten Erica Verdegaal en Adriaan Hiele (NRC Handelsblad, Geldgids) hebben hun krachten gebundeld en hebben onder de titel ‘Samen rijk worden’ de 100 best geld- en beleggingstips gebundeld (Balans, oktober). De nadruk in het boek ligt op ‘samen’: samenleven of dingen samen doen biedt vaak onvermoede kansen, maar je moet ook samen beslissingen nemen en de taken optimaal verdelen. Een voorproefje: werk met volle inzet, trouw niet in gemeenschap van goederen, koop een huis zodra je gesetteld bent en neem géén beleggingshypotheek.
Pearson Education heeft twee interessante boeken op stapel staan over beleggen, ‘De schitterende eenvoud van indexbeleggen’ van Jacques Wintermans (oktober) en ‘Haal het beste uit turbo’s en speeders’ van Leo Rijnhout (november). In zijn boek over indexbeleggen betoogt Wintermans dat het rendement op indexbeleggen op lange termijn vrijwel niet te verslaan is, ook niet door de beste beleggingsadviseurs. Hij legt uit waarom dat zo is en hoe je indexbeleggen in de praktijk brengt. Wintermans, een Delfts ingenieur, was sinds 1997 advisuer bij Boer & Croon en heeft sinds twee jaar met een compagnon een eigen bureau voor vermogensbeheer.
In ‘Haal het beste uit turbo’s en speeders’ buigt Leo Rijnhout zich over de laatste belangrijke vinding van ABN Amro, de Turbo. In enkele jaren tijd is de Turbo een zeer populaire variant geworden, maar aan deze vorm van beleggen zijn nogal wat risico’s verbonden. Een objectief boek over deze beleggingsvorm was daarom meer dan welkom, aldus de uitgeverij. Rijnhout, coauteur van het boek ‘Beleggen met opties’ en docent aan de Hogeschool InHolland, vergelijkt de Turbo’s ook met andere beleggingsproducten als speeders en opties.
Academic Service komt dit najaar met een paar aardige titels in de categorie praktische handboeken. In ‘Naked Finance’ heeft David Meckin, voormalig CFO van een multinational en tegenwoordig consultant, het onderwerp voor iedereen toegankelijk gemaakt. Hij geeft antwoord op vragen als hoe je een budget vaststelt en een financieel plan maakt, wanneer je moet lenen, wat cijfers zeggen over de gezondheid van je bedrijf en hoe je financieel succes meet. Of hij de populariteit van The Naked Chef Jamie Oliver kan benaderen valt te bezien, maar als hij het onderwerp met evenveel humor bespreekt, zou dit een goede aanwinst kunnen zijn.
Bij Academic Service verschijnt in september het boek ‘Stop met forecasten’, een titel die weinig aan duidelijkheid te wensen overlaat. Freek Aertsen, Miel Theeuwen en Emile van Geel consultants bij het bureau EyeOn BV, adviseren managers en ondernemers geen perfectie na te streven bij het plannen en forecasten. Beter ongeveer goed dan precies fout, is hun motto. De perfecte vraagvoorspelling bestaat immers niet. Het boek laat de lezer zien hoe hij uiteindelijk in slechts 100 dagen een effectief planningsproces kan neerzetten. De nadruk ligt daarbij op het snel communiceren van relevante informatie om zo sneller beslissingen te nemen en in actie te komen.
En als laatste mag in deze opsomming niet ontbreken ‘Belastingen voor Dummies’, geschreven door Anke Hoets en Marc de Boer (Pearson, november). Voor iedereen die zich geen dure belastingadviseur kan of wil veroorloven, maar met een paar tientjes klaar wil zijn. Wie dit boek leest begrijpt waarom we belasting betalen en hoe je de afdracht aan de fiscus tot een minimum beperkt, zo verzekert Pearson. Garanties worden niet gegeven, vermoeden wij.
Over Hans van der Klis
Hans van der Klis is freelance journalist. Hij schrijft regelmatig artikelen voor Managementboek.