Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Vertellers

Met de bundel De onbetrouwbare verteller zijn tientallen essays en artikelen die Maxim Februari in de periode 2011 – 2019 gepubliceerd heeft gebundeld. Essays zijn een genre dat in deze rubriek weinig langskomt. Terwijl de auteurs met de columns en reviews die op dit boekblog schrijven dit genre wel degelijk raken.

Bertrand Weegenaar | 27 januari 2020 | 2-3 minuten leestijd

De stukken van Annegreet van Bergen in de reeks ‘Hip Hergebruik’ hebben naast mooie historische observaties treffende beschouwingen. Beschouwen is het belangrijkste kenmerk van een essay. En beschouwen is een eigenschap waar Maxim Februari meester in is. En die persoonlijke observaties weer vol humor verwoorden.

In de bundel zijn de essays en artikelen gerangschikt rondom vijf thema’s: De digitale wereld, Privé, Betrouwbaarheid, Tederheid, en Recht en Macht. Voor de lezers van managementliteratuur zijn de stukken in het eerste en derde deel zeer interessant. Betrouwbaarheid gaat over informatie, verslaglegging, transparantie en nog meer van dat soort onderwerpen. Nogmaals Februari is een actieve beschouwer van heel veel onderwerpen. Dus vergelijkt hij de roman met zorg in een stukje over Marktdenken. Citaat: ‘Dit is nog steeds de tijd van Florence Nightingale. Jezelf in de wereld kunnen vergelijken is nog steeds een groot goed. Dat daaraan geld te pas komt en dat alle activiteiten eromheen moet worden georganiseerd is nogal wiedes; ook Nightingale bemoeide zich geducht met de organisatie van de zorg. Maar geld behoort niet tot de definitie van zorg en roman: je kunt beide niet kopen voor een paar dollar. Je krijgt een roman alleen te pakken door hem te lezen. En zorg door haar te verlenen.’ (uit: Marktdenken.)

Zeer zinvolle dingen kun je vinden over privacy en data. Er wordt wat onwennig gekeken naar nieuwe clouddiensten en de discussie rondom slimme robots. De filosofische bril wordt niet geschuwd. Het helpt wat afstand te nemen in praktische discussies. Filosoferen vereist ook een andere attitude dan oplossingsgericht aan de slag gaan. Iets wat de altijd haastige IT’ers en ondernemers kenmerkt, want tijd is geld. En als je niet de eerste bent, heeft een ander de markt al gepakt. Citaat: ‘Op een nog filosofischer, achtste niveau leidt het gesprek tot de conclusie dat je de wereld überhaupt niet kunt besturen met bewerkingen van gegevens. Data-interpretaties zijn rationaliseringsprocessen en rationaliseringsprocessen zijn niet meer dan hulpmiddelen. Vervang je actieve politiek en dynamische rechtsdenken door algoritmes die een paar private clubs ooit ondemocratisch in elkaar hebben geknutseld, dan ben je niet alleen de politiek, maar ook het recht kwijt, en de levende moraal. En uiteindelijk de toekomst.’ (uit: Rationaliseringsproces.)

En zo beschouwt Februari een brede reeks aan onderwerpen. Met een glimlach op mijn lippen heb ik veel essays gelezen. Maxim Februari volgend die druk in de weer is zijn weg te banen in het begrijpen van de wereld; met smartphone, Internet en rechtsboeken in de hand.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden