De dieperliggende oorzaken bij problemen zijn bijvoorbeeld informatiestromen die niet goed lopen: geen communicatie naar de top of blokkades tussen afdelingen. Met zijn veranderaanpak wil van Iperen met die dieperliggende oorzaken aan de slag. Niet top-down, maar ook operationeel en emotioneel op de werkvloer de verandering oppakken.
Om dit te verduidelijken gebruikt van Iperen graag praktijkvoorbeelden. Afgelopen zomer bleken slaapapneu- en beademingsapparatuur van Philips ernstige gezondheidsklachten te kunnen veroorzaken. Dat nieuws zorgt niet alleen voor een daling van de beurswaarde, maar ook voor stress bij medewerkers die zich verantwoordelijk voelen voor de gebruikers. Zo vormt een probleem een trauma voor een organisatie. Om zo’n situatie goed aan te pakken, is het nodig een veilige omgeving te creëren waarbinnen mensen aan de slag gaan met het oplossen van de problemen. Onder rechtstreekse aansturing van de CEO. Veiligheid wordt gecreëerd door heldere doelstellingen te formuleren, mensen de ruimte geven om samen oplossingen te ontwikkelen en duidelijk te zijn over wat er met de resultaten gaat gebeuren. Om een diep trauma te verwerken moeten daarnaast ook luistersessies worden georganiseerd, waarbij niet de leiding maar medewerkers het voortouw hebben. Het trauma wordt bespreekbaar en kan zo verwerkt worden. Volgens Theo van Iperen een goed voorbeeld van hoe je luistert naar de onderstroom binnen organisaties.
In de podcast spreken Willem van Leeuwen en Theo van Iperen verder over de onderliggende problemen bij complexe organisatieverandering. Over wel of niet werken met externe adviseurs, over procesrollen en over eigenaarschap bij de organisatie houden.
LUISTER DE AFLEVERING
De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk. Luister naar de nieuwe aflevering van De Boekenpraktijk hieronder.
Of open de podcast op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of YouTube.