Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Zelfsturing vraagt Leidinggeven - 50 praktische tips

Chris Peek en Véronique Willems hebben 50 praktische tips voor leidinggeven aan zelfsturing beschreven in Zelfsturing vraagt Leidinggeven. Zij ontmoeten veel leidinggevenden die behoefte hebben aan concrete suggesties om direct toe te passen in hun eigen werk. Een preview.

Véronique Willems – van den Hurk | 30 juli 2020 | 3-4 minuten leestijd

De druk op leidinggevenden vandaag de dag is groot. Klanten hebben hoge verwachtingen en zijn mondig. Organisaties staan voor grote financiële uitdagingen, leidinggevenden op hun beurt met uitdagingen op het vlak van personele bezetting. Professionals staan ook onder druk, de ene verandering is nog niet doorgevoerd en de volgende dient zich aan. Onder het mom ‘meer eigenaarschap’ en ‘meer zelfsturing’ wordt er opnieuw meer van professionals en teams verwacht. Dit vraagt volgens ons niet om minder maar juist om meer leiderschap. Maar dan wel anders dan het traditionele, hiërarchische leiderschap. Het vraagt om passend voorbeeldgedrag en om gerichte coaching en sturing op het resultaat.

Wat voegt juist dit boek toe?
We bieden een praktisch boek met 50 praktische en direct toepasbare tips om leiding te geven aan team(s) en individuele professionals. Prikkelend en af en toe met een knipoog. Het zet de lezer aan het denken: hoe pak ik dit soort zaken aan? Maar biedt ook direct een alternatief. Met deze manier van leidinggeven wordt er meer ruimte gecreëerd en directe verantwoordelijkheid bij de professional zelf neergelegd.

Zelfsturing juist nu versterken
De wens voor meer ruimte en eigenaarschap is vandaag de dag enorm actueel. Maanden van thuis en op afstand samenwerken creëert nieuwe samenwerkingsbehoeften. De kunst is om datgene wat goed gewerkt heeft vast te houden met elkaar. De uitdaging zit erin om het geleerde ook mee te nemen naar de nieuwe alledaagse werkpraktijk en hierbij ook nieuw gedrag in te zetten. Dit vraagt om continu alert zijn op ieders gedrag, het vraagt om samen leren. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de leidinggevende.

Meer leiderschap i.p.v. minder
Hoewel ‘meer zelfsturing’ veelal suggereert dat er sprake is van minder leidinggeven, zeggen wij juist dat je, wellicht meer maar dan wel anders moet leidinggeven. Als leidinggevende heb je weliswaar een andere verantwoordelijkheid en rol. Ten alle tijden kun je evengoed op een gelijkwaardige manier met elkaar communiceren. Hiervoor reiken we communicatieve tips aan. De leidinggevende biedt vanuit de leidinggevende rol concrete handvatten en stelt duidelijke kaders. Belangrijk dus om bijvoorbeeld als leidinggevende te onderzoeken of je duidelijk en concreet genoeg bent…

Professionals aan het stuur
Zelfsturing vraagt Leidinggeven maakt onderdeel uit van ons gedachtegoed, dat we eerder beschreven in Professionals aan het stuur. In dat handboek beschrijven we 10 pijlers die je op orde moet hebben, wil zelfsturing kansrijk zijn. Dat gaat allemaal niet vanzelf. Zo’n grote verandering vraagt om leiderschap. Bij het boek is een set van Dialoogkaarten ontwikkeld, die op verschillende manieren ingezet kan worden en een katalysator is voor de reis die de professionals aan gaan.

Zelf aan de slag …
Onze belangrijkste boodschap: kom als leidinggevende zelf in beweging en ga dingen ‘anders’ doen met andere resultaten van teams en professionals als resultaat. Deze leidinggevende vaardigheden eigen maken is hard werken en dit leren gaat met vallen en opstaan. Als je het echter aangaat, ontwikkel je naast jezelf ook alle professionals om je heen. En dát wil toch iedere leidinggevende?

Chris Peek en Véronique Willems zijn beiden actief als zelfstandig senior trainer, (team)coach en adviseur. Ze begeleiden professionals, (management)teams en organisaties o.a. op het gebied van teamontwikkeling, (persoonlijk) leiderschap en cultuurverandering. Zelfsturing vraagt leidinggeven is hun tweede boek.

Over Chris Peek

Drs. Chris Peek werkt met professionals en (management) teams op de thema’s leiderschap, samenwerking en effectiviteit. Zijn klanten komen uit diverse sectoren zoals de financiële dienstverlening, het onderwijs en de rechterlijke macht.

Over Véronique Willems – van den Hurk

Drs. Véronique Willems – van den Hurk begeleidt als opleidingskundige organisaties bij cultuurveranderingen. Als trainer en teamcoach werkt zij veel binnen het onderwijs, de zorg en de financiële dienstverlening.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Chris Peek, Véronique Willems – van den Hurk
Zelfsturing vraagt Leidinggeven

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden