Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Varen in de mist - Risicomanagement met moderne leiderschapstechnieken

Varen in de mist is een werkboek voor leidinggevenden en bestuurders. Het reikt nieuwe concepten aan die als instrumenten kunnen worden gebruikt in de bestuurskamer, in management teams, en tijdens strategische sessies van de directie en toezichthouders. Een preview.

Lidewey van der Sluis | 21 september 2020 | 3-4 minuten leestijd

Mijn nieuwste boek Varen in de mist schreef ik tijdens de kanteling van onze sociale en economische werkelijkheid. Door de lockdown werd leiderschap van grotere betekenis en werd besturen meer dan ooit een kwestie van verantwoorde keuzes maken. Leiding geven en een organisatie besturen werden vakgebieden waar nieuwe vragen en andere vaardigheden bij kwamen kijken. Het kernwoord werd resilience, het werd varen in de mist, ofwel risicomanagement waar moderne leiderschapstechnieken voor nodig zijn. Dit werd daarom de titel van mijn boek dat ik op 24 augustus als eerste aan onze vicepremier en minister Hugo de Jonge mocht overhandigen.

De leider als schipper: varen in de mist
Varen in de mist is een werkboek voor leidinggevenden en bestuurders. Het reikt nieuwe concepten aan die als instrumenten kunnen worden gebruikt in de bestuurskamer, in managementteams, en tijdens strategische sessies van de directie en toezichthouders. Per hoofdstuk wordt een concept geïntroduceerd en toegelicht met daaraan gekoppeld spiegel- en gespreksvragen. Deze vragen zijn bedoeld als reflectie-instrumenten, voor de lezer zelf als ook voor hun team(s).

Het boek is opgebouwd aan de hand van vier strategische vragen waar leidinggevenden zich in hun agile management aan vast kunnen houden. In welke situatie bevinden we ons? Wat zijn onze leidende principes als organisatie? Wat is ons besturingsmodel? Hoe gaan we doen wat we willen doen?

Per vraag wordt een managementconcept aangereikt dat wetenschappelijk wordt onderbouwd. Allereerst het 3-fasemodel. Daarmee kan de fase waarin de organisatie zich begeeft, worden geduid. Dit helpt om als directie of MT de juiste dingen te doen op het juiste moment. Ten tweede het navigatiemodel, de zogeheten ‘after lockdown navigator’. Met dit model kunnen de leidende principes van de organisatie als ecosysteem in beeld worden gebracht. Dit helpt om te weten wat er voor de toekomst van de organisatie toe doet en wat minder van belang is. Ten derde, het besturingsmodel. Dit conceptuele model maakt inzichtelijk hoe een weerbare en wendbare organisatie is ingericht. Door met dit besturingsmodel te gaan werken, kunnen organisaties agile  en futureproof worden. Als laatste omvat het boek een managementmodel dat past bij deze tijd. Niet meer denken vanuit visie via strategie naar mensen en processen, maar van dream via dance en deliver naar destination. Deze managementmatrix helpt om tegelijkertijd groot te denken en klein te doen om op die manier met de juiste dingen bezig te zijn.

De lezer staat in het boek aan het roer en leert met moderne leiderschapstechnieken te reflecteren op risico’s en kansen van onvoorspelbare omstandigheden. Dit is van belang omdat, zoals Albert Einstein het al zo treffend zei: “If I were given one hour to save the planet, I would spend 59 minutes defining the problem and one minute resolving it.”

Dit boekt helpt om in de stuurhut van een organisatie naar overeenstemming te zoeken over de te nemen beslissingen en de stip op de horizon. Door dit boek kan dat op een professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze gebeuren. Het geeft leidinggevenden en bestuurders houvast in tijden waarin de toekomst onbestendig lijkt te zijn.

Risicomanagement
De eigentijdse kennis en vaardigheden zijn niet alleen nu, maar ook op langere termijn relevant.  Onze maatschappij is dynamisch en complex waardoor varen in de mist een hedendaagse metafoor is geworden voor leidinggeven aan teams en mensen. Bovendien voedt het boek de denkkracht, veerkracht, en verbeeldingskracht van de leidinggevende en bestuurder als schipper. En die krachten zijn voor hen en hun organisaties van levensbelang.

Lidewey van der Sluis is hoogleraar Strategisch Talent Management aan de Nyenrode Business Universiteit. Tevens is zij buitengewoon hoogleraar aan de North-West University in Zuid-Afrika en visiting professor aan diverse Business Schools in Europa, Scandinavië en Zuid-Afrika. Haar wetenschappelijke werk combineert zij met het ontwikkelen van conceptuele modellen voor leiderschap, werkgeverschap, arbeidsrelaties en talentmanagement. Haar conceptuele instrumentarium vormt de basis van haar inspirerende bijdragen aan leergangen, congressen, managementconferenties en evenementen in het bedrijfsleven. Ze is de auteur van Varen in de mist.

Over Lidewey van der Sluis
Prof. dr. Lidewey E.C. van der Sluis-den Dikker is professor Strategisch Talent Management aan de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen en directeur van de Nyenrode Powerhouse 'Competing for Talent'.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden