Er zijn kasten vol met boeken over veranderen. En waarom dan nog één erbij? Veel managementliteratuur is geschreven voor managers. Boeken met antwoorden voor leidinggevenden die zoekend zijn in het meekrijgen van hun team in verandering, een klus die veel leidinggevenden kopzorgen oplevert.
Maar de medewerkers die met deze verandering geconfronteerd worden? Waar kunnen zij inzichten en tools vinden? Juist! In het allernieuwste boek over veranderen: Change or Die.nu. - Hoe overleef je in een veranderende organisatie?
De veerkracht van medewerkers in organisaties lijkt op te raken. En weer moeten ‘we' thuis gaan werken. De fysieke bijeenkomsten op 1,5 meter hadden we ons net eigengemaakt en nu moeten medewerkers en masse weer op MSteams of Zoom. Pfff.... De verandermoeheid bij medewerkers slaat toe. Nu actueel vanwege de COVID-maatregelen die iedereen raken. Maar hoe vaak worden medewerkers niet aan veranderingen blootgesteld? Een veelgehoorde klacht is: te veel veranderingen in te korte tijd. Bedacht in MT-meetings of op heidagen, met - jawel hoor! - de beste intenties voor alles en iedereen.
Alle goede intenties ten spijt hebben ervaren medewerkers vooral veel last van veranderingen in organisaties. Mensen willen doen wat in hun comfortzone ligt: wat ze kennen en wat ze kunnen. Door leidinggevenden opgelegde veranderingen laten mensen verlangen naar oud en vertrouwd. Hoe vaak zie je in organisaties niet dat medewerkers een vaste FLEX-plek hebben? Hoe vaak houden salesmensen niet hun eigen excelletje bij, terwijl er allang een nieuw CRM-systeem is ingevoerd? Klagen over het nu en het verheerlijken van het verleden, is wat we veel horen in organisaties. Willen mensen dan niet veranderen? Jawel hoor, iedere dag iets anders eten bij de lunch bijvoorbeeld: geen probleem. Graag zelfs. Zelf je timemanagement aanpakken en je agenda anders inrichten? Ja hoor. Je thuiswerkplek inrichten op een manier die bij je past? Natuurlijk! Maar de zoveelste door managementteams of directieteams bedachte herstructurering (lees reorganisatie)? Nieuwe kernwaarden, of van product- naar behoeftegestuurde sales? Hoe overleef je dat?
Eindelijk is er een boek dat hierbij helpt. Hét boek voor medewerkers in veranderende organisaties. Met inzichten en praktische tips en handvatten. Om veranderingen gemakkelijker te trotseren en je verder te verrijken. Overlevingstactieken voor oerwouden vol verandering.
Centraal in dit boek staat de door ons ontwikkelde VeranderRoute® met daarin vijf stadia. Deze stadia, verwoord in vijf hoofdstukken, kom je tegen bij een verandering:
- Urgentie - in dit stadium lees je over het voelen van urgentie bij verandering en het ‘dealen' met je weerstand.
- Beweging - is urgentie dan je enige drijfveer om op gang te komen? Zeker niet. Er is ook een meer positieve drijfveer. Deze drijfveer maakt dat je verandering duurzaam is. Hierover gaat dit hoofdstuk.
- Kanteling - in dit stadium laten we zien dat je brein, of eigenlijk je drie breinen, niet meewerkt bij gedragsverandering. Haarfijn wordt uitgelegd hoe je breinen werken en hoe je met kleine stappen meer bereikt dan door je zevenmijlslaarzen aan te trekken.
En dit is het moment dat je niet alleen mentaal kantelt, je neemt immers in een verandering op een gegeven moment echt afscheid van de oude realiteit, je kantelt ook fysiek. Na dit hoofdstuk kantel je het boek en je leest weer vrolijk verder. Change or die.nu in de praktijk!
- Onomkeerbare groei - de overlevingstactieken die we je in dit stadium aanbieden, zijn gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling. Hoe kun je jouw talenten en kwaliteiten inzetten in tijden van verandering?
- Positieve beïnvloeding - en als je zelf onomkeerbaar gegroeid bent, wil je dat ook met en voor anderen bereiken. Hier krijg je beïnvloedingstechnieken aangereikt om je collega's en anderen mee te nemen in de verandering.
Het boek, dat we doorspekt hebben met oefeningen en opdrachten om daadwerkelijk aan de slag te gaan, is een MUSTread voor iedereen die met verandering te maken heeft. Wat kies jij? Change or Die!
Astrid van Helvoort is Neerlandica en heeft haar jarenlange ervaring als manager gebruikt in haar huidige vak van verandercoach/trainer. Als gepassioneerd sporter heeft het leven van Diana Remmers zich lange tijd op en rondom sportvelden over de hele wereld afgespeeld. In eerste instantie als speelster van het Nederlands Softball team en later als trainer-coach van diverse clubteams en nationale selecties. Mariska Molenschot is 25 jaar geleden in het vak van coach en teambegeleider gerold en ervaart nog dagelijks dat de kracht van positief beïnvloeden werkt. Hans van Dongen is na diverse managementfuncties binnen nationale- en internationale organisaties in 2005 als trainer accountmanager aan de slag gegaan.
Ze zijn de auteurs van Change or Die.nu