Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Van meetbaar naar merkbaar, van duurzaam naar dierbaar

Van meetbaar naar merkbaar, van duurzaam naar dierbaar is gebaseerd op columns die Guido van de Wiel schreef voor de e-magazines van het Tijdschrift voor Coaching en het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties. Een preview.

Guido van de Wiel | 5 november 2020 | 4-5 minuten leestijd

In het boek Van meetbaar naar merkbaar, van duurzaam naar dierbaar maak ik je deelgenoot van mijn ‘ecologica': een leven waarin het professionele en het persoonlijke steeds vaker samenvallen. Ik laat in 52 reflecties zien hoe je andere keuzes gaat maken als merkbaarheid en dierbaarheid je ankers zijn. Deze reflecties zijn gebaseerd op columns die ik de afgelopen jaren schreef voor de e-magazines van het Tijdschrift voor Coaching (TvC) en het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties (TvOO).

Met merkbaarheid en dierbaarheid duid ik twee aangrijpingspunten waarlangs we ons werk, onze ontwikkeling en ons leven meer en vaker mogen organiseren. Niet beginnen bij tech, maar bij touch. Hoe dat leven en werk er dan uitzien laat ik - soms persoonlijk, soms professioneel - zien langs de thema's:
- leiderschap en sturing;
- samenwerking en teamwork;
- coaching en ontwikkeling;
- veranderen en leren;
- inclusie en verbinding;
- innovatie en creativiteit;
- trends en tijdsgeest.

Geen diskwalificatie van meetbaarheid en duurzaamheid
De titel Van meetbaar naar merkbaar, van duurzaam naar dierbaar is dus geen diskwalificatie van duurzaamheid noch van meetbaarheid. Het verrichten van metingen (in ziekenhuizen, in vliegtuigen, in wetenschappelijk onderzoek) en het vertonen van duurzaam gedrag is doorgaans heel belangrijk, nuttig en nodig, maar het gaat er mij om andere beginpunten te duiden die hieraan vooraf mogen gaan.

Zo merk je bijvoorbeeld eerst dat er een hechtere sfeer ontstaat in je team nadat je jezelf kwetsbaar hebt getoond. En ja, dan blijkt later - in de meetbare wereld - dat het ziekteverzuim is teruggelopen. Of je merkt dat er meer gelachen wordt op de gang sinds een paar jonge collega's teamhoofd zijn geworden. Ga je dan meten, dan blijkt dat het verloop van personeel vanaf die tijd ook teruggelopen is.

Het pleidooi is om niet meteen alles bedrijfskundig te gaan becijferen en door te rekenen, maar je eerst menselijk rekenschap geven van de keuzes die je maakt. Niet enkel economische vragen centraal stellen als ‘hoeveel groei is er dit kwartaal?' of ‘hoe veel kost dat dan?', maar eerst nagaan wat je dierbaar is, om vervolgens als vanzelf vaker uit te komen bij ecologische en sociale vragen. Vervolgens ga je vanzelf de juiste dingen meten, omdat ze raken aan al die zaken die jij zelf belangrijk vindt.

Merkbaarheid en dierbaarheid houden een emancipatie van de binnenwereld in; een herbezinning op wat we gewaarworden; een herkennen en herinneren van ons ultieme zesde zintuig: een herinstallatie van ons hart en de verbinding daarmee. Laten we ons niet alleen blindstaren op metingen, maar laten we oog hebben voor wat we bemerken: in onszelf, bij de ander, tussen de woorden door, voorbij de eerste oppervlakkige laag. Naast het hoofd, ook het hart. Ik verlang naar een wereld waarin we onszelf niet reduceren tot uitvoerende poppetjes in een systeem, maar waarin we bovenal volwaardige wezens blijven; een wereld waarin we leren varen op wat we altijd al wel wisten.

Andere ankers, andere keuzes
Als je weet wat jou raakt, voorkóm je dat je bedolven raakt onder te veel openstaande webpagina's en opgezochte statistieken. Als je contact maakt met wat je dierbaar is, zien zakelijke diensten er niet langer uit als wederkerige transacties (voor wat, hoort wat), maar lukt het je beter om in iedere interactie het ware, het goede, het schone te blijven doen. Zo vergroot je de kans dat wat je doet zich doorzet op andere plekken. Leiderschap is geen quid pro quo. Stel jezelf niet zozeer de vraag of het wel zin hééft om die ander te helpen, maar besef dat het ook zin gééft. Door jezelf af te vragen wanneer je meewerkt aan de welvaart van enkelen en wanneer aan het welzijn van velen, stuit je mogelijk op een andere agenda van wat je te doen staat, die afwijkt van hoe nu je weekplanning eruitziet.

Beter leren zien hoeveel we eigenlijk ontvangen door te geven, mag ons - inclusief mijzelf - vaker de weg wijzen in de keuzes die we maken. Het wijst ons de weg naar een leven waarin we niet voortdurend behoeftig blijven, maar we volledig vervuld kunnen raken via de ander; via een lach, een verrassende blik, andermans geluk. Hoeveel dierbaarheid kun jij aan?

Afsluitend
Hopelijk prikkelt dit boek je als lezer om open-minded te blijven kijken, om vanuit potentieel te blijven denken, om openhartig te blijven verbinden en om vrijmoedig te blijven handelen. Bovenal breek ik een lans om dat wat je merkt en dat wat je dierbaar is een plek te blijven geven in je werk en je leven.

Guido van de Wiel (Wheel Productions) is organisatiepsycholoog, (schrijf)coach en ghostwriter. Hij is onder meer verbonden aan Verdraaide organisaties en de Veranderbrigade. Eerder schreef hij boeken zoals Durf het verschil te maken, Organiseren met toekomst en Innoveerkracht.
Onlangs verscheen bij Kloosterhof zijn nieuwste boek  Van meetbaar naar merkbaar, van duurzaam naar dierbaar.

Over Guido van de Wiel

eigenaar Wheel Productions, o.a. verbonden aan 'Verdraaide organisaties', 'HRcommunity'

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden