Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Handboek natuurlijk leiderschap - Acht basisprincipes uit de natuur voor meer ontspanning en werkplezier

'Wat kun je als leidinggevende leren van de natuur?' Het antwoord op deze vraag krijg je in het Handboek natuurlijk leiderschap. Aan de hand van acht basisprincipes uit de natuur geef ik een handreiking aan de leidinggevenden van vandaag. Door het hele boek heen wordt duidelijk dat je als leider niet los staat van het geheel, maar dat je er juist onderdeel van uitmaakt.

Lia van Loo | 24 juni 2021 | 3-4 minuten leestijd

Veel managementliteratuur bespreekt een toegenomen behoefte aan ‘ander leiderschap' in onze onvoorspelbare, onzekere en complexe wereld; Werknemers zoeken inspiratie, autonomie en zingeving. Hoe werk je daaraan en hoe houd je hen tevreden? Hoe kun je als leidinggevende ontspannen en met plezier blijven werken? Dit boek maakt je bewust dat er natuurlijke wetmatigheden zijn in alle samenwerkingsvormen.

De natuur heeft meer invloed op ons dan men beseft. Veel leidinggevenden zijn zich daarvan niet (meer) bewust. Juist als men veel binnen werkt en leeft, ervaart men niet hoe die natuurprocessen hen beïnvloeden in hun werk en privé, in denken en voelen.
Het is eigenlijk best gek, dat we als leidinggevenden niet leren hoe dit werkt. Zeker in deze ingewikkelde tijd met extra stress door (gedeeltelijk) thuiswerken en beperkte sociale contacten. Het is misschien juist nu wel belangrijker dan ooit dat we leren om meer grip te krijgen op onze gedachten en gevoelens.

Open staan voor natuurkennis, je intuïtie laten voeden door natuurwijsheden en je leiderschap ontdekken vanuit het oordeelloze van de natuur. Ga er maar aan staan, als je als leidinggevende ‘opgevoed' bent met KPI's, timemanagement en systeemtheorieën. Onze oude leiderschapsmodellen gaan vaak over een stabiele wereld met orde en voorspelbaarheid, over hiërarchie, controle en macht.

Natuurlijk leiderschap begint steeds bij jezelf, met wie je van nature bent. Ken jij jezelf voldoende, durf je te varen op de intuïtieve en praktische wijsheid die de natuur je aanreikt? Dat vraagt zelfvertrouwen, weten wie je bent en wat je kunt. Dat vraagt ruimte voor je vakmanschap en flexibiliteit. Niet alleen bij jezelf maar ook voor je medewerkers.

Als er vanuit bedrijfsmatig perspectief dringend veranderingen nodig zijn, voelt het soms als het verliezen van kostbare tijd om alle ´zachte´ aspecten te adresseren. Maar juist als je die natuurlijke wetmatigheden negeert, neemt frustratie en stress toe en neemt het resultaat af. Als leider kan je vaak zo ingezoomd zijn op je eigen situatie, op je eigen gedoe, op je eigen team, dat je niet meer ziet wat het grote geheel is.
Verbinding is daarom een belangrijk natuurprincipe. Natuurvolken kijken anders naar de wereld, in hun ogen is alles gelijkwaardig en verbonden. Een mens is niet meer als een steen, dier of boom. Die gelijkwaardigheid leidt tot respectvoller gedrag voor de aarde en naar elkaar. Er wordt naar evenwicht gezocht, door niet meer te nemen dan je kunt geven of nodig hebt. Natuurlijk leiderschap is altijd gestoeld op dat respect en begrip voor de omgeving. Het gaat erom dat je het juiste doet, ook als niemand kijkt.

Een team of organisatie met natuurlijk leiderschap opbouwen, is meer dan instructies geven. Het is een verbinding met elkaar aangaan. Een bos ontstaat ook niet door op één dag een aantal bomen te planten. Het gaat om het beheren en verzorgen op de lange termijn, het samenspel van diverse organismen en processen. Zo gaat veranderen niet van de ene op de andere dag. Maar wel door elke dag een stap te nemen naar meer natuurlijk leiderschap.

Dit met vele natuurfoto`s vormgegeven boek biedt in 15 hoofdstukken duidelijke handvatten om vanuit je eigen natuurlijke balans je persoonlijke effectiviteit als leidinggevende te vergroten. Je kunt jouw eigen routekaart vormgeven naar het leiderschap dat bij jou past. Want er is niet één soort leider in de natuur. Door de vele praktische en eenvoudig toepasbare oefeningen is dit een boek wat niet op de plank blijft liggen. Een aanrader voor iedereen in posities waarin leiderschap wordt verwacht.

Over Lia van Loo

Lia van Loo is oprichter en eigenaar van 't Buitenlab en ontwikkelde een methode gebaseerd op de natuur en natuurprincipes. Hiermee coacht en traint zij teams en leidinggevenden. Al vanaf haar 16e is zij actief bezig met leiderschap en mensen trainen. Haar specialismen zijn interim- stress- en verandermanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden