Seneca is een stoïcijn. Stoïcijnse filosofie ontstond in Griekenland, zo'n 300 jaar voor onze jaartelling. Het was het tijdperk van Socrates, Plato en Aristoteles, de bloeiperiode van de filosofie. De stoïcijnen zochten niet alleen naar wijsheid: de vraag hoe je goed kunt leven was de belangrijkste. Stoïcijnse filosofie kenmerkt zich dan ook door praktisch nut. Om goed te kunnen leven moeten we goed leren nadenken en helder krijgen wat we belangrijk vinden in ons leven. Hoe nemen we de juiste beslissingen? Hoe houden we onszelf minder voor de gek?
Ik noem het stoïcisme naast een praktische filosofie ook graag een realistische filosofie. Zelf pas ik de teksten en gedachtes van de stoïcijnse filosofie toe als een leidraad, een denksysteem om tegenwicht te bieden aan tegenslag en onvoorspelbaarheid. Het helpt me richting te geven aan mijn eigen dromen en ambities en mezelf op de juiste koers te houden. Met mijn drang naar ambitie, prestatie en de wil om te winnen ben ik geen ‘natuurlijke' stoïcijn. Vandaar dat ik al mijn hele professionele carrière deze mindset actief probeer toe te passen. Het zorgt ervoor dat ik mentaal de juiste balans weet te vinden.
Waarom een stoïcijnse mindset zo belangrijk is
De stoïcijnse mindset wapent ons tegen de hardheid en onvoorspelbaarheid van het leven, en traint ons om rust en voldoening te vinden terwijl we onze dromen najagen. Met mijn boek DRIVE leer ik je deze mindset trainen. Niet via zweverige of spirituele theorieën, maar wel via een helder denksysteem gebaseerd op de stoïcijnse filosofie van Seneca, Epictetus, Zeno en Marcus Aurelius. Een mindset als wapen om veerkracht te behouden, in elke situatie. Zie het als de basis van een trainingsschema dat je helpt het beste uit jezelf te halen. Of je nu faalt of wint.
'Als je niet weet naar welke haven je vaart is geen enkele wind gunstig.'
Seneca
Kweken van karakter met een stoïcijnse levenshouding
De stoïcijnen legden de nadruk op wat jij kunt controleren. De keuzes die je maakt liggen in je karakter. De stoïcijnen nemen daarbij de zogenaamde kardinale waarden over van Socrates: Moed, Matigheid, Rechtvaardigheid en Wijsheid. Wat je als goed of slecht beschouwt in je leven is aan jou, maar het mag nooit ten koste gaan van deze waarden. Iedere dag kunnen we de keuze maken om een goed leven te leiden, een goed mens te zijn, te doen wat juist is. Dat zorgt op lange termijn voor een goed en dus gelukkig leven.
Daarbij hameren de stoïcijnen op actie. We kunnen het mooi vertellen of opschrijven, je echte karakter schijnt door in je acties. Een goed leven moet geleefd worden, lessen moeten toegepast worden. Ook daarom spreekt de stoïcijnse filosofie mij aan: de stoïcijnen zijn geen leunstoelfilosofen.
Ik heb de stoïcijnse denkwijze gekoppeld aan de technieken die ik gebruikte als atleet om optimaal te presteren. Lessen en principes die ook buiten de sportarena gelden, weet ik inmiddels als ondernemer. Wil je weten wat deze principes zijn en hoe je ze kan trainen? Reserveer dan mijn boek DRIVE: train je stoïcijnse mindset.
Over Mark Tuitert
Mark Tuitert stond te boek als het grootste schaatstalent ter wereld, maar valpartijen, ziekte en persoonlijke worstelingen voorkwamen een glansrijke weg naar de top. Na het winnen van Olympisch goud in Vancouver en deelname aan de Spelen in Sochi in 2014, besloot Mark zijn talenten op ander gebied te ontwikkelen.