Laten dit nu precies de eigenschappen zijn die goede dokters een burn-out injagen. Voor de huidige pandemie was één op de 5 artsen al afgebrand en dat is sindsdien alleen nog maar erger geworden. Inmiddels is goede gezondheid schaars en geen vanzelfsprekendheid meer. In de huidige coronapandemie gaat het niet meer om een tekort aan beschermingsmiddelen of beademingsapparaten, maar om de mensen die ze moeten gebruiken.
Burn-out onder artsen
In mijn boek Het is maar werk laat ik niet alleen zien wat artsen zelf kunnen doen om stevig in het zadel te blijven zitten, maar vooral wat managers kunnen veranderen binnen hun zorginstellingen om gezondheid geen schaars goed te laten worden. En dat is nodig, want een kwart van de aankomend medisch specialisten overweegt te stoppen met de specialisatie en de helft van de jonge artsen voelt dat ze te gehaast moeten werken. Burn-out onder artsen is dus niet alleen een ellendig dilemma voor de dokter, maar ook voor de patiëntenzorg en zorginstellingen.
In de VS worden de verzuimkosten door burn-out op ruim 4,5 miljard dollar geschat, zo’n 7500 dollar per arts. In Nederland komt dat neer op zo’n 100 miljoen euro. En dit betreft nog niet de kosten die voortkomen uit de minder goede patiëntenzorg en de verloren investering van gemiddeld 1 miljoen euro per opgeleide specialist.
Slalommen
In Het is maar werk help ik artsen en gezondheidsinstellingen om topfit te blijven in een high-performance omgeving. Ik laat de route zien waarmee artsen kunnen slalommen tussen de piketpaaltjes van hun medische carrière. En zelfs off-piste kunnen gaan, zonder in lawines terecht te komen. Artsen hebben jaren gestudeerd om hun patiënten te behandelen, maar als ze zelf ziek worden werpt de medische cultuur juist enorme drempels op voor de arts om zelf hulp te vragen. De afgelopen decennia zijn we goed bezig geweest in het beheersen en bezuinigen op zorgkosten en het vernieuwen van behandeltechnieken, maar we zijn de arts die het moet uitvoeren vergeten. Het goed zorgen voor artsen is, gezien het hoge percentage uitval, urgenter dan ooit. Dan kun je nog zoveel artsen opleiden, maar dat is een doekje voor het bloeden. We moeten nu investeren in de zorg voor onze zorgverleners.