Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Het ambacht van de secure-base coach - Transitie mogelijk maken

‘Het ambacht van de secure base coach’ gaat over transitie helpen vormgeven: verandering op de laag van de identiteit van mensen, teams en organisaties mogelijk maken. Marnix Reijmerink en Leo Wilhelm vertellen hoe dat eruit kan zien.

| 25 augustus 2022 | 3-4 minuten leestijd

Graag vertellen onze medeauteurs en wij je over de bouwstenen die voor ons het ambacht van de secure base coach vormen. Secure bases zijn bronnen bij wie of waardoor je je welkom voelt en die je inspireren en aanmoedigen om in verbinding de uitdagingen die het leven biedt aan te gaan. Het secure base gedachtegoed verrijkt daarbij zowel je zijn als je doen als coach. Dat je je hierin als coach – en bovenal als mens – zowel kunt ontwikkelen en bekwamen, is wat we willen benadrukken met het gebruik van de term ambacht. Voor het ‘hoe’ brengen we theorie, casuïstiek, praktische werkvormen, reflectie- en dialoogvragen samen.

Wortels van je begeleiderschap

In het eerste deel van het boek – het zijn van een secure base coach – ga je op zoek naar de wortels van je begeleiderschap en verken je het fundament van werken vanuit nabijheid in begeleiding. Je ontdekt en leert in het lezen van dit boek zelf een secure base te zijn voor individuele cliënten én leert je cliënten zich te verbinden met hun secure bases. Ook leer je teams in organisaties vanuit deze energie aan te moedigen en uit te dagen met elkaar als groep een bron van leren en ontwikkelen te zijn.

Transitiecirkel

Het tweede deel – de praktijk van secure base coachen – volgt de thema’s van de Transitiecirkel, het venster op menselijke ontwikkeling. De Transitiecirkel gaat over de steeds terugkerende relationele levensthema’s in het leven van mensen en dus ook in het ambacht van begeleiderschap. Het is een venster dat recht wil doen aan de verbinding van het verleden, heden en de toekomst. Verlies is een onderdeel van dit venster op Transitie. Stilstaan bij verlies is een belangrijke sleutel bij het vormgeven van transitie. Elk verlies is tenslotte het begin van iets nieuws.

Transitie helpen vormgeven

Het werkgebied van de secure base coach is transitie helpen vormgeven. Transitie is verandering op de laag van de identiteit van mensen, teams en organisaties. De enige constante in ons leven is dat er voortdurend gekozen en niet-gekozen veranderingen plaatsvinden. Die veranderingen dagen ons op vele manieren uit en stellen ons vragen: over wie we zijn en willen zijn. Leren bij verandering vraagt dat we ons kunnen verbinden met secure bases, zodat we ons veilig weten om het onbekende tegemoet te treden.

Een doorgaande reis

Het Ambacht van de secure base coach is een weerslag van onze – persoonlijke en professionele – ontwikkeling als coaches en begeleiders van individuen en teams in organisaties. En het is evengoed een weerslag van onze reis en groei als mens, in alle rollen die we daarbij vervullen. Een reis die ons tot hier gebracht heeft en steeds verder brengt. Een reis waar we je graag deelgenoot van maken door in het boek samen op te trekken, om je zo verder te helpen op jouw eigen reis.

Dankbaar

De voorbeelden en verhalen in dit boek illustreren het werk dat we doen. Deze verhalen konden niet tot stand komen zonder de vele cliënten en deelnemers aan onze opleidingen en trainingen. Zij waren steeds bereid om met ons hun leven en ervaringen rondom transitie te delen. Daarvoor zijn we ze ongelooflijk dankbaar. Zonder hun bereidheid en moed om op reis te gaan, kunnen we ons ambacht niet uitoefenen en ontwikkelen.

Goede reis gewenst!

Het ambacht van de secure base coach is onze eigen meesterproef, waarmee we jou als professioneel begeleider theoretische kaders, concrete handvatten en oefeningen aan willen reiken voor de begeleiding van mensen en teams die met verandering worden geconfronteerd. We wensen jou daarbij goede reis en mooie ontmoetingen onderweg!

Over Jakob van Wielink

Jakob van Wielink (1974) is grondlegger van de toepassing van het secure base gedachtegoed in coaching, therapie en counseling. Hij is partner in De School voor Transitie te Huissen. Jakob werkt internationaal als executive coach voor leiders en hun teams en is opleider en trainer voor professioneel begeleiders. Zijn boek Taal van Transitie haalde de shortlist Managementboek van het Jaar 2021. 

Over Klaartje van Gasteren

Klaartje van Gasteren (1980) is partner in De School voor Transitie. Zij neemt haar ervaring als internationaal consultant en bedrijfskundige mee in haar werk als secure base trainer en coach. Ze begeleidt organisaties, (directie)teams en professionals bij leiderschapsontwikkeling. In haar werk legt Klaartje een bijzondere focus op het werken met het thema vrouwelijk leiderschap.

Over Marnix Reijmerink

Marnix Reijmerink (1978) is partner in De School voor Transitie. Hij begeleidt teams, organisaties en hun leiders in binnen- en buitenland bij hun (leiderschaps)ontwikkeling. Marnix is hoofdopleider van de opleiding Secure Base Teamcoachen. Daarnaast werkt hij met een bijzondere focus rond het thema mannelijk leiderschap.

Over Anne Verbokkem-Oerlemans

Anne Verbokkem-Oerlemans (1974) is als opleider, coach en supervisor verbonden aan De School voor Transitie. Zij is samen met Jakob van Wielink opleider van 'Secure Base Coachen - Professioneel begeleiden bij transitie'. Anne richt zich in haar begeleiding in het bijzonder op lichaamsgericht werken. Daarnaast is Anne organisatiecoach bij de Koninklijke Landmacht.

Over Leo Wilhelm

Leo Wilhelm (1966) is als adviseur verbonden aan De School voor Transitie. Hij is rouwbegeleider, auteur en secure base coach en werkt als leidinggevende binnen de rijksoverheid. Leo was lange tijd als vrijwilliger verbonden aan een hospice.

Over Riet Fiddelaers-Jaspers

Riet Fiddelaers-Jaspers verbindt zich al ruim vijfentwintig jaar met mensen die een grote storm in hun leven meemaken. Ze is zeer betrokken bij mensen en organisaties die een ingrijpende gebeurtenis meemaken en het leven weer willen oppakken. Dat doet ze met heel haar hart als rouw- hechtings- en traumatherapeut maar op de eerste plaats als mens.

Foto: Hilde Harshagen

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden