Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Presteren op F1-Niveau-  Baseer je leiderschap en management op de lessen uit de Formule 1

In dit praktijkboek belooft Ronald Koopman leiderschaps- en managementlessen van experts uit de Formule 1; een sport waarin alles moet kloppen en waarin details de doorslag geven. In zijn preview vertelt hij hoe hij ertoe kwam, en wat je ervan mag verwachten.

Ronald Koopman | 23 maart 2023 | 3-4 minuten leestijd

Ik houd van sport. Van observeren van sport. En van lezen over sport. Waaronder de Formule 1. Zeker nu Max Verstappen zo goed gaat. Om te kijken en te lezen hoe topprestaties in de sport worden bereikt. Sport en bedrijfsleven kunnen veel van elkaar leren. Om succesvol te zijn, heb je goed leiderschap en management nodig. Veel medewerkers en leidinggevenden lukt dit onvoldoende, met vervelende gevolgen.

Succesfactoren

Maar wat zijn dan die factoren waardoor Max Verstappen zoveel races wint? Wat is zijn geheim? Wat maakt hem zo succesvol? En wat zijn de succesfactoren van de andere coureurs en hun teams. En dat in een sport waarin alles moet kloppen en het de kleine dingen zijn die de doorslag geven. Want alleen op die manier kun je goed presteren en winnen.

Nieuwsgierig was ik naar de succesfactoren van zeer goed presteren in de Formule 1. Ik moest het weten. Ik wilde weten wat de verklaringen van de coureurs zelf, hun teammanagers, de analisten en andere F1-insiders zijn voor het goede of minder goede presteren van de coureurs en teams.

Besluit

Ik besloot ergens aan te beginnen waarvan ik niet wist waartoe dat ging leiden. Ook al was het gevoel goed en geloofde ik in het unieke concept dat er iets waardevols uit kon komen wat me ging verrijken. En vervolgens anderen.

Halverwege 2021 begon ik met het kopiëren van artikelen met succesfactoren van websites over de Formule 1 en stopte ze in een digitaal bestand. Duizenden artikelen over de Formule 1 heb ik gelezen. Relevante tekst arceerde ik geel. Halverwege 2022 telde het bestand 1.900 pagina’s. Een bestand vol met inspiratie, wijsheden en lessen! Een boek moest erin zitten. Ik ging ervoor.

Voorbeelden van lessen die ik uit de artikelen heb gehaald zijn onder meer: Weet dat je doel je limiet is, Heb vanaf het begin al de juiste mentaliteit, Heb alleen jezelf nodig, Heb geen idool, Kan gelijk op de limiet zitten, Hoef geen zwaktes te vinden bij je rivalen, Geef ‘rechtdoorzee’-feedback, Laat in alles zien dat je nummer 1 bent en Weet dat andere dingen in het leven ook belangrijk zijn.

Inzicht door overzicht

De vraag was wel hoe ik er een boek van kon maken. Allereerst bracht ik de 1.900 pagina’s terug tot 530 korte ‘verhalen’ met quotes. Wat een werk. Maar oh zo leuk om te doen. Veel lessen paste ik gelukkig direct toe. Over toewijding, werklust en uithoudingsvermogen bijvoorbeeld.

Quotes en ‘verhalen’ met de verklaringen (lees: lessen) koppelde ik vervolgens aan gebieden die van belang zijn om als persoon en als organisatie uitstekend te presteren. Die gebieden zijn onder meer: houding, competenties, cultuur en fit met de organisatie, visie en strategie, HR-management, samenwerking en verbeteren. Ook gaat het over presteren in de uitvoering; over de strategie en het gedrag. Deze organisatiegebieden zijn vervolgens gekoppeld aan Persoon, Organisatie of Uitvoering. Een duidelijke hoofdindeling.

Elk hoofdstuk, elk prestatiegebied, wordt afgesloten met een samenvatting, een checklist. Hierin zijn weer deelgebieden aangebracht waaraan de lessen zijn gekoppeld. Overzichtelijk en toegankelijk.

Waardevolle bron

Ik vind dat ik erin geslaagd ben om de complexiteit van de Formule 1-wereld te vertalen naar begrijpelijke en inspirerende lessen voor leiders en managers. Dat het boek een waardevolle bron is voor iedereen die op zoek is naar manieren om zijn of haar leiderschap en managementvaardigheden te verbeteren.

Presteren op F1-niveau is een praktijkboek met zeer inspirerende en krachtige perspectieven, inzichten en oorzaak-gevolgverbanden. De meer dan 500 lessen zijn direct te vertalen naar je eigen handelen, je werk en organisatie. Ze hebben zich namelijk al bewezen!

Het boek heeft een opvallende vormgeving met felle kleuren. Het boek is gebonden, full colour, met luxe harde soft touch kaft en hoge papierkwaliteit. Een heerlijk boek om te zien en vast te houden. Ik wilde kwaliteit!

Over Ronald Koopman

Ronald Koopman is zelfstandig adviseur, van Organiserenvoorresultaat.nl. Hij richt zich op organisatieontwikkeling. Ronald is expert in klant- en resultaatgericht organiseren. Hij is adviseur, spreker en trainer. Veel passie, veel scherpte kenmerkt hem. Ronald is auteur van Theedozen en olifantenpaadjes.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden