Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De perfecte presentatie - Is imperfect en authentiek

In De perfecte presentatie deelt Elke Van Parys waardevolle inzichten en best practices om je presentatie tot in de puntjes te verfijnen. Ironisch genoeg omvat deze perfectie ook ruimte voor imperfecties, omdat het juist de onvolkomenheden zijn waardoor je een echte connectie kunt maken met je publiek.

Elke Van Parys | 19 februari 2024 | 3-4 minuten leestijd

De perfecte presentatie schreef ik in de eerste plaats voor iedere professional die zijn presentatievaardigheden naar een hoger niveau wil tillen, maar ook voor degenen die angst ervaren om te spreken in het openbaar. Die angst zullen vooral perfectionisten herkennen. De perfectionist legt de lat immers erg hoog en is continu op zoek naar bevestiging. Perfectionisme is een belemmerend patroon dat misschien ook jou ervan weerhoudt om de beste spreker in jezelf naar boven te halen. Presenteren en perfectionisme zijn de twee thema’s die parallel als rode draad door het boek lopen.

Uit het leven gegrepen

Afgelopen week ontving ik een mail van Joost, zaakvoerder van een MKB. Hij schreef: 9 van onze medewerkers moeten op regelmatige tijdstippen studieresultaten presenteren aan onze stakeholders. Er is echter een grote weerstand tegen deze presentaties, en nochtans is het een essentieel onderdeel van hun job. Presentaties zorgen bij mijn medewerkers voor uren voorbereidingstijd, een hoop negatieve stress en veel zenuwen. We zijn dringend op zoek naar iemand die ons hierbij kan helpen.

De kracht van storytelling

In mijn boek De perfecte presentatie reik ik praktische tips en technieken aan om je presentatie naar een hoger niveau te tillen. Storytelling is een van de technieken die uitgebreid aan bod komen, en die écht het verschil maken. Zelfs de droogste materie kun je op een sappige manier presenteren door de juiste verhalen toe te voegen. In mijn boek ontdek je onder meer de 4B+4T structuur. Deze structuur helpt om je verhaal op zo’n manier op te bouwen en te vertellen dat het beklijvend werkt.

Naast storytelling komen ook andere belangrijke ingrediënten van een boeiende presentatie aan bod. Denk maar aan lichaamstaal, verbinding maken met je publiek, humor, creativiteit en de perfecte timeline. Het boek is doorspekt met verhalen, anekdotes en onmiddellijk toepasbare tips die ook Joosts medewerkers goed van pas kunnen komen.

Perfectionisme als bottleneck

Met tips en tricks alleen zijn mensen met spreekangst helaas niet geholpen. Zo ook niet de medewerkers van Joost. Vaak zitten een heleboel twijfels, angsten en belemmerende overtuigingen in de weg. Ze zullen pas met de tips en inzichten aan de slag gaan, wanneer ze het belemmerende patroon dat perfectionisme heet van zich hebben afgeschud. Zelfreflectie en mindwork zijn daarbij van essentieel belang. Het boek nodigt de lezer uit om hierin de eerste stappen te zetten.

Met De perfecte presentatie wil ik de verwarring rond de term perfectionisme de wereld uit helpen. Perfectionisme heeft immers niets te maken met pezeweverij, muggenzifterij of kommaneukerij. Bevestigingsdrang is een veel beter woord, want dat is waar perfectionisten vanuit een laag zelfbeeld constant naar op zoek zijn.

Uniek format

In De perfecte presentatie deel ik niet alleen eigen inzichten en ervaringen, maar liet ik me ook inspireren door al dan niet bekende verhalenvertellers zoals Pascale Platel, Tim Urban en Sir Ken Robinson. Sprekers die hun publiek boeien dankzij hun authentieke benadering en de schoonheid van hun imperfecties.

Ik interviewde voor iedere onderdeel van het boek vier boeiende personen: Pascale Platel (storytelling), Marcel Hendrickx (perfectionisme), Veerle Dobbelaere (omgaan met stress) en Christophe Stienlet (humor en creativiteit). De interviews vind je versnipperd terug in het boek en zorgen ervoor dat het boek lekker wegleest.

Op Spotify en de andere streamingplatformen vind je ook de podcast ‘De perfecte presentatie’. De podcast is het auditieve verlengstuk van het boek.

Over Elke Van Parys

Elke Van Parys is oprichtster van twee bedrijven: heydays en heydays productions. heydays is een trainingsinstituut voor taal- en communicatietrainingen. heydays productions is een productiehuis voor learning content. Elke heeft meer dan 23 jaar ervaring als professioneel trainer en spreker voor bedrijven. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden