Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

13 heilige huisjes over managen aan diggelen!

Ken je dat? Ondanks alle investeringen lijken sommige problemen in jouw organisatie eerder meer dan minder te worden. Nog meer gelazer in de teamsamenwerking, nog minder zelfsturing of een nog slechtere sfeer. Volgens Maaike Thiecke en Bianca van der Zeeuw is dat het gevolg van een aantal hardnekkige misverstanden over goed managen. Een preview.

Maaike Thiecke & Bianca van der Zeeuw | 28 november 2016 | 3-4 minuten leestijd

In ons nieuwste boek leggen wij een bommetje onder 13 heilige huisjes over managen. Over waarom je juist helemaal geen feedback moet geven als je iets niet aanstaat, waarom de sfeer alleen maar verslechtert als je 'm probeert te verbeteren, waarom je iets engs moet doen om een angstcultuur te doorbreken, hoe wij volkomen onbedoeld pesten in stand houden of waarom teambuilding een slecht idee is.

De 13 heilige huisjes die we beschrijven, zijn eigenlijk impliciete opvattingen over goed management. Die opvattingen zijn zo gewoon, zo gemeengoed, dat jij je mogelijk niet eens realiseert hoe die je handelen beïnvloeden. Diezelfde opvattingen kunnen er echter ook voor zorgen dat je makkelijk van de regen in de drup raakt als je toepast wat je ooit leerde in een managementopleiding. Dan leiden jouw interventies juist niet tot snellere resultaten. In het meest gunstige geval levert jouw inspanning dan niks op; in het ergste geval leidt het tot een verslechtering van hoe het al was.

Dan zit je dus met nóg minder verbinding, nóg meer angstcultuur, nóg beroerdere sfeer, nóg meer pesten, nóg slechtere communicatie en nóg stroevere samenwerking…

In heel veel organisaties wordt dat de betreffende managers verweten. Managers beginnen daardoor aan zichzelf te twijfelen. Of geven anders de medewerkers de schuld. Beide is onterecht, wat ons betreft. De crux zit ‘m erin dat wij een flink aantal van die impliciete opvattingen domweg misverstanden vinden. Zodra je dat misverstand kent, snap je niet alleen waarom al je pogingen niet werken om de resultaten, de communicatie, het verzuim of de sfeer te beïnvloeden. Je weet ook meteen wat je wél kunt doen.

Neem feedback geven. Heel veel organisaties kampen naar eigen zeggen met een beroerde feedbackcultuur. Ondanks alle feedbacktrainingen. In bijna alle gevallen wordt feedback verward met grenzen stellen. Feedback geef je om een ander iets te leren. Feedback is vrijblijvend en kun je dan ook naast je neer leggen. Feedback geven is dus effectief als je het volkomen in orde vindt dat de ander jouw feedback naast zich neerlegt. Als dat niet het geval is, moet je geen feedback geven maar grenzen stellen! En dat is totaal iets anders! Veel organisaties met een slechte feedbackcultuur hebben eigenlijk een slechte grenzen-stellen-cultuur. Dan moet je zeker geen feedbackcursussen gaan volgen, dan moet je leren grenzen stellen. En ophouden met, onder het mom van feedback, tips en adviezen geven die bedoeld zijn als grenzen! Niemand is ervan gediend een tik op zijn vingers te krijgen onder het mom van ‘kun jij wat van leren’. En terecht!

Het valt niet altijd mee om te tornen aan de heilige huisjes over bijvoorbeeld angstcultuur, verbinding, samenwerking, pesten, verzuimmanagement, slechte sfeer en leidinggeven. Wij doen het in dit boek, omdat het ons aan het hart gaat hoeveel managers regelmatig het gevoel hebben dat ze precies de verkeerde kant op ploeteren en hoeveel teams lijden onder de gevolgen van die heilige huisjes. Een boek met spoiler-alert, want je loopt het risico dat een aantal gebruikelijke conventies over goed managen eraan gaan. En dat kun je nooit meer niet weten...!

Maaike Thiecke is samen met Bianca van der Zeeuw uitvinder van Systemisch TransitieManagement en oprichter van Plan B, een bedrijf dat organisaties helpt om lenig te worden in verandering. Ze zijn de auteurs van 13 heilige huisjes over management aan diggelen! en verschillende andere boeken.

 

Hieronder kun je de ongezouten mening van Paul van Liempt en Ben van der Burg over het boek horen:

 

Over Maaike Thiecke

Maaike Thiecke is mede-auteur van bestseller Systemisch TransitieManagement. Neem voor de verandering de makkelijke weg! Zij heeft verstand van hardnekkige organisatiecultuur die in de vloerbedekking vast lijkt te zitten. Ze adviseerde talloze directies en MT's over het geheim van cultuurverandering en leidde honderden managers en adviseurs op in vloerbedekkinglogica.

Over Bianca van Leeuwen

Bianca van Leeuwen is adviseur, opleider en keynotespeaker en begeleidt managementteams bij het realiseren van hun veranderdoelen. Samen met Maaike Thiecke publiceerde ze Systemisch Transitiemanagment (2013). Daarvan zijn inmiddels meer dan 10.000 exemplaren verkocht. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden