Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Het Complete Boek Sharepoint 2016 - Voor eindgebruikers

SharePoint 2016 is de actuele versie van Microsofts gereedschap voor samenwerking. Alhoewel SharePoint voornamelijk bedoeld is voor grotere bedrijven, is het product zeker ook geschikt voor middelgrote en zelfs kleinere bedrijven, aangezien het een groot aantal alledaagse problemen vereenvoudigt of oplost.

Bob van Duuren | 9 januari 2018 | 3-4 minuten leestijd

Denk daarbij aan iets eenvoudigs als het samenwerken aan documenten. Hoe vaak kom het niet voor dat de ene collega wijzigingen in een document aanbrengt, terwijl een andere collega dat ook doet, waarbij de wederzijdse wijzigingen worden overschreven? Of dat de presentatie die je aan een klant wilt laten zien nou net het enige bestand is dat níet op je laptop of tablet staat. Of dat het telefoonnummer van die nieuwe collega nog niet in je contactenlijst zit…

SharePoint biedt een infrastructuur – hetzij op een lokale bedrijfsserver geïnstalleerd of op huurbasis via Office 365 – waarbij bovengenoemde problemen (en vele andere) elegant worden opgelost. Het systeem biedt een gemeenschappelijke opslag van bestanden, lijsten (agenda’s, databases, spreadsheets), regels en webpagina’s die het mogelijk maken om snel en efficiënt over relevante en actuele bedrijfsinformatie te kunnen beschikken. En met de mobiele webinterface (ook van Office-apps!) plus een royale verzameling apps voor Windows, iOS en Android hoef je nooit meer zonder die informatie te zitten. Inloggen, de juiste gegevens erbij zoeken en klaar. Altijd beschikbaar en altijd actueel. Tel daarbij op dat SharePoint gereedschappen biedt voor microblogging, het maken van eigen websites en -pagina’s en het schrijven van volwaardige blogs, en je kunt je voorstellen dat je over een krachtig bedrijfshulpmiddel praat.

Dit gemak en die kracht heeft echter zijn prijs: SharePoint 2016 is niet voor de faint of heart. Het Complete Boek Sharepoint 2016, een vertaling van de Microsoft Step by Step-uitgave, gaat uitgebreid in op nagenoeg alle mogelijkheden die SharePoint 2016 de eindgebruiker te bieden heeft. Het is geen handleiding voor de systeembeheerder, maar voor de werknemer, manager of teamleider die met de software aan de slag moet gaan om projecten in efficiënte banen te leiden en met een team van collega’s contact moet houden. Van het opzetten van documentbibliotheken en lijsten met gegevens tot aan het koppelen van die informatie aan programma’s als Outlook, Project en Excel: alles wat nodig is om SharePoint efficiënt te gebruiken en voor jezelf in te richten wordt in dit boek besproken. Je leert hoe je je eigen persoonlijke webpagina inricht en hoe je daar de voor jou relevante informatie op plaatst; denk daarbij aan specifieke projectbibliotheken, nieuwsfeeds, lijsten met informatie of tijdlijnen. Ook leer je hoe je documenten volgt, waarschuwingen instelt, goedkeuring en ander beleid voor documenten afdwingt en hoe je je eigen omgeving een aantrekkelijke werkplek voor jezelf maakt.

Tijdens het werken aan dit boek – als medevertaler – raakte ik steeds enthousiaster over de mogelijkheden van SharePoint 2016, het gebruikersgemak en de stabiliteit. Met de oefenbestanden die bij het boek worden geleverd – en de uitgebreide oefeningen aan het eind van elk hoofdstuk – leer je snel met de soms overweldigende functionaliteit van SharePoint omgaan. Zelfs als je maar een beperkte set van SharePoint-functionaliteit gebruikt zul je merken dat veel dagelijkse werkzaamheden efficiënter zijn in te richten. Het is wat dat aangaat ook echt een product om je stapsgewijs eigen te maken. Vandaar dat Het Complete Boek SharePoint 2016 uit weliswaar uitgebreide, maar tegelijkertijd afgebakende hoofdstukken bestaat zodat je niet alles in één keer tot je hoeft te nemen.

Bob van Duuren is oprichter en directeur van Van Duuren Media en schrijft ruim 25 jaar boeken over een groot aantal computeronderwerpen, waarbij zijn affiniteit bij internet, programmeren en grafische toepassingen ligt.

Over Olga Londer
Olga M. Londer, MCSE, MCT, is a technology evangelist for Microsoft Corporation and has served as a technical lead on numerous projects for major clients. She has coauthored many books about SharePoint, including Microsoft SharePoint Foundation 2010 Step by Step.
Over Penelope Coventry
Penelope Coventry is a Microsoft Most Valuable Professional (MVP) for Microsoft SharePoint Server, and an independent consultant based in the United Kingdom, with more than 30 years of industry experience. She focuses on the design, implementation, and development of SharePoint technology–based solutions. She has worked with SharePoint since 2001.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden