Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Slimmer omgaan met je lastige baas - Tools voor minder bazenstress

Heb jij een dominante, met zichzelf ingenomen baas? Voorkom dan dat je hem direct het etiket ‘narcist’ opplakt, want de kans dat je voor iemand werkt met een echte narcistische gedragsstoornis is maar klein (slechts 1% van de bevolking lijdt hieraan).

Jolanda Meijer | 1 juni 2018 | 4-6 minuten leestijd

Daarentegen komt het wel vaak voor dat je een baas treft met narcistische trekken. In dit artikel lees je hoe je slimmer omgaat met dit soort leiderschap.

Schaduwzijdes

Hoe komt het dat veel bazen narcistisch gedrag vertonen? Personen met eigenschappen als charisma, gedrevenheid en voortvarendheid worden vaak als leider aangesteld. Ze zijn besluitvaardig, schrikken niet terug om de leiding te nemen in moeilijke situaties en hebben een duidelijke visie. Door hun charme en enthousiasme willen mensen in eerste instantie graag voor hen werken. Pas later komen hun schaduwzijdes, die wij herkennen als narcistisch gedrag, aan het licht. Ze blijken dan vooral bezig te zijn met zichzelf, willen voortdurend bewonderd worden, zijn dominant en kunnen bij tegengas zelfs agressief reageren. Zij zijn vaak belust op macht, claimen ten onrechte successen van collega’s of ondergeschikten en leggen de schuld voor hun fouten altijd bij een ander neer.

Een sprekend voorbeeld van narcistisch leiderschap is de manier waarop Miranda Priestly, in de film ‘The Devil Wears Prada’, de scepter zwaait bij een toonaangevend modeblad. Op briljante wijze laat actrice Meryl Streep zien hoe het narcistische gedrag van deze baas zich manifesteert. Miranda beschikt over een charismatische uitstraling en een krachtige visie. Zij heeft het modeblad groot gemaakt en is wereldberoemd. Iedereen wil iets van haar en men eet uit haar hand. Zij drijft haar personeel echter tot wanhoop. Zolang alles volgens haar eisen verloopt, is ze poeslief, maar o wee als haar iets niet zint, dan zoekt iedereen dekking uit angst voor haar vernietigende blikken en boze reacties. Je vliegt bij haar zo de laan uit! Met het grootste gemak speelt ze mensen tegen elkaar uit ten behoeve van haar eigen succes, zonder zich te bekommeren om gevoelens van anderen. Alles moet volgens haar regels gedaan worden en zij controleert alles tot in het extreme. Ze is bovenmatig met zichzelf ingenomen en wil voortdurend bewonderd worden. Niemand durft haar tegen te spreken.

Tips om slimmer om te gaan met zo’n baas

1. Kennis vergaren – Verdiep je in zijn gedrag, zodat je weet wanneer hij dreigt door te slaan. Zodra hij zich bedreigd of aangevallen voelt, komen zijn schaduwzijdes aan het licht. Dit komt vaak voort uit een diepgewortelde onzekerheid of angst voor afwijzing. Omzeil deze situaties zoveel mogelijk.

2. Grenzen bewaken – Omdat hij meestal geen rekening houdt met jouw gevoelens kan zijn (agressieve) gedrag bij jou frustratie of angst opleveren. Blijf vooral onafhankelijk en bescherm jezelf tegen zijn negatieve gedrag. Zoek afleiding buiten je werk met mensen die je wel waarderen. Het gedrag van je baas hoort bij hem en het zegt niets over jou! Als je baas over jouw grens gaat, geef hem dan op een positieve manier, duidelijke feedback.

3. Waarderen en vlijen – Je bereikt meer voor jezelf, door je baas te complimenteren en te waarderen dan door hem te bekritiseren of uit te dagen. Hij hoort graag hoe geweldig hij is en wil goed voor de dag komen bij zijn opdrachtgevers. Help hem optimaal te presteren, dat is ook goed voor jouw carrière.

4. Loyaal blijven – Over je baas roddelen met collega’s kan troost bieden, maar is risicovol omdat juist deze baas erg achterdochtig kan zijn. Blijf neutraal en geef hem geen grond om je te wantrouwen. Zoek liever een uitlaatklep buiten de organisatie.

5. Kijken en leren – Zoek een modus om stand te houden bij deze baas en haal je voordeel uit deze werkrelatie. Leer van hem door te observeren met hoeveel zelfvertrouwen en charme hij mensen in beweging brengt en hoe hij overeind blijft in een crisis. Omdat hij makkelijk contacten legt, heeft hij vaak een groot netwerk binnen de organisatie, waar jij ook gebruik van kunt maken.

6. Helder communiceren – Vermijd praten over problemen en vraag alleen toestemming voor de oplossing die jij al bedacht hebt. Wees kort en bondig in je communicatie, voorkom breedsprakigheid of onduidelijkheid. Hij besteedt het liefst aandacht aan zichzelf en wil zijn tijd niet verspillen aan het ontrafelen van jouw verborgen boodschappen.

7. Blijven of vertrekken – Als je alle tactieken hebt geprobeerd en je blijft tobben met deze lastige baas, is het tijd om voor jezelf te kiezen. Bepaal of je het hier nog lang zult uithouden en wat de mogelijkheden zijn om voor een andere baas in de organisatie te gaan werken, of – als dat niet lukt – iets buiten de deur te vinden.

Als jij je (enige tijd) staande hebt weten te houden onder de barre omstandigheden van narcistisch leiderschap, ben je beter voorbereid op je toekomst. Het maakt je sterker als je zelf de regie in handen houdt en niet meegaat in het negatieve gedrag dat je baas vertoont. Neem afstand en probeer het zakelijk te benaderen in plaats van persoonlijk. Laat deze baas niet tegen je werken maar voor je werken.

Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen (Chinese wijsheid)

Jolanda Meijer is sinds 2007 eigenaar van de Ruimtewinner Coaching & Training  waar zij, als work-lifecoach, mensen helpt die door allerlei oorzaken uit balans zijn geraakt. Haar specialisaties zijn (werk)stressvermindering en burn-outpreventie. Hierover schreef zij haar eerste boek Een opgeruimd hoofd in 7 stappen (2016). Ze is de auteur van Slimmer omgaan met je lastige baas.

Over Jolanda Meijer
Jolanda Meijer is sinds 2007 eigenaar van de Ruimtewinner Coaching & Training waar zij, als work-lifecoach, mensen helpt die door allerlei oorzaken uit balans zijn geraakt. Haar specialisaties zijn (werk)stressvermindering en burn-outpreventie. Hierover schreef zij haar eerste boek Een opgeruimd hoofd in 7 stappen (2016). Ze organiseert bedrijfsworkshops die gericht zijn op de verbetering van persoonlijke effectiviteit, zoals ‘slimmer werken’; ‘slimmer e-mailen’; ‘helder communiceren’ en ‘mentaal weer optimaal’. Als spreker houdt zij in Nederland en België lezingen en presentaties over haar boeken. Jolanda traint medewerkers en leidinggevenden in het beter omgaan met werkdruk en effectief communiceren. Zelfstandig ondernemers, die worstelen met hun werk-privé balans, begeleidt zij bij het bewaken van hun grenzen en het herstellen van hun energieniveau. Haar cliënten leren hoe zij mentaal sterker worden en krijgen veel praktische tips om zelf verandering te brengen in hun situatie. Voor dat zij zelfstandig ondernemer werd, was Jolanda ruim 20 jaar in dienst bij KLM en werkte op diverse afdelingen, in verschillende functies, waar zij veel ervaring opdeed met leidinggeven, personeelsmanagement en het begeleiden van veranderingsprocessen. Haar passie is om mensen meer rust en ruimte te laten ervaren door het creëren van overzicht en inzicht. ‘Mensen die uit balans zijn, ervaren het leven vaak als een grote chaos en als ik ze dan kan helpen daar orde in te scheppen, zie ik hoe ze opleven en mentaal sterker worden. Ik leer mensen hoe zij kunnen leren van hun ervaringen en hoe zij zelf weer grip kunnen krijgen op hun leven. Niemand hoeft zich te laten leiden door wat anderen vinden, je mag voor jezelf opkomen en je grenzen aangeven. Ik denk dat je gelukkiger wordt als je vooral je eigen leven leidt en zonder oordelen respecteert hoe de ander dat doet op zijn manier.’ Jolanda is sinds 2015 NOBCO en EMCC gecertificeerd coach.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden