Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Handboek Progressiegericht Coachen - Een praktische gids voor coaches

Progressiegericht werken is onder coaches, trainers, docenten en leidinggevenden steeds bekender aan het worden. Niet alleen de praktische gerichtheid van de progressiegerichte aanpak maar ook de wetenschappelijke onderbouwing ervan spreekt velen aan. Het Handboek Progressiegericht Coachen heeft als doel een ultiem opzoekboek te zijn. Coert Visser legt uit wat dit boek je kan opleveren.

Justin van Lopik | 10 september 2018 | 2-3 minuten leestijd

Gespreksvoering is een essentieel onderdeel in het werken van velen. Hoe je gesprekken voert, heeft een grote invloed op hoe effectief je bent in je werk. Maar wat is effectieve gespreksvoering? Wat voor soorten gesprekken zijn er zoal? Hoe structureer je gesprekken zodanig dat ze werken? Wat voor soorten gesprekstechnieken zijn er? Hoe zet je die in en wanneer? En waar zijn ze op gebaseerd? Waarom werken ze? 

Bovenstaande vragen zijn in vrijwel alle beroepen en functies belangrijk. Maar in het werk van coaches, trainers, docenten en leidinggevenden zijn ze meer dan belangrijk. Ze zijn essentieel. De effectiviteit van deze professionals valt of staat met het weten hoe je gesprekken (inclusief groepssessies) goed structureert, hoe en wanneer je gespreksvaardigheden goed en op het goede moment inzet. 

Wat is dan effectiviteit, vraag je je misschien af? Wanneer is een gesprek of een groepssessie effectief? Het antwoord is: wanneer het gesprek bijdraagt aan betekenisvolle progressie. Betekenisvolle progressie is het vooruitkomen in wat interessant en belangrijk is. Het boeken van betekenisvolle progressie blijkt één van de meest motiverende dingen te zijn die we kunnen bereiken. 

Het Handboek Progressiegericht Coachen biedt structuren voor gesprekken en groepssessies en tientallen voorbeelden van vraagtechnieken en andere gespreksinterventies. Per gesprekstechniek wordt duidelijk uitgelegd waar deze op gebaseerd is, wanneer deze bruikbaar is en wat hij oplevert. Bovendien worden veel voorbeeldformuleringen aangereikt om je als lezer op ideeën te brengen hoe je de techniek kunt toepassen in je eigen gesprekken. 

Veel voorbeelden. Ook bevat het boek vele praktijkcases en uitgeschreven dialogen. Zo zijn er voorbeelden van één-op-één coachingsgesprekken maar ook van andere soorten gesprekken zoals het stuurgesprek, een conflicthantering, een studiebegeleidingsgesprek en een gesprek met een onvrijwillige cliënt. Daarnaast kun je veel voorbeelden lezen van hoe je groepssessies kunt opzetten en uitvoeren.  

Theorie. Het boek besluit met een deel over de theoretische en praktische bronnen waarop de progressiegerichte aanpak is gebaseerd. Een belangrijke praktische bron is de oplossingsgerichte aanpak. Progressiegericht werken wordt weleens een doorontwikkelde en wetenschappelijk geïnformeerde variant van oplossingsgericht werken genoemd. Verder bevat dit deel van het boek enkele hoofdstukken over de wetenschappelijke psychologie die ten grondslag ligt aan de progressiegerichte aanpak. In dit deel wordt onder andere het werken van Kahneman & Tversky, Ryan & Deci en Carol Dweck helder en beknopt uitgelegd. 

Wat kan dit boek je opleveren? Dit boek kan je helpen om je gesprekken effectiever te voeren en je groepssessie effectiever voor te bereiden en uitvoeren. Effectiever in de zin dat deze gesprekken en sessies meer betekenisvolle progressie opleveren en daarmee meer motivatie om door te gaan. Bij de voorbereiding van je sessie kun je rustig lezen wat je kunt gaan uitproberen en hoe je dat kunt doen. Tijdens je sessie kun je de vele checklists achterin het boek gebruiken als handige spiekbriefjes. 

Coert Visser is auteur van eerdere bestsellers zoals Doen wat werkt en Progressiegericht Werken. Samen met Gwenda Schlundt Bodien ontwikkelde hij de progressiegerichte aanpak. Samen vormen zij het Centrum Progressiegericht Werken.

Over Coert Visser
Drs. Coert Visser MMC (1963) is arbeids- en organisatiepsycholoog, oplossingsgerichte trainer, coach en blogger. Samen met Gwenda Schlundt Bodien richtte hij in 2002 NOAM op, het netwerk voor oplossingsgericht adviseren en managen. Sinds 1998 is hij lid van de hoofdredactie van www.managementsite.net.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden