Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Delen met de matrix

De eerste keer dat ik de matrix leerde kennen was toen ik De Kracht van de matrix las, dat alweer ruim 20 jaar geleden verscheen. Ik was meteen gefascineerd door het model en heb het sindsdien gebruikt in tal van situaties.

Peter van Gerwen | 13 februari 2019 | 2-3 minuten leestijd

Het nieuwe Delen met de matrix van dezelfde auteur, waar ik zelf aan meeschreef, gaat over veranderen met een procesmatige aanpak.

Vraag je jezelf af wat de volgende stap in je ontwikkeling kan zijn? Hoe je ervoor gaat zorgen dat een project ook een goed proces is? Hoe je je op je beoordelingsgesprek voorbereidt? Heb je te maken met organisatieverandering een implementatie of installatie? De matrix biedt een effectieve ondersteuning in al deze gevallen. De matrix ondersteunt organisatieveranderingen , projectmanagement , zelfmanagement en het analyseren van bijvoorbeeld veiligheidsincidenten.

De matrix is ook weer niet de oplossing voor alles, maar legt wel bloot wat eraan schort.

Delen met de matrix is een overzichtelijke compilatie van het totale oeuvre van Peter Camp met tal van praktijkvoorbeelden en checklists. Camp positioneert de matrixmethode het liefst als workshoptechniek. Het boek biedt tal van voorbeelden en checklists. Dat maakt het waardevol en zorgt ervoor dat je snel met de methode aan de gang kunt.

De harde en de zachte kant worden op een vernuftige wijze in kaart gebracht en met elkaar verbonden. De harde factoren omvatten alles wat er in een organisatie beschreven is en de zachte factoren zijn de menselijke interacties en hoe waarden binnen een organisatie worden beleefd en nageleefd. Dat laatste is belangrijk want er zijn steeds belangen die een rol spelen. Als de besluitvorming niet op de juiste wijze plaatsvindt en de vitaliteit in een organisatie niet goed wordt onderhouden, zijn vele zaken gedoemd tot mislukken.

De kracht van de matrix is het stellen van de vraag. Hiervan geven we tal van voorbeelden, die in verschillende situaties kunnen worden toegepast. De 9 matrixvelden geven een totaalbeeld. De informatieverwerkingscapaciteit neemt hiermee fors toe.

Delen met de matrix geeft kortom een mooi overzicht en is een leerbron voor managers, projectmanagers, studenten en consultants. De site die erbij hoort is bovendien een geweldige bron waar iedereen uit kan putten en zaken kan toevoegen.

Peter van Gerwen heeft een langjarige ervaring als senior manager in de procesindustrie en betrokken geweest bij het implementeren van organisatieveranderingen, projectmanagement en business development. Hij is zelfstandig coach en consultant en ondersteunt mensen in het ontwikkelen van hun persoonlijke effectiviteit. Hij schreef diverse bijdragen in Delen met de matrix.

Over Peter Camp
Peter Camp is organisatieadviseur en managementtrainer. De matrixmethode heeft hij uitgewerkt in 'De kracht van de matrix', 'De praktijk van de matrix' en 'Kracht met de matrix'. Van hem verscheen ook 'Gebouwen met een ziel', waarin hij het bijzondere van moderne gebouwen onderzoekt. Toepassingen van de matrixmethode zijn 'De negensprong', over zelfmanagement, en 'Projectmanagement', over creatieve projectsturing. 'De gekookte kikker' is zijn eerste boek. Deze everseller bevat bijna vijfhonderd metaforen over organisatieverandering. 'De paarse krokodil' is hierop een aanvulling met meer dan tweehonderd metaforen. 'Meer dan 500 managementstijlen' is een met de matrix geordend overzicht van allerlei vormen van leidinggeven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Peter Camp, Funs Erens, Peter van Gerwen
Delen met de matrix

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden