Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De Cirkel van Vermeer - Werken aan je unieke kwaliteiten

In deze tijd waarin het corona virus angst en onzekerheden brengt, wil ik, Joke Vermeer, jullie een manier laten zien HOE we hiermee prettig om kunnen gaan.

Joke Vermeer | 4 mei 2020 | 3-4 minuten leestijd

Deze crisisperiode wijst ons erop dat we echt afhankelijk zijn van elkaar en met elkaar moeten samenwerken. Het laat ons zien dat we niet over alles controle hebben. We moeten omgaan met onzekerheden. Dat maakt ons kwetsbaar. We willen controle, maar er is chaos, dit resulteert in stress.

Totale controle zullen we nooit krijgen. Het enige constante is de verandering. Het is een kunst om met tegenslag en teleurstellingen om te kunnen gaan. Het gaat erom HOE we omgaan met situaties waarover we geen controle meer hebben. We kunnen namelijk wel bepalen HOE we reageren op onzekere situaties.

Om elkaar hierin te ondersteunen, zullen we allereerst zelf moeten onderzoeken wat onze persoonlijke manier is om met onzekerheden om te gaan. Dat vraagt van ons om naar binnen te gaan, letterlijk en figuurlijk en te reflecteren op onszelf.

Deze crisis biedt ons de kans tot reflectie. Dat wil niet zeggen dat dit makkelijk is; reflectie kan confronterend zijn. Het is een weg die mogelijkheden biedt en creativiteit bevordert.

Zelf heb ik ervaren door de gebeurtenissen die ik in mijn leven heb meegemaakt dat reflecteren me ondersteund heeft in het maken van keuzes die mij minder stress opleverden en me een stabieler gevoel gaven. Mede hierdoor en door het begeleiden van mensen in hun persoonlijke ontwikkeling heb ik een nieuw model ontwikkeld, dat ik in mijn boek De Cirkel van Vermeer, beschrijf.

De Cirkel van Vermeer is een model dat ons kan ondersteunen bij het reflecteren. Het model laat ons uiteindelijk in één oogopslag zien welke kwaliteiten we bezitten en welke valkuilen we ontwikkeld hebben.

Het fijne van de cirkel is dat het een handvat geeft om een keuze te maken of we een kwaliteit of een valkuil willen gebruiken. Er is geen goed of fout, er is alleen de keuze die we maken.

De theorie waarop de Cirkel van Vermeer is gebaseerd, is niet nieuw en is al veel beschreven. Het model zelf is nieuw en uniek. De Cirkel maakt de theorie een stuk inzichtelijker, begrijpelijker en beter toepasbaar.

Ik heb mijn boek als een werkboek geschreven. Hierdoor wordt actieve reflectie bevorderd, zodat we vanuit meer herkenning tot - als we dat willen - tot andere keuzes kunnen komen.

De werking van de Cirkel van Vermeer
Bij de geboorte hebben we al bepaalde eigenschappen geërfd. In de loop van ons leven kunnen we meer eigenschappen ontwikkelen. Deze eigenschappen zijn verdeeld in vier kenmerken van de persoonlijkheid. De eigenschappen die we vanaf de geboorte al hebben en die in de binnenkant van de Cirkel staan, zijn onze kwaliteiten.

Dit is de kern of de authenticiteit van wie we zijn. Hierin zijn we uniek. Iedereen is anders.

Valkuilen ontwikkelen we doordat we ons aanpassen aan de wensen van anderen. Ons aangepaste gedrag kan ons later stress geven, omdat dit iets is wat niet ons natuurlijke gedrag is.

Met behulp van werkbladen krijgen we inzicht in de gedragsvormen die we gebruiken en in het maken van de keuzes die wel bij ons passen.

Het hele model laat ons in één oogopslag zien welke keuzes we hebben en hoe we met veranderingen om kunnen gaan. Dat geeft meer rust. Het enige constante is de verandering.

Joke Vermeer is een bevlogen docent en trainer. Door haar eigen persoonlijke ontwikkeling en het begeleiden van veel volwassenen heeft zij een eigen model ontwikkeld: de Cirkel van Vermeer. Zij geeft workshops waarin zij met behulp van dit model een richting geeft om de unieke kwaliteiten in jezelf te ontdekken. Ze is de auteur van het boek De Cirkel van Vermeer.

Over Joke Vermeer
Joke Vermeer is een bevlogen docent en trainer. Door haar eigen persoonlijke ontwikkeling en het begeleiden van veel volwassenen heeft zij een eigen model ontwikkeld: de Cirkel van Vermeer. Zij geeft workshops waarin zij met behulp van dit model een richting geeft om de unieke kwaliteiten in jezelf te ontdekken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden