Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Zen in de boardroom - Leiderschap vanuit rust, ruimte en reflectie

Juist nu wordt meer dan ooit een beroep gedaan op het vermogen van bestuurders om afstand te nemen en te kijken naar wat er echt nodig is. In Zen in de boardroom beschrijft CEO Sake Algra hoe je dat doet.

Sake Algra | 14 mei 2020 | 4-5 minuten leestijd

Doordat ik me ben gaan verdiepen in het zenboeddhisme werd ik me bewust dat wanneer je meer vanuit rust en ontspanning naar jezelf en je omgeving kijkt, je anders kunt denken en dus ook reageren. Zodat je naar andere uitkomsten toe kan werken. In Zen in de boardroom beschrijf ik het pad waarlangs ik hiertoe ben gekomen en geef ik tal van voorbeelden en praktische oefeningen om je eigen proces naar verdieping verder te ondersteunen. Zelfreflectie en bewustwording vormen de eerste stap op weg naar een meer helder bewustzijn. Net als ieder mens heb je sterke en minder sterke punten. Hierbij is het vaak zo dat iets dat jou krachtig maakt je tegelijk ook enorm dwars kan zitten. Of je nu iemand bent die van nature de strijd aangaat, juist gemakkelijker wegloopt, zichzelf wegcijferend, of wellicht goed kan doen alsof er niets aan de hand is. Wanneer je je hier bewust van bent, lukt het je vaak beter om met een ruimere blik te kijken naar wat er nodig is.

De vraag daarbij is, waar kijk je naar? Ben je alleen bezig met de uitdagingen van vandaag, of is er ook tijd om naar de toekomst te kijken? Het is daarbij goed om voor jezelf vast te stellen hoe vrij je bent in je denken en handelen. De interactie met je omgeving speelt hierbij een belangrijke rol. Door jezelf hier meer voor open te stellen, kom je stap voor stap dichterbij het vermogen om verder te kunnen kijken en jezelf minder snel vast te zetten. Hiervoor is het goed een stap terug te doen en je blik eerst naar buiten te richten en te proberen de ander te begrijpen. Zo voorkom je dat je jezelf in een positie brengt waarin je de ander te snel veroordeelt en de uitkomst van een gebeurtenis daarmee mogelijk een ongewenste kant op stuurt.

Hoe blijf je de regisseur?

De grote vraag is natuurlijk; hoe kom je in een ‘state-of-mind' waarbij je rustig en helder naar iedere situatie kunt blijven kijken? Hoe blijf je de regisseur van wat er in en om je heen gebeurt. Vaak is het daarbij wenselijk om juist niet datgene te doen wat je normaal gesproken zou doen, soms zelfs het tegenovergestelde. Ons ego zit ons namelijk niet zelden behoorlijk in de weg. Het identificeert zich de hele dag met van alles en nog wat, waardoor je, als je onder druk komt te staan, vaak ‘in je hoofd' gaat. Terwijl als je in staat bent om te blijven voelen wat er nu echt gebeurt, de dingen op ware grootte blijven en je zachter naar alles kunt blijven kijken. Niet alleen kun je hierdoor gemakkelijker naar een andere uitkomst toe werken, het kost je bovendien ook minder energie en vaak wordt het ook leuker!

Bij zen gaat het vooral over bewustzijn, het biedt een aantal handvatten om ons dit duidelijk te maken.

Naast het bewustzijn vormen meditatie en ademhaling de andere belangrijke pijlers. Door zenmeditatie kunnen we gemakkelijker tot rust komen. Door te zitten, ons te concentreren op onze ademhaling en te tellen, worden onverwerkte emoties in ons onderbewustzijn beter verwerkt. Wanneer je dit lang genoeg blijft doen, ontstaat er steeds meer ruimte en ontspanning.

Blijven volhouden

Echte verandering vindt niet plaats van de ene op de andere dag, maar kost tijd. Blijven volhouden dus. Wat dat betreft is je pad naar zelfreflectie en verdieping nooit klaar. Naast ons bewustzijn is een goede zorg voor ons lichaam en onze geest eveneens een belangrijke voorwaarde, om vanuit rust en ruimte te kunnen blijven kijken en handelen.

Zen in de boardroom beschrijft al deze puzzelstukken, die je stap voor stap dichter bij je pad kunnen brengen. Met behulp van verschillende voorbeelden en praktische handvatten probeer ik je mee te nemen in hoe ik de afgelopen jaren ontdekt heb, dat zelfreflectie en een open houding me niet alleen een relaxtere manier van werken bracht, maar vooral ook meer impact en energie. Zeker in deze huidige tijd waarin we het nieuwe werken moeten omarmen, een aantal zich wellicht in een ‘gedwongen' sabbatical bevinden, een onzekere tijd tegemoet gaan, of juist erg druk zijn, een mooie houvast. Ook voor hen die niet in de boardroom zitten ...

Door je aandacht bewuster te richten wordt alles zachter, makkelijker en vooral leuker.'

Sake Algra werkt sinds het begin van zijn loopbaan in de wereld van de informatietechnologie voor internationale organisaties, waarvan het grootste deel vanuit de boardroom en als CEO. Tijdens een sabbatical vielen voor hem een aantal puzzelstukken in elkaar. Hij ontdekte het zenboeddhisme en daarmee een nieuwe manier van kijken en leidinggeven, die hij nu graag deelt in Zen in de boardroom.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden