Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Zen in de boardroom - 'Ademt rust uit'

Zen in de boardroom is een persoonlijk boek waarin Sake Algra beschrijft hoe hij na jaren in de bestuurskamer tot het inzicht kwam dat zelfreflectie en een open houding hem niet alleen een andere en relaxtere manier van werken opleverde, maar vooral ook meer impact en energie.

José Otte | 14 juli 2020 | 2-3 minuten leestijd

Zen in de boardroom is een prachtige monoloog van een ervaren leider, die na een sabbatical de voordelen van het praktiseren van Boeddhistische psychologie verwoordt. Algra neemt ons mee in zijn persoonlijke reflectie op hoe hij leerde dat rust, ruimte en reflectie prima passen in de boardroom.

Voor mensen die bekend zijn met zaken als Zen, Boeddhisme, mindfulness, meditatie en yoga bevat dit boek geen verrassingen. Maar juist doordat het geschreven is door iemand die al geruime tijd in de boardroom van bedrijven rondloopt, vormt het een bijzonder boek om te lezen.

Het boek is doorspekt met eigen verhalen, waarin Algra niet wegloopt voor zelfkritiek. Hij laat zien dat hij door middel van de Zen beoefening steeds meer rust en ruimte ervaart. Daarmee vormt het boek een uitnodiging voor anderen om ‘ns wat verder te kijken in de wereld van zelfontwikkeling en zelfreflectie.

Algra is scheutig met complimenten naar de mensen en instituten die hem hielpen op zijn weg. Hij laat zien dat je niet gelijk je been in je nek hoeft te kunnen leggen om de voordelen van yoga te ervaren. En dat je niet gelijk de hele dag in meditatie hoeft te zijn om rust te ervaren in je hoofd en lichaam.

Ik vind de inkijkjes in het persoonlijk leven van auteurs altijd superinteressant. En in dit boek krijg je daar meer dan genoeg van. Andere zaken worden zorgvuldig beschreven, om zo anderen niet te kwetsen. Er worden geen bedrijfsnamen benoemd en ook komen situaties die kwetsend zouden kunnen zijn voor anderen, alleen maar voor als lichte onderbouwing om een punt te maken. Ook in het schrijven wordt vanuit Zen gewerkt. Er is aandacht voor alle onderdelen. Het boek ademt rust uit, ziet er fris uit en staat boordevol informatie waar je zelf mee aan de slag kunt. De literatuurlijst bevat meer boeken die je nimmer tegenkomt in de ‘traditionele’ managementboeken. Dit alles maakt Zen in de boardroom een superfijn om te lezen boek.

Dr. José W. Otte MBA werkt als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteert sociale innovatie door het introduceren van dialoog groepen waarin gewerkt wordt met bijzondere vragen. Ze is verbonden aan Mizu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden